MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë është Enuresis Nokturna?

29.09.2021 - 10:34

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë është Enuresis Nokturna?

Mjeku: Është fenomeni i urinimit të pavullnetshem natën tek fëmijët mbi moshën 5 vjec. Eshtë një fenomen jo normal mbi këtë moshë që mund të ketë arsye të ndryshme, psikologjike, funksionale ose organike.

Pasi të përjashtohen anomalite ose patologjitë e tjera bashkëshoqëruese që mund të jenë shkaktare të këtij fenomeni, duhet filluar trajtimi në bashkëpunim të ngushtë me prindërit e fëmijës.Trajtimi bëhet në tre drejtime : trajtimi psikologjik ( ku përfshihet vec të tjerave ndryshimi i sjelljes së prindit ndaj fëmijës dhe evitimi i pirjes së lëngjeve në darkë para gjumit) përdorimi i aparateve të alarmit ( ku një sensor i vendosur poshtë carcafit ku shtrihet fëmija, sapo ndjen njomjen e carcafit jep një sinjal alarmi që e zgjon fëmijën, dhe së fundi përdorimi i medikamenteve.

Sot nga të gjitha medikamentet, preparati më i zgjedhur e me më pak efekte anësore është Desmopresina. Le të përqendrohemi pak më gjatë në përdorimin e këtij medikamenti:

Përdorimi i desmopresinës

Administrimi – Desmopressina administrohet oral 60 minuta para gjumit . Doza titrohet për efektin më të mirë; në dozën e saktë, efekti antienuretik është i menjëhershëm. Doza fillestare dhe titrimi ndryshojnë nga formulimi:

Doza fillestare është nje tablet 0.2 mg; nëse është e nevojshme, mund të rritet në 0.4 mg pas shtatë ditësh.
Kur perdoren tabletat qe treten ne goje doza fillestare është 120 mcg; nëse është e nevojshme, mund të rritet në 240 mcg pas shtatë ditësh.
Duhet të përdoret formulimi oral (nga goja ) i desmopresinës (formulimi intranazal nuk është i indikuar për enurezë, sepse shoqërohet me rritje të rrezikut të krizave hiponatremike).
Marrja e lëngjeve duhet të jetë e kufizuar jo me shume se (200 ml) nga një orë përpara deri në tetë orë pas administrimit.

Desmopresina duhet të ndërpritet përkohësisht gjatë episodeve të çekuilibrit të lëngjeve dhe / ose elektroliteve (p.sh. ethe, të vjella të përsëritura ose diarre, ushtrime të fuqishme ose gjendje të shoqëruara me rritjen e konsumit të ujit).

Nuk është e nevojshme të matet në mënyrë rutinore pesha, elektrolitet e serumit, presioni i gjakut ose osmolaliteti i urinës tek fëmijët që trajtohen me desmopresinë për enurezë.

Vlerësimi i përgjigjes – Përgjigja ndaj desmopresinës duhet të vlerësohet brenda një deri në dy javë . Trajtimi duhet të vazhdohet për tre muaj nëse ka shenja të një përgjigjeje (p.sh., zona te carcafit më të vogla të lagura, më pak episode lagështimi në natë, dhe me pak net të lagura) . Nëse enureza përmirësohet ose shërohet me desmopressin, familja dhe fëmija mund të përcaktojnë nëse do të përdorin desmopressin çdo natë ose thjesht për raste të veçanta. Kur administrohet çdo ditë, desmopresina duhet të mbahet për një javë çdo tre muaj për të përcaktuar nëse përdorimi i vazhdueshëm është i nevojshëm.

Mungesa e përgjigjes ndaj desmopresinës brenda një deri në dy javë mund të jetë për shkak të zvogëlimit të kapacitetit të fshikëzës së natës (arsyeja më e zakonshme e mosreagimit) ose poliurisë së vazhdueshme të natës (që lidhet me rritjen e marrjes së lëngjeve në mbrëmje, ose efektin e zvogëluar farmakodinamik të desmopresinë) .

Ndërprerja – Kur ndërpritet desmopresina ditore, ne sugjerojmë që doza të ndërpritet gradualisht (p.sh. duke siguruar gjysmën e dozës efektive çdo ditë për dy javë para ndërprerjes) në vend që të ndërpritet papritmas ose të zgjatet intervali midis dozave. Ndërprerja e menjëhereshme mund të bëjë që pas një farë kohe të rikthehet fenomeni i urinimit të pavullnetshem natën.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.