MENU
klinika

Ndikimi

A është uthulla e mollës efektive në trajtimin e dermatitit?

15.09.2021 - 17:31

Uthulla e mollës ka një larmi përdorimesh dhe ofron shumë përfitime shëndetësore. Është një përbërës i zakonshëm në tonikët, zgjidhjet e pastrimit dhe produktet e kujdesit personal.

Ajo ka veti antimikrobike dhe anti-inflamatore që e bëjnë atë të dobishëm në përmirësimin e shëndetit të lëkurës dhe trajtimin e kushteve të tilla si pezmatimi i lëkurës.

Dermatiti i stazës është një gjendje inflamatore që ndodh për shkak të qarkullimit të dëmtuar. Shkakton ënjtje në këmbë dhe probleme të lëkurës si kruajtje, thatësi dhe njolla. Uthulla e mollës është një ilaç natral që mund të ndihmojë në trajtimin e këtyre simptomave.

Çfarë është dermatiti i stazës?

Dermatiti i stazës është një gjendje inflamatore kronike e lëkurës që zhvillohet për shkak të problemeve të qarkullimit, veçanërisht në pjesën e poshtme të këmbëve. Quhet gjithashtu dermatit gravitacional, ekzemë venoze dhe ekzemë me variçe.

Ndonjëherë pezmatimi i lëkurës zhvillohet për shkak të pamjaftueshmërisë venoze, një gjendje që lind për shkak të mpiksjes së gjakut ose venave me variçe në pjesën e poshtme të këmbëve. Këto çështje mund të shkaktojnë që gjaku të rrjedhë poshtë, në vend që të kthehet në zemër, duke bër që gjaku të grumbullohet në pjesën e poshtme të këmbëve.

Simptomat e pezmatimit të lëkurës përfshijnë ënjtje dhe inflamacion të këmbës, kyçit të këmbës dhe këmbëve. Lëkura e prekur mund të jetë e zbardhur, e kruar, e thatë ose e irrituar.

A është uthulla e mollës një trajtim i mirë për dermatitin e stazës?

Ju mund të jeni të interesuar për përdorimet e uthullës së mollës për të menaxhuar simptomat e lidhura me lëkurën e dermatitit të stazës për shkak të përfitimeve të supozuara të kujdesit të lëkurës.

Ajo ka veti antimikrobike dhe përmban enzima, probiotikë dhe vitaminë C, të cilat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e inflamacionit, acarimit dhe kruajtjes. Gjithashtu ka veti shëruese të lëkurës dhe përmban acid acetik, i cili mund të ndihmojë në ndriçimin e hiperpigmentimit (lëkurës së errësuar).

Aciditeti  gjithashtu mund të ndihmojë në balancimin e niveleve të pH të lëkurës, e cila mund të jetë më alkaline tek njerëzit me ekzemë. Mendohet se e bën lëkurën më acide, e cila është e dobishme në krijimin e një barriere të shëndetshme të lëkurës që ruan lagështinë dhe mbron nga irrituesit.

Shumica e provave që mbështesin efektivitetin e uthullës së mollës në trajtimin e pezmatimit të lëkurës janë anekdotike. Sidoqoftë, disa kërkime shkencore demonstrojnë potencialin e saj shërues.

Një studim i vitit 2016 zbuloi se përdorimi aktual  rriti efektet pozitive të trajtimit konservativ tek njerëzit me venat me variçe. Ai gjithashtu zvogëloi dhimbjen, nivelet e ankthit rreth pamjes së tyre dhe simptoma të tilla si kruajtje, pigmentim dhe ënjtje.

A ka ndonjë efekt anësor të mundshëm?

Përdorimi i uthullës së mollës në mënyrë topike mund të shkaktojë efekte anësore. Uthulla e mollës është shumë acide, dhe përdorimi i saj në lëkurë mund të çojë në djegie dhe acarim. Nëse lëkura është e dëmtuar, ju keni një barrierë të dobët të lëkurës, e cila ju bën më të prekshëm ndaj acarimit, inflamacionit dhe thatësisë.

Gjithmonë holloni uthullën e mollës me ujë dhe shmangni aplikimin e saj në lëkurë të carë, të irrituar ose të infektuar.

Rekomandohet gjithashtu që të hani një dietë të ekuilibruar, të bëni shumë aktivitet fizik dhe të ngrini këmbët mbi nivelin e trupit për disa minua për të lehësuar qarkullimin e gjakut.

Bisedoni me mjekun para se të përdorni uthullën e mollës për të trajtuar dermatitin e stazës.