MENU
klinika

Sugjerimi i mjekëve

A mund të hani vezë nëse keni diabet?

28.09.2021 - 16:36

Vezët janë një ushqim i gjithanshëm dhe një burim i madh i proteinave.

Vezët konsiderohen një zgjedhje e shkëlqyer për njerëzit me diabet. Kjo është kryesisht sepse një vezë përmban rreth gjysmë gram karbohidrate, kështu që mendohet se ato nuk do të rrisin sheqerin në gjak.

Vezët janë të larta në kolesterol. Një vezë përmban gati 200 mg kolesterol, por nëse kjo ndikon negativisht në trup është e diskutueshme.

Monitorimi i kolesterolit është i rëndësishëm nëse keni diabet sepse diabeti është një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare.

Nivelet e larta të kolesterolit në qarkullimin e gjakut gjithashtu rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare. Por marrja dietike e kolesterolit nuk ka një efekt të thellë në nivelet e gjakut siç mendohej dikur. Pra, është e rëndësishme që çdokush me diabet të jetë i vetëdijshëm dhe të minimizojë rreziqet e tjera të sëmundjeve të zemrës.

Përfitimet e vezëve

Një vezë e tërë përmban rreth 7 gram proteina. Vezët janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i kaliumit, i cili mbështet shëndetin e nervave dhe muskujve. Kaliumi ndihmon në balancimin e niveleve të natriumit në trup, gjë që përmirëson shëndetin kardiovaskular.

Vezët kanë shumë lëndë ushqyese, të tilla si luteina dhe kolina. Luteina ju mbron nga sëmundjet, dhe kolina mendohet se përmirëson shëndetin e trurit. Të verdhat e vezëve përmbajnë biotinë, e cila është e rëndësishme për flokët, lëkurën dhe thonjtë e shëndetshëm, si dhe prodhimin e insulinës.

Vezët nga pulat që bredhin në kullota janë të pasura me omega-3, të cilat janë yndyrna të dobishme për njerëzit me diabet.

Vezët janë të lehta edhe në yndyrë. Një vezë ka vetëm rreth 75 kalori dhe 5 gram yndyrë – vetëm 1.6 gram prej të cilave janë yndyrë e ngopur. Vezët janë të gjithanshme dhe mund të përgatiten në mënyra të ndryshme që i përshtaten shijeve tuaja.

Sado të shëndetshme në shumë mënyra, vezët duhet të konsumohen në moderim.

Shqetësimet për kolesterolin

Vezët vite më parë konsideroheshin të ishin shumë të larta në kolesterol për të qenë pjesë e një diete të shëndetshme. Shumëçka ka ndryshuar që atëherë. Roli i kolesterolit dietik pasi lidhet me numrin total të kolesterolit në gjak të një personi duket të jetë më i vogël nga sa mendohej.

Historia familjare mund të ketë të bëjë më shumë me nivelet e kolesterolit sesa sa kolesteroli dietik që është në ushqim. Kërcënimi më i madh për nivelin e kolesterolit është ushqimi që është i lartë në yndyrna trans dhe yndyrna të ngopura.

Vezët ende nuk duhet të konsumohen shumë nëse keni diabet. Rekomandimet aktuale sugjerojnë që një individ me diabet duhet të konsumojë jo më shumë se 200 miligram (mg) kolesterol çdo ditë.

Dikush pa diabet ose shqetësime për shëndetin e zemrës mund të konsumojë deri në 300 mg në ditë. Një vezë ka rreth 186 mg kolesterol. Nuk ka shumë vend për kolesterolin dietik pasi të hahet veza.

Nivelet e larta të konsumimit të vezëve mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës. Ndërsa lidhja nuk është e qartë, studiuesit besojnë se marrja e tepërt e kolesterolit, kur vjen nga ushqimet shtazore, mund të rrisë ato rreziqe.

Meqenëse i gjithë kolesteroli është në të verdhën e vezës, ju mund të hani të bardhat e vezëve pa u shqetësuar se si ato ndikojnë në konsumin e përditshëm të kolesterolit.

Mbani në mend, megjithatë, se e verdha është gjithashtu “shtëpia ekskluzive” e disa ushqyesve kryesorë të vezëve. Pothuajse e gjithë vitamina A në një vezë, për shembull, qëndron në të verdhën vezës. E njëjta gjë është e vërtetë për shumicën e kolinës, omega-3 dhe kalciumit në një vezë.