MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

A i dëmton boja flokët?

14.09.2021 - 17:20

Ne të gjithë kemi dëgjuar histori tmerri të ngjyrosjes së flokëve, thatësisë dhe shenjave të gjithanshme të dëmtimit.

Por nëse boja e flokëve është aq e keqe, pse mund t’i bëjë flokët të duken aq mirë? Ja çfarë duhet të dini për lidhjet midis bojës së flokëve dhe shëndetit të flokëve.

Çfarë duhet të dini  për ngjyrosjen e flokëve dhe dëmtimin e flokëve?

Proteinat përbëjnë rreth 95 për qind të një fije floku të thatë. Këto proteina veprojnë si mbulesa e çatisë, duke mbrojtur fijet nën të nga:

lagështia

nxehtësia

Rrezet UV nga dielli

Aplikimi i bojës ose zbardhuesit të përhershëm ose të përkohëshëm të flokëve krijon një reaksion kimik që shkakton ngritjen e këtyre proteinave mbrojtëse, duke lejuar që kimikatet të depërtojnë në fijen e flokut. Atje, ngjyra e flokëve ndryshon përbërjen kimike të flokëve. Rezultati është një ndryshim i ngjyrës.

Ngjyrosja e përhershme e flokëve është një proces i ndryshëm nga ngjyrat e përkohshme ose gjysmë të përhershme të flokëve. Ngjyrat e përkohshme lënë ngjyrë në flokë, por zakonisht nuk depërtojnë në shtresa më të thella (edhe pse ato ende mund të dëmtojnë flokët).

Ndryshimi i strukturës së proteinave të flokëve përmes ngjyrosjes së përhershme dhe të përkohëshme mund të shkaktojë efekte anësore që përfshijnë:

humbja e forcës së flokëve

më pak aftësi për flokët për të toleruar nxehtësinë

hollimin e flokëve

rritja e vrazhdësisë së gjëndrës së flokëve

Duke pasur parasysh këtë, procesi i ngjyrosjes së flokëve ndryshon flokët nga natyra e tyre normale. Efektet afatshkurtra dhe afatgjata të kësaj varen nga struktura e flokëve.

Nëse flokët janë tashmë të hollë ose të brishtë, ngjyrosja mund t’i bëjë ato edhe më të dobëta. Flokët e trashë gjithashtu mund të përjetojnë efekte anësore nga ngjyrosja sepse ngjyrosja mund të marrë më shumë kohë për të “rikrijuar” proteinat normale të flokëve.

Për cilat kimikate duhet të kem kujdes?

Më poshtë janë disa kimikate që përdoren zakonisht në procesin e ngjyrosjes së flokëve.

Zbardhues

Zbardhja e flokëve ndryshon pigmentet që i japin ngjyrën flokëve. Një studim i vitit 2020 zbuloi se zbardhja mund të ndikojë në:

forcën e flokëve

lagështia

aftësia e flokëve për t’i bërë ballë nxehtësisë

Shkalla në të cilën zbardhuesi dëmton flokët varet nga pH (ose aciditeti) i flokëve dhe gjithashtu mund të ndikohet nga pH i mjedisit përreth jush.

Zbardhja zakonisht bëhet duke aplikuar bojë flokësh që përmban peroksid hidrogjeni. Peroksidi i hidrogjenit është një agjent oksidues. Kjo do të thotë se aktivizon ngjyrën e flokëve, por procesi i oksidimit shkakton dëme.

Këna

Kënaja është një ngjyrë natyrale gjysmë e përhershme e flokëve. Sidoqoftë, “natyrore” nuk do të thotë më pak dëme.

Një studim i vitit 2019 zbuloi se ngjyrat e kënasë mund të dëmtojnë flokët, duke rezultuar në flokë më të brishtë. Kur boja këna u la më shumë se një orë, dëmi ishte i ngjashëm me atë të zbardhjes së flokëve.

Kënja  gjithashtu mund të shkaktojë dermatit kontakti dhe acarim të lëkurës, veçanërisht nëse jeni alergjik ndaj ndonjë prej përbërësve.

P-fenilendiamina

P-phenylenediamine (PPD) është një përbërës kimik që gjendet zakonisht në ngjyrat e flokëve që kërkojnë një oksidues si peroksidi i hidrogjenit.

Disa njerëz raportojnë raste më të mëdha të reaksioneve alergjike për shkak të ngjyrave të flokëve PPD.

A ka rëndësi nëse bojë është ngjyrë e lehtë apo e errët?

Kur bëhet fjalë për shëndetin e flokëve, sa më shumë që duhet t’i zbardhni, aq më i madh është dëmi.

Një studim i vitit 2019, i cili përdori teknologjinë e mikroskopit për të parë shkallët e zbardhjes, zbuloi se fijet e flokëve ishin më të dëmtuara nga zbardhja e zgjatur, veçanërisht ajo që nevojitej për të ndryshuar flokët shumë të errët në flokë më të lehtë. Kjo është arsyeja pse shumë specialistë të ngjyrosjes së flokëve nuk rekomandojnë ndriçimin e ndjeshëm të flokëve në të njëjtën kohë.

Kalimi nga më i çelët në më i errët nuk është domosdoshmërisht më pak i dëmshëm sepse ende po ndryshoni strukturën e flokëve. Është e rëndësishme të kujdeseni edhe për flokët e lyer me ngjyrë të errët.

Reagime alergjike ndaj bojës së flokëve

Në raste të rralla, boja e flokëve mund të shkaktojë reaksione të rënda alergjike.

Enjtja e buzëve dhe e syve janë treguesit e hershëm të reaksioneve alergjike. Kërkoni kujdes mjekësor urgjent nëse filloni të përjetoni probleme me frymëmarrjen pas aplikimit të bojës së flokëve.

Është e mundur të kryeni një “test patch” të bojës së flokëve duke e aplikuar atë në një zonë të vogël para se të lyeni të gjithë flokët. Mbani në mend se jo të gjithë njerëzit që kanë një reaksion alergjik ndaj bojës së flokëve kanë një reagim nga një test patch.