MENU
klinika

The Economist: Nga një masë...Po!

A është Kina tekonomia më dominuese në botë?

17.09.2021 - 11:22

Në vitin 2010, kur Presidenti Barack Obama mirëpriti homologun e tij kinez në një samit në Uashington, ai e përshëndeti atë me një shtrëngim duarsh dhe një rënie të shpejtë të cekët të kokës. Imazhi i presidentit të Amerikës duke u përkulur para Kinës bëri një kopertinë tërheqëse për librin “Eklips”, botuar vitin e ardhshëm. Libri, i shkruar nga Arvind Subramanian i Institutit Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare, një qendër studimi me qendër në Uashington, parashikoi që Kina së shpejti do të mbizotëronte në ekonominë botërore dhe se Amerika mund të bënte shumë pak për këtë. Korrespondenti i The Economist  dikur përfshiu imazhin e kopertinës në një prezantim në Shkollën e Partisë Qendrore në Pekin. Shkaktoi një tronditje të madhe.

Për të vlerësuar “dominimin” ekonomik të një vendi, Subramanian kombinoi pjesën e tij në tregtinë botërore, eksportet e kapitalit neto dhe PBB-në globale (e matur si në kurset e këmbimit të tregut ashtu edhe në paritetet e fuqisë blerëse, të cilat përpiqen të korrigjojnë dallimet ndërkombëtare në çmimin e mallrave të ngjashme). Ai i dha secilit atribut një peshë të bazuar në formulën e FMN-së për ndarjen e votave për anëtarët e saj. Indeksi i tij, argumentoi ai, kapi me sukses hegjemoninë ekonomike të Britanisë në 1870, rivalitetin e saj me Gjermaninë në 1913 dhe eklipsin e saj nga Amerika në dekadën pasuese.

Sipas kësaj mase, parashikoi Subramanian, Kina do të bëhej ekonomia më dominuese në botë deri në vitin 2020. Në dhjetë vitet që nga ai parashikim, Kina është përballur me një luftë tregtare me Amerikën, rritja e saj është ngadalësuar dhe monedha e saj ka pësuar periudha të paqëndrueshmërisë, duke e detyruar atë të forcojë kontrollet mbi daljet e kapitalit. Megjithatë, parashikimi qendror i Subramanian është realizuar. Bazuar në formulën origjinale të librit, Kina u bë ekonomia më dominuese në botë vitin e kaluar. Ngadalësimi i rritjes së tij nuk ka qenë më i keq (deri më tani) sesa priste Subramanian dhe pandemia covid-19 ka ndihmuar në rritjen e pjesës së saj në tregtinë globale.

Subramanian parashikoi me sukses se si do të zhvillohej indeksi i tij. Por a e kap indeksi i tij me sukses dominimin ekonomik? Autorë të tjerë kanë përfshirë pasurinë, PBB -në për person dhe përfaqësues të tjerë për sofistikimin ekonomik, si dhe shkallën. (Indeksi ynë i preferuar i ndikimit global të një vendi, i bashkuar nga Francesc Pujol i Universitetit të Navarra, numëron numrin e herëve që një vend shfaqet në tabelat e The Economist.) Këto masa i japin Amerikës një avantazh më të madh.

Për hir të tërheqjes, masa e Subramanian i jep peshë të barabartë çdo dollari eksportesh. Por disa nga eksportet e teknologjisë së lartë të Amerikës duket se i japin asaj një “mbytje” ekonomike mbi Kinën që vlen më shumë se vlera e tyre e tregut. Zoti Subramanian mendoi se pjesa në rritje e Kinës ndaj PBB -së dhe tregtisë së shpejti mund ta kthejë monedhën e saj në një rival ndaj dollarit. Por juani i Kinës ka bërë pak përparim. Kjo është pjesërisht sepse Kina ka forcuar kontrollet e kapitalit, një mundësi që Zoti Subramanian e pranoi. Por ai mendoi se nëse Kina do t’i përmbahej kontrolleve të tilla, do të ishte ta mbanim juanin të lirë (duke parandaluar hyrjet e kapitalit), për të mos e ngritur juanin (duke penguar daljet e kapitalit). Megjithatë, duke pasur parasysh rekordin e keq të shumicës së parashikimeve ekonomike, autori i librit meriton një shtrëngim duarsh.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

Me sytë nga importi, dërgesat e emigrantëve dhe investimet e huaja

(Pa)varësia ekonomike e Shqipërisë

Gjiri Persik përgatitet për përfundimin e prodhimit të naftës!

Centrali më i madh të energjisë diellore në botë

Grupmosha që vuan nga deficite të mëdha në arsim

Mësimi gjatë gjithë jetës, shqiptarët më dobët në rajon!