MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A mund të shkaktojë artriti psoriatik dhimbje në ijë?

23.09.2021 - 14:40

Artriti psoriatik (PsA) është një sëmundje inflamatore që çon në dhimbje dhe ënjtje në nyje. Në shumicën e rasteve, njerëzit me PsA zhvillojnë së pari psoriazë.

Në përgjithësi, PsA në ijet është më pak e zakonshme se zonat e tjera të trupit. Ju mund të vëreni ënjtje dhe dhimbje në nyjet më të vogla, përfshirë edhe gishtat. Në fakt, vlerësohet se më pak se 10 përqind e njerëzve me PsA do të përjetojnë simptoma në ije.

Megjithatë, nëse jeni duke përjetuar dhimbje në ijë dhe gjithashtu keni faktorë të caktuar rreziku për PsA, merrni parasysh simptomat tuaja dhe kërkoni një diagnozë nga një mjek. Ata mund të ndihmojnë në rekomandimin e një kombinimi të ilaçeve, ilaçeve natyrore dhe terapi të tjera për të ndihmuar në zvogëlimin e inflamacionit themelor dhe përmirësimin e cilësisë suaj të jetës.

Cilat janë simptomat?

Nëse keni PsA në ije, mund të përjetoni simptoma në njërën ose të dy anët (asimetrike ose simetrike).

PsA në ijë mund të përfshijë simptomat e mëposhtme në zonat e prekura:

ngurtësim ose dhimbje

vështirësi me ecjen

Nëse keni PsA, mund t’i vini re këto simptoma në nyje të tjera të prekura. Simptoma shtesë të PsA përfshijnë:

ënjtje e nyjeve

njolla me luspa të lëkurës

lodhje e tepruar

skuqje ose dhimbje e syve

shikimi ndryshon nga inflamacioni i syve

simptomat e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD)

dobësia e thonjve, thërrmimi ose thyerja

gishtat e fryrë

dhimbje në këmbë- veçanërisht në thembra

Shkaqet e artritit psoriatik

PsA është një gjendje autoimune që zhvillohet kur trupi  identifikon gabimisht qelizat e shëndetshme si pushtues, duke i sulmuar ato. Është  gjithashtu e mundur që të keni më shumë se një sëmundje autoimune në të njëjtën kohë, siç është IBD.

Psoriaza është e lidhur me PsA, dhe shumë njerëz me këtë sëmundje të lëkurës vazhdojnë të zhvillojnë PsA.

Është  vlerësuar se PsA mund të zhvillohet tek disa njerëz 7 deri në 10 vjet pasi fillon psoriaza. Mosha mesatare për fillimin e PsA është 39 vjeç .

Ju gjithashtu mund të jeni në një rrezik në rritje për të zhvilluar PsA nëse:

keni një histori familjare të sëmundjeve autoimune, psoriazë, ose PsA

keni histori personale të psoriazës

janë obezë

keni një histori të infeksioneve ose dëmtimeve të kyçeve

luftoni me stresin afatgjatë

Ashtu si llojet e tjera të sëmundjeve autoimune, PsA është më e zakonshme tek të rriturit, megjithëse çdokush mund ta zhvillojë atë.

Si mund ta di nëse është artriti psoriatik?

Diagnostifikimi i PsA mund të jetë sfidues në fillim. Kjo ndodh sepse dhimbja dhe ënjtja e kyçeve nuk janë unike për PsA. Këto simptoma mund të shihen gjithashtu në artritin reumatoid (RA), lupus, osteoartritin (OA), spondilitin ankilozues dhe kushtet me artrit inflamator.

Ndërsa nuk duhet të vetë-diagnostikoni PsA-në, ka disa shenja kryesore që e dallojnë këtë gjendje nga llojet e tjera të artritit. Për shembull, PsA në ije mund të shkaktojë dhimbje rreth vitheve, ijeve dhe pjesës së jashtme të kofshës, ndërsa OA prek kryesisht ijët dhe pjesën e përparme të kofshës.

Kushtet e tjera që mund të çojnë në dhimbje në ijë mund të përfshijnë tendosje të muskujve dhe thyerje të kockave.

Një mjek mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse dhimbja në ijë i atribuohet PsA, një sëmundje tjetër autoimune, ose një gjendje krejtësisht tjetër. Ata gjithashtu mund t’ju referojnë tek një reumatolog, një specialist i trajnuar në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve autoimune të nyjeve, eshtrave dhe muskujve.