MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë do të thotë paaftësi për t’u përqendruar?

09.09.2021 - 10:19

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë do të thotë paaftësi për t’u përqendruar?

Mjeku: Ju mbështeteni në përqendrimin tuaj për të bere punën ose shkollën çdo ditë. Kur nuk jeni në gjendje të përqendroheni, nuk mund të mendoni qartë, të fokusoheni në një detyrë ose të mbani vëmendjen tuaj.

Performanca juaj në punë ose shkollë mund të ndikohet nëse nuk mund të përqendroheni. Ju gjithashtu mund të zbuloni se nuk mund të mendoni kjarte , gjë që mund të ndikojë në vendimmarrjen tuaj. Një numër kushtesh mjekësore mund të kontribuojnë ose të shkaktojnë paaftësi për t’u përqendruar.

Nuk është gjithmonë një urgjencë mjekësore, por të qenit i paaftë për t’u përqendruar mund të thotë që keni nevojë për kujdes mjekësor.

Si trajtohet pamundësia për t’u përqendruar?

Ju mund të jeni në gjendje të bëni ndryshime që përmirësojnë aftësinë tuaj për t’u përqendruar nëse lidhet me stilin e jetës.

Shembujt përfshijnë:
duke ngrënë një dietë të ekuilibruar me drithëra, fruta, perime dhe proteina të ligëta
duke ngrënë disa vakte të vogla çdo ditë
duke fjetur më shumë
reduktimin e marrjes së kafeinës
marrja e hapave për të zvogëluar stresin, të tilla si meditimi, shkrimi në një ditar ose leximi i një libri.

Trajtimet e tjera do të varen nga diagnoza juaj specifike. Për shembull, njerëzit e diagnostikuar me ADHD mund të kenë nevojë për disa qasje të ndryshme trajtimi. Kjo përfshin terapi të sjelljes për të kufizuar shpërqendrimet ose ilaçe për të përmirësuar përqendrimin.

Kërkoni ndihme mjekësore të menjëhershme nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme përveç që nuk jeni në gjendje të përqendroheni:
humbje e vetëdijes
mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në njërën anë të trupit tuaj
dhimbje të forta në gjoks
dhimbje koke të forta
humbje e papritur, e pashpjegueshme e kujtesës
mosdije se ku jeni.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Diagnostikimi dhe trajtimi i çrregullimeve të sjelljes

3 gjërat që çdo prind duhet të dijë rreth hiperaktivitetit