MENU
klinika

Në kërkim të zgjidhjeve

BE e “mbërthyer” nga kriza e gazit

24.09.2021 - 12:42

Një rritje e çmimeve të gazit ka goditur konsumatorët dhe firmat e energjisë në Mbretërinë e Bashkuar, me efekte të mëdha për industrinë ushqimore dhe furnizimet me dioksid karboni.
Në Evropë, konsumatorët po përballen gjithashtu me një rritje të madhe të faturave të energjisë dhe qeveritë janë duke u përpjekur të ndihmojnë. Kriza ka nxjerrë në pah vështirësinë për evropianët në financimin e lëvizjes drejt energjisë së rinovueshme.

Faturat e konsumatorëve janë shtuar muajt e fundit, me koston e energjisë elektrike 35% më të lartë se viti i kaluar.
Çmimet e energjisë në Spanjë janë të lidhura ngushtë me tregun e gazit me shumicë, kështu që çmimi për megavat orë për konsumatorët ka arritur vazhdimisht nivele të reja kohët e fundit.

Qeveria në Spanjë po punon mbi një strategji sa më efektive.
Kjo përfshin uljen e taksave dhe një ulje të përkohshme të fitimeve të jashtëzakonshme të bëra nga kompanitë e energjisë. Lëvizja e fundit ka tërhequr kritika nga industria, megjithëse qeveria ka sqaruar se ofruesit e energjisë së rinovueshme do të përjashtohen.
Qeveria është shprehur se qëllimi i saj është të zvogëlojë faturat e energjisë elektrike me mbi 20% deri në fund të këtij viti.

Italia është veçanërisht e ekspozuar ndaj rritjes së çmimit të gazit: 40% e energjisë së saj vjen nga gazi natyror dhe rreth gjysma e tij importohet nga Rusia.
Pra, eksportet më të ulëta të gazit rus në Evropë dhe një rritje në çmimin e lëndëve të para kanë goditur rëndë.

Qeveria italiane ka shpenzuar tashmë rreth 1.2 miliardë euro për të ulur çmimin e energjisë për familjet dhe këtë javë premtoi 3 miliardë euro të tjera për të ndihmuar më tej në muajt e ardhshëm.
Kryeministri Mario Draghi ka thënë se për tre muajt e ardhshëm “kostot e sistemit” do të eliminohen nga faturat e gazit dhe energjisë elektrike. Ato janë tarifat e shtuara në fatura për të ndihmuar në financimin e kalimit në energji të rinovueshme.

Në thelb, Italisë do t’i duhet të diversifikojë burimet e saj të energjisë, duke u larguar nga varësia e saj nga gazi dhe më shumë drejt energjisë së gjelbër.

Ndërsa kostot e larta të energjisë paraqesin vështirësi të mëdha personale për familjet, ato gjithashtu paraqesin një politikë të ndërlikuar për Brukselin.
Udhëheqësit e BE -së kanë qenë të zënë duke shtyrë planin e tyre gjithëpërfshirës të klimës për të ulur emetimet e karbonit me 55% deri në vitin 2030. Për krizën aktuale, Komisioni Evropian është shprehur se rritja e çmimeve është një kombinim i disa faktorëve, veçanërisht rritjes globale të kërkesës.
Ndërkohë po punohet në drejtim të masave zbutëse që shtetet anëtare mund të marrin individualisht brenda rregullave të BE -së.

Çmimet në rritje të gazit evropian janë ndjerë gjithashtu nga konsumatorët polakë sepse rregullatori i energjisë i vendit ka miratuar tre rritje çmimesh këtë vit, duke rritur faturat me më shumë se 20%.

Në Poloni, origjina e gazit është një çështje politike. Qeveria planifikon të ndërpresë varësinë e saj prej dekadash nga gazi rus vitin e ardhshëm dhe ta zëvendësojë atë me gazin amerikan dhe norvegjez, duke argumentuar se nuk do të vuajë më nga Gazprom që ta paguajë atë për gaz, sepse mund të abuzojë me pozicionin e tij si furnizues monopol./ BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


RT: Sa keq mund të bëhen gjërat këtë dimër?

Kriza evropiane e energjisë është gati të bëhet globale

Prof. Dr. Adrian Civici/ Detajet e 'planeve ambicioze' të botës

Strategjitë dhe politikat e rimëkëmbjes ekonomike