MENU
klinika

Simptomat

Çfarë duhet të dini për kolitin ulceroz tek fëmijët?

21.09.2021 - 16:42

Koliti ulcerativ është një lloj sëmundje inflamatore e zorrëve (IBD). Shkakton inflamacion në zorrën e trashë, të quajtur edhe zorrët e mëdha. Inflamacioni mund të shkaktojë ënjtje dhe gjakderdhje, si dhe periudha të shpeshta të diarresë. Për këdo, veçanërisht një fëmijë, këto simptoma mund të jenë të vështira për t’u përjetuar.

Koliti ulcerativ është një gjendje kronike. Nuk ka shërim nëse fëmija nuk bën kirurgji për të hequr të gjithë zorrën e trashë.

Sidoqoftë, mjeku mund t’ju ndihmojë të menaxhoni gjendjen në shumë mënyra. Trajtimet për fëmijët shpesh ndryshojnë pak nga trajtimet për të rriturit.

Simptomat

Koliti ulcerativ zakonisht prek të rriturit, por mund të ndodhë edhe tek fëmijët.

Fëmijët me kolit ulcerativ mund të kenë një sërë simptomash të lidhura me inflamacionin. Këto simptoma mund të shkojnë nga të moderuara në të rënda.

Fëmijët me kolit ulcerativ shpesh kalojnë majat e sëmundjes. Ata mund të mos kenë simptoma për ca kohë, pastaj mund të përjetojnë një shpërthim të simptomave më serioze.

Simptomat mund të përfshijnë:

anemi për shkak të humbjes së gjakut

nauze

diarre, e cila mund të jetë e përgjakshme ose të ketë mukus

mungesa e oreksit

lodhje

dhimbje stomaku

kequshqyerja, sepse zorra e trashë nuk thith lëndë ushqyese

gjakderdhje rektale

humbje peshe e pashpjegueshme

nauze

Ndonjëherë, koliti ulcerativ i një fëmije mund të jetë aq i rëndë sa të shkaktojë simptoma të tjera që nuk duket se lidhen me traktin gastrointestinal. Shembujt përfshijnë:

eshtra të brishta

inflamacion i syve

dhimbje të kyçeve

gurët në veshka

çrregullime të mëlçisë

skuqjet

lezione të lëkurës

Këto simptoma mund ta bëjnë të vështirë diagnostikimin e kolitit ulcerativ. Simptomat mund të duken sikur janë për shkak të një gjendje të ndryshme themelore.

Për më tepër, fëmijët mund ta kenë të vështirë të shpjegojnë simptomat e tyre. Adoleshentët mund të ndihen në siklet për të diskutuar simptomat.

Shkaqet

Mjekët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton kolitin ulcerativ. Studiuesit mendojnë se në disa raste, një virus ose bakterie mund të shkaktojë një reaksion inflamator në zorrën e trashë. Hulumtimi gjithashtu ka shqyrtuar nëse mungesa e baktereve të dobishme të zorrëve mund të jetë një shkak kontribues.

Janë identifikuar disa faktorë rreziku për gjendjen. Një nga faktorët kryesorë të rrezikut për kolitin ulcerativ është të kesh një anëtar të familjes me këtë sëmundje.

Trajtim

Trajtimi për kolitin ulcerativ mund të varet nga sa të rënda janë simptomat e fëmijës dhe sa mirë sëmundja i përgjigjet trajtimit. Koliti ulcerativ tek të rriturit nganjëherë trajtohet me një lloj klizme të veçantë që ka ilaçe.

Sidoqoftë, fëmijët shpesh nuk mund të tolerojnë marrjen e klizmës. Nëse ata mund të marrin ilaçe, disa trajtime përfshijnë:

aminosalicylates, për të zvogëluar inflamacionin në zorrën e trashë

kortikosteroidet, për të mbrojtur sistemin imunitar nga sulmi i zorrës së trashë

imunomoduluesit ose agjentët bllokues TNF-alfa, për të zvogëluar reaksionet inflamatore në trup

Nëse simptomat e fëmijës nuk i përgjigjen këtyre trajtimeve dhe përkeqësohen, mjeku mund të rekomandojë kirurgji për të hequr pjesën e prekur të zorrës së trashë.

Operacionet mund të përfshijnë:

proktokolektomia me ileostomi e cila heq zorrën e trashë, rektumin dhe anusin dhe krijon një hapje në bark për të kaluar mbeturinat e ushqimit

anastomoza ileoanale e cila lidh zorrën e hollë me anusin për të lejuar që mbeturinat të nxirren normalisht pasi të hiqet zorra e trashë

Fëmija  mund të jetojë pa të gjithë ose një pjesë të zorrës së trashë, edhe pse heqja mund të ndikojë në tretje. Heqja e një pjese të zorrës së trashë nuk e kuron sëmundjen. Koliti ulcerativ mund të rishfaqet në pjesën e zorrës së trashë të mbetur pas operacionit.

Në disa rrethana, mjeku mund të rekomandojë heqjen e të gjithë zorrës së trashë të fëmijës. Një pjesë e zorrëve të holla do të ri -drejtohet përmes murit të barkut në mënyrë që jashtëqitja të dalë.