MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A mund të zbardhë dhëmbët trajtimi me dritë blu?

16.09.2021 - 21:19

Ju mund të keni një buzëqeshje më të ndritshme me një numër produktesh dhe teknikash të ndryshme zbardhuese të disponueshme në shtëpi ose në klinikën e një dentisti. Ato ndryshojnë në efektivitet (dhe çmim), por asnjëra prej tyre nuk jep rezultate të përhershme.

Një teknikë e re është një procedurë e zbardhjes së dhëmbëve nga drita e aktivizuar. Ky trajtim mund të përdorë lloje të ndryshme të dritave, duke përfshirë:

dritat ultraviolet (UV)

dritat halogjene

dritat diodë-emitting (LED)

Trajtimet e dritës blu LED po bëhen gjithnjë e më popullore, veçanërisht sepse ato konsiderohen më të sigurta se drita UV. Ju mund të blini produkte për zbardhje pa recetë që përfshijnë një dritë blu, ose mund të zgjidhni të bëni trajtim në klinikën e dentistit.

Ju mund të jeni shumë të kënaqur me rezultatet, por gjithashtu mund të dëshironi të dini se çfarë të prisni me këtë trajtim.

Si funksionon zbardhja e dhëmbëve me dritë blu?

Dentisti do të aplikojë një xhel zbardhues në dhëmbë. Pastaj do të përdorin një dritë blu Led, e cila aktivizon xhelin  zbardhues të peroksidit të hidrogjenit ose peroksidit të karbamidit. Kjo ndihmon në ndarjen më të shpejtë të xhelit. Reaksioni kimik që rezulton heq njollat nga dhe zbardh dhëmbët.

Pavarësisht nëse jeni në shtëpi ose në klinikën e dentisti, procesi funksionon në të njëjtën mënyrë.

A funksionon?

Hulumtimi është i përzier në lidhje me efektivitetin e përdorimit të një burimi drite si një dritë LED për të ndihmuar në zbardhjen e dhëmbëve.

Një studim i vitit 2014 Burimi i Besuar rishikoi një dekadë kërkimesh mbi burimet e aktivizuara nga drita për zbardhjen e dhëmbëve në një mjedis zyre dentare. Ai arriti në përfundimin se përdorimi i një aktivizuesi të dritës nuk dukej të përshpejtonte procesin e zbardhjes ose të përmirësonte rezultatet.

Sidoqoftë, një studim i vitit 2012 sugjeron që përdorimi i një xheli zbardhues dhe dritë LED si pjesë e një procesi të kryer nga mjeku dukej se ishte efektive.

Efektet anësore të zbardhjes së dhëmbëve me dritë blu

Në përgjithësi, literatura e vitit 2014 sugjeron që metodat e zbardhjes së dhëmbëve që përdorin hidrogjen ose peroksid karbamidi, përfshirë metodat e zbardhjes së dritës blu, janë të sigurta. Kjo përfshin si studimet klinike ashtu edhe studimet in vitro, të cilat janë studime të bëra tek dhëmbët jashtë gojës së një personi.

Sidoqoftë, ky trajtim mund të ketë disa rreziqe. Ju mund të përjetoni ndjeshmëri dhe acarim të dhëmbëve në zonat e trajtimit pasi të keni zbardhur dhëmbët me një metodë të trajtimit të dritës blu.

Në një studim të vogël të vitit 2012, një trajtim në klinikë përfshinte një dritë LED për të aktivizuar një xhel zbardhues për tre cikle 10-minutëshe.

Studimi zbuloi se njerëzit përjetuan pak më shumë acarim dhe ndjeshmëri rreth dhëmbëve pas trajtimit të parë në klinikë  sesa gjatë një periudhe 2-javore të trajtimit të vazhdueshëm në shtëpi pa dritën LED.