MENU
klinika

Pse shkaktohet

Ç’duhet të dini për depresionin gjatë ushqyerjes me gji?

24.09.2021 - 16:28

Ushqyerja me gji shpesh përshkruhet si një përvojë e ngrohtë, e lumtur dhe përmbushëse – por jo të gjithë e përjetojnë në atë mënyrë.

Në fakt, për disa nëna, ushqyerja me gji i mbush ato me ndjenja shumë negative. Kur këto ndjenja negative korrespondojnë me lëshimin e qumështit gjatë ushqyerjes, mund të jeni duke kaluar nëpër diçka të quajtur refleks disforik i nxjerrjes së qumështit, ose D-MER.

Prindërit që kanë refleks disforik të nxjerrjes së qumështit zakonisht ndiejnë një nxitim të ndjenjave negative, dëshpëruese menjëherë para se qumështi të bjerë dal. Shpesh, prindërit nuk e dinë se çfarë po ndodh, nxitojnë të fajësojnë veten për këtë ndjenjë dhe mund të mendojnë se ata janë të vetmit që po e përjetojnë këtë.

Nëse keni simptoma të refleksit disforik të nxjerrjes së qumështit, para së gjithash, dijeni këtë: Nuk jeni vetëm.

Megjithëse kërkimet janë ende në zhvillim, një studim zbuloi se deri në 9 përqind e grave që ushqejnë me gji përjetojnë nxjerrje disforike të qumështit. Për më tepër, studiuesit ende po mësojnë se pse disa prindër përjetojnë nxjerrje disforike të qumështit dhe si ta trajtojnë atë.

Çfarë është D-MER?

Refleksi disforik i nxjerrjes së qumështit përshkruhet si një vërshim emocionesh negative gjatë ushqyerjes me gji që korrespondon veçanërisht me lëshimin e qumështit (nxjerrjen e qumështit).

Ndjenjat vijnë menjëherë para se qumështi të lëshohet dhe të vazhdojë për disa minuta.

D-MER mendohet të jetë një reagim fiziologjik dhe jo një reagim psikologjik. Me fjalë të tjera, nxjerrja joformale e qumështit nuk është “e gjitha në kokën tuaj”. Është një gjendje e vërtetë mjekësore dhe nënat që e kanë nuk kanë bërë asgjë për ta shkaktuar atë.

Simptomat e D-MER

D-MER zakonisht përfshin ndjenjat e depresionit, zemërimit dhe ankthit. Të gjithë e përjetojnë atë pak më ndryshe, por karakteristikat kryesore janë ndjenja negative, të padëshiruara.

Disa nga ndjenjat e tjera të përshkruara nga prindërit që ushqejnë me gji përfshijnë:

ndjenjë e pashpresë

ndjenja e mallit ose e trishtuar

ndjenjë paniku ose paranoje

urrejtja ndaj vetes

zemërimi ose nervozizmi

Simptomat e refleksit disforik të nxjerrjes së qumështit mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Ato zakonisht fillojnë brenda pak minutash nga dhënia e gjirit dhe mund të zgjasin deri në 10 minuta.

Disa nëna që ushqejnë me gji janë në gjendje të menaxhojnë ndjenjat, veçanërisht pasi të kuptojnë se çfarë po ndodh.

D-MER ndan shumë nga të njëjtat simptoma si depresioni pas lindjes dhe ankthi pas lindjes. Sidoqoftë, simptomat e D-MER janë të kufizuara në aktin e ushqyerjes me gji. Sapo qumështi të lëshohet dhe ushqyerja me gji është duke u zhvilluar për disa minuta, simptomat zakonisht zhduken.

Nga ana tjetër, prindërit që përjetojnë një çrregullim të humorit pas lindjes shpesh i kanë këto ndjenja shumicën e kohës dhe zbulojnë se gjendja e tyre emocionale ndërhyn në aftësinë  për të funksionuar çdo ditë, ose për t’u kujdesur siç duhet për fëmijën.

Edhe pse D-MER mund të jetë shumë intensive, këto ndjenja largohen pas ushqyerjes.

Por këtu është një e vërtetë: është e mundur të përjetoni një çrregullim të humorit pas lindjes dhe refleks disforik të nxjerrjes së qumështit në të njëjtën kohë.

Nënat që i kanë të dyja mund të kenë probleme të kuptojnë se çfarë po ndodh, dhe mund ta kenë të vështirë të përcaktojnë me saktësi simptomat e refleksit disforik të nxjerrjes së qumështit.

Nëse keni simptoma të një çrregullimi të humorit pas lindjes – i cili karakterizohet nga 2 ose më shumë javë ndryshime të mëdha në humor, një paaftësi për t’u përqendruar ose përfunduar detyrat e përditshme dhe ndjenja faji – mos hezitoni të kontaktoni mjekun.

Pse ushqyerja me gji më bën të ndihem në depresion?

Ashtu siç sugjeron emri, nxjerrja disforike e qumështit konsiderohet një “refleks” – një reagim fiziologjik dhe hormonal ndaj aktit të ushqyerjes me gji.

Deri më tani nuk ka shkaqe të dakorduara, por teoria më e njohur është se D-MER ndodh për shkak të një rënie të dopaminës.

Studiues të tjerë teorizojnë se ndodh për shkak të një përgjigje të ekzagjeruar të shkaktuar nga oksitocina që lëshohet gjatë vonesës së ardhjes së qumështit. Kjo përgjigje mund të përkeqësohet më tej nga stresi dhe trauma të përjetuara nga nëna që ushqen me gji.

Trajtimet për D-MER

Aktualisht nuk ka ilaçe të miratuara për të trajtuar refleksin disforik të nxjerrjes së qumështit, por ka disa teknika përballimi që shumë prindër i gjejnë të dobishme.

Shpesh, vetëm të mësosh se po përjeton D-MER e bën më të lehtë të mbash atë që po ndodh në perspektivë dhe të përballosh përvojën.

Klinicistët që besojnë se stresi dhe trauma përkeqësojnë refleksin disforik të nxjerrjes së qumështit, rekomandojnë teknika de-stresuese për të ndihmuar në menaxhimin e sindromës. Zakonisht këto gjëra bëhen kur jeni duke ushqyer fëmijën.

Teknikat përfshijnë:

duke qenë lnë kontakt ëkurë më lëkurë me fëmijën

masazhi

duke dëgjuar muzikë relaksuese

duke vënë një pako të nxehtë rreth shpatullave

zhytja e këmbëve në ujë të ngrohtë

praktikimi i teknikave të ndërgjegjes dhe meditimit për të zvogëluar mendimet negative

duke përdorur teknikat e frymëmarrjes për të relaksuar trupin dhe mendjen

Disa nëna kanë gjetur përmirësim gjatë marrjes së ilacit Ëellbutrin (bupropion). Por nuk është miratuar për të trajtuar D-MER. Nëse jeni të interesuar për këtë si një trajtim të mundshëm, bisedoni më parë me mjekun.