MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A duhet të shpëlani gojën pas larjes së dhëmbëve?

21.09.2021 - 16:34

Shumica prej nesh kanë pasur të njëjtën rutinë për larjen e dhëmbëve që kur ishim të vegjël dhe mësuam për herë të parë zakonin: furçë, pështymë, shpëlarje.

Por edhe pse është e natyrshme të kesh një dëshirë të fortë për të shpëlarë gojën me ujë pas larjes, nuk rekomandohet gjithmonë.

Pastat e dhëmbëve që përmbajnë fluorid dhe përbërës të tjerë që synojnë të forcojnë smaltin të dhëmbëve mund të kenë nevojë për pak kohë shtesë në sipërfaqen e dhëmbëve që të merrni përfitimin e plotë.

A duhet të shpëlani gojën pas larjes?

Fluori është një mineral që ndihmon në parandalimin e prishjes së dhëmbëve, ndër përfitimet e tjera. Gjurmë sasie fluori gjenden në mënyrë të natyrshme në disa nga ushqimet që hani, por gjithashtu i shtohen ujit të pijshëm dhe produkteve të shëndetit oral për të ndihmuar në përmirësimin e shëndetit të dhëmbëve.

Fluori ndihmon dhëmbët më shumë kur aplikohet drejtpërdrejt në dhëmbë. Fluori që qëndron në dhëmbë për disa minuta siguron përfitimin më të madh.

Mënyra konvencionale rreth shpëlarjes së gojës me ujë pas larjes me furrë ka një baza në fakt. Në përgjithësi, nuk duhet të gëlltisni përqendrime të larta të fluorit.

Disa produkte dentare përmbajnë përqendrime të fluorit më të larta se sa rekomandohet për çdo ditë. Pra, strategjia e shpëlarjes së gojës pas larjes u bë praktikë e zakonshme si një mënyrë për të parandaluar një sasi të konsiderueshme të gëlltitjes së fluorit.

Shpëlarja e shijes nga goja pas larjes ndonjëherë është vetëm plotësimi i dëshirës së trupit për të hequr shijen që ngelet.

Fatkeqësisht, kur e shpëlani menjëherë pas larjes, hiqni shumë nga përfitimi i aplikimit të fluorit në dhëmbët .

Disa ekspertë, tani rekomandojnë të pështyni pastën e tepërt pasi të keni mbaruar larjen, në krahasim me shpëlarjen e dhëmbëve.

Lëreni fluorin në dhëmbë gjatë ditës dhe përpiquni të shmangni ngrënien ose pijen për 10 minuta ose më shumë pasi ti keni larë.

Nuk ka shumë kërkime të përditësuara se sa kohë, saktësisht, duhet lënë pasta e dhëmbëve në gojë.

Trajtimet profesionale të fluorit në klinikën e dentistit – të cilat janë përqendrime më të larta të fluorit sesa pasta e dhëmbëve – aplikohen për disa minuta, dhe më pas mund t’ju kërkohet të mos shpëlani, hani ose pini për të paktën 30 minuta më pas, kështu që fluori mund të qëndrojë në dhëmbë.

Rreziqet e mundshme të mos shpëlarjes së dhëmbëve pas larjes.

Në përgjithësi konsiderohet e sigurt për shumicën e njerëzve që të heqin hapin e shpëlarjes pasi lajnë dhëmbët. Sidoqoftë, ka disa efekte anësore që duhen marrë parasysh.

Gëlltitja e një sasie të madhe të çdo produkti dentar me fluor nuk rekomandohet. Pirja e tepërt e fluorit mund të rezultojë në:

nauze

diarre

dhimbje barku

Sidoqoftë, këto efekte anësore janë jashtëzakonisht të rralla kur përdoret vetëm një sasi pastë dhëmbësh me fluoride. Këto efekte anësore gjithashtu zakonisht ndodhin vetëm kur fëmijët hanë sasi të mëdha të produkteve të fluorit të destinuara për të rriturit, ose nëse produktet e fluorit të destinuara për përdorim në klinikën e dentistit përdoren në mënyrë të papërshtatshme.

Do të ishte shumë e vështirë për një të rritur të shëndetshëm të arrijë çdo nivel toksiciteti nga fluori thjesht duke gëlltitur një sasi të vogël pastë dhëmbësh herë pas here.

Fluori dhe fëmijët

Shoqata Dentare Amerikane tani rekomandon që fëmijët nën moshën 3 vjeç gjithashtu mund të përdorin pastë dhëmbësh me fluor sapo të kenë dhëmbin e tyre të parë.

Sidoqoftë, duhet një sasi e vogël , sa e kokrrës së orizit me pastë dhëmbësh të fluorizuar dhe fëmija duhet ta shpëlajë  menjëherë pas larjes.

Pastrimi me fill

Pjesa tjetër konfuze e kësaj është përdorimi i fillit dentar. Udhëzimet aktuale rekomandojnë që gjithmonë të shpëlani gojën pas fillit për të pastruar bakteret dhe pllakën e lirshme që mund të ketë mbetur.

Një studim i vogël i vitit 2018 i studentëve të stomatologjisë tregoi se pastrimi me fill para se ti lani me furçë mund të ndihmojë në zgjidhjen e këtij problemi.

Sa kohë duhet të prisni për të përdorur gargarë pas larjes?

Gargara e gojës, e njohur edhe shpëlarës të gojës, është një produkt tjetër i higjienës dentare. Shpëlarësit  e gojës zakonisht përdoren për të freskuar frymën dhe shumica e formulave përmbajnë alkool.

Disa formula të shpëlarjes së gojës mund të përdoren për të forcuar smaltin e dhëmbëve dhe për të parandaluar dëmtimin e tyre. Ndryshe nga larja, shumica e profesionistëve e shohin shpëlarësin e gojës si një hap opsional për mbrojtje shtesë.

Nëse aplikoni gargarë pa fluor direkt pas larjes me pastë dhëmbësh me fluor, mund të shpëlani fluorin nga smalti i dhëmbëve, gjë që do të bënte më shumë dëm sesa mirë. Sidoqoftë, nëse përdorni një shpëlarës goje që përmban përbërës për ndërtimin e smaltit, siç është fluori, mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve të larta të fluorit në gojë pas larjes me furçë.

Nuk ka shumë studime klinike për të krahasuar rezultatet e përdorimit të shpëlarësit menjëherë pas larjes ose pritjes së njëfarë kohe në mes.

Sidoqoftë, për të qenë të sigurt, mund të prisni rreth 20 minuta pas larjes së dhëmbëve për të përdorur një shpëlarësin, veçanërisht nëse përmban alkool ose nuk përmban fluor.