MENU
klinika

Studimi

A është rezistenca ndaj insulinës një shkak për depresionin?

27.09.2021 - 18:39

Rezistenca ndaj insulinës mund t’ju bëjë më shumë se dy herë më të prirur zhvilloni depresion të rëndë, edhe nëse nuk keni zhvilluar diabet të plotë, raporton një studim i ri.

Njerëzit fillimisht të shëndetshëm të cilët më vonë zhvilluan prediabetin kishin 2.6 herë më shumë gjasa të vinin nga depresioni i rëndë gjatë një periudhe nëntëvjeçare përcjellëse, sipas gjetjeve.

“Njerëzit rezistent ndaj insulinës kishin dy deri në trefishin e shkallës së zhvillimit të depresionit,” tha studiuesja kryesore Kathleen Ëatson, një studiuese postdoktorale në Universitetin Stanford.

Studimet e mëparshme kanë treguar një lidhje midis rezistencës ndaj insulinës dhe depresionit, por ky është një nga të parët që ka treguar se njerëzit që kanë zhvilluar rezistencë ndaj insulinës kishin më shumë gjasa të depresionoheshin më vonë, tha Ëatson.

Për studimin-botuar më 23 shtator në American Journal of Psychiatry, Ëatson dhe kolegët e saj analizuan të dhënat për më shumë se 600 pjesëmarrës në një studim afatgjatë holandez të depresionit dhe ankthit. Njerëzit, mosha mesatare 41 vjeç, nuk ishin shqetësuar kurrë nga depresioni ose ankthi kur hynë në studim.

Ekzaminimet e rregullta fizike i lejuan studiuesit të gjurmonin tre masa të rezistencës ndaj insulinës – nivelet e sheqerit në gjak, përmasat e belit dhe raporti i triglicerideve të kolesterolit “të mirë” HDL. Pjesëmarrësit gjithashtu iu nënshtruan vlerësimeve të rregullta psikologjike.

Trupi i njeriut mbështetet në insulinë, një hormon i prodhuar nga pankreasi, për të kthyer sheqerin në gjak në energji. Nëse nivelet e sheqerit në gjak mbeten të larta, qelizat mund të bëhen më pak të afta të përdorin insulinë për të kthyer sheqerin në energji. Kjo është rezistenca ndaj insulinës.

Përfundimisht trupi arrin një pikë kthese ku rezistenca ndaj insulinës është aq e fortë sa trupi humbet aftësinë për të ulur nivelet e sheqerit në gjak pa ndihmën e ilaçeve. Kjo ndodh kur një person diagnostikohet me diabet të tipit 2.

Ndërsa pjesëmarrësit në këtë studim u bënë më rezistent ndaj insulinës me kalimin e kohës, ata u rritën në mënyrë më të konsiderueshme në rrezik për depresion.

Studiuesit  zbuluan:

Çdo rritje e njësisë në raportin triglicerid-HDL ishte e lidhur me një normë të rritur 89% të depresionit.

Çdo rritje prej 3 cm në yndyrën e barkut shoqërohej me një normë depresioni 11% më të lartë.

Çdo rritje prej 18 miligramë për decilitër në nivelet e sheqerit në gjak ishte e lidhur me një normë 37% më të lartë të depresionit.

Shikimi i këtij evolucioni me kalimin e kohës “konsiderohet një masë më e fortë sesa të anketosh një grup njerëzish me rezistencë ndaj insulinës dhe të shohësh sa janë në depresion”, tha Dr. Timothy Sullivan, kryetar i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Spitalin Universitar Staten Island në Neë York City .Ai nuk ishte i përfshirë në studim.

Ka disa mënyra që rezistenca ndaj insulinës mund të nxisë depresionin, thanë Ëatson dhe Sullivan.

Rezistenca ndaj insulinës shkakton inflamacion dhe biokimikatet e lëshuara gjatë inflamacionit mund të kenë një efekt në kiminë e trurit.

“Shumica do të pajtoheshin se ka prova në rritje dhe interes për rolin e inflamacionit në zhvillimin e depresionit,” tha Sullivan. “Është një temë që është ende duke u studiuar.”

Është gjithashtu e mundur që insulina në vetvete të luajë një rol në shëndetin e trurit, dhe rezistenca ndaj hormonit mund të ndikojë në gjendjen shpirtërore, tha Ëatson.

Për shembull, disa receptorë në tru që i përgjigjen insulinës gjithashtu ndërveprojnë me kortizolin, hormonin e stresit”, tha Ëatson.

Një mundësi tjetër është se rezistenca ndaj insulinës dhe depresioni ndajnë një numër faktorësh të përbashkët të rrezikut të jetesës, tha Sullivan – pesha e tepërt, mungesa e stërvitjes dhe zakonet jo të shëndetshme.

Këto rezultate të studimit ngrenë mundësinë që disa njerëz të zhvillojnë depresion veçanërisht për shkak të metabolizmit të tyre, tha Ëatson.

Njerëzit që janë prediabetikë mund të ndihmojnë në shmangien e diabetit dhe depresionit duke ndërmarrë hapa për të ulur sheqerin në gjak. Ushqimi i duhur, stërvitja dhe zvogëlimi i marrjes së alkoolit dhe sheqerit, mund t’ju ndihmojnë të mbani një nivel të shëndetshëm të sheqerit në gjak.

“Shpresoj se do të kemi përgjigje më specifike në të ardhmen, sepse kjo mbulon shumë njerëz, apo jo?” Tha Ëatson.

“Ne duhet të dimë nëse mund të parandalojmë zhvillimin e depresionit nëse e dimë se dikush është në rrezik, në këtë popullatë specifike. Nëse e dimë se ata janë rezistentë ndaj insulinës dhe ata janë në rrezik më të lartë për zhvillimin e depresionit, duhet të përpiqemi ta parandalojmë atë “