MENU
klinika

Si e shpjegojnë mjekët

Çfarë është spondiliti ankilozues?

06.09.2021 - 12:09

Spondiliti ankilozant (AS) është një formë e artritit që prek më së shumti shtyllën kurrizore.

Në këtë lloj të veçantë të artritit, nyjet dhe ligamentet e shtyllës kurrizore bëhen të përflakur dhe përfundimisht mund të kalcifikohen. Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe ngurtësim të shpinës.

Me kalimin e kohës, kockat mund të shkrihen së bashku, duke e bërë të vështirë përkuljen dhe lëvizjen. AS mund të ndikojë në nyje të tjera, dhe në disa raste, mund të dëmtojë sytë, zemrën ose mushkëritë.

Edhe pse AS është njohur historikisht më shumë te burrat sesa te gratë, gjithnjë e më shumë po diagnostikohet te gratë. AS zakonisht diagnostikohet në adoleshencë ose në moshën e rritur. Shkaku i tij nuk është kuptuar ende plotësisht, por predispozita gjenetike është një faktor në zhvillimin e AS.

Efektet e AS në trup

Sistemi skeletor

Zona kryesore e inflamacionit AS është në shpinë, veçanërisht në pjesën e poshtme të shpinës.

Dhimbja dhe ngurtësia janë përgjithësisht më të mëdha në mëngjes ose pas një periudhe të gjatë uljeje. Lëvizja përreth zakonisht lehtëson simptomat. Për shumë vite, AS mund të çojë në lakimin e shtyllës kurrizore, duke rezultuar në një qëndrim të përkulur.

Dhimbja mund të ndodhë edhe në pjesën e sipërme të shpinës, qafës dhe madje edhe në gjoks. Ndryshe nga disa forma të tjera të artritit, AS zakonisht nuk prek gishtat.

Rreth 15 përqind e njerëzve me AS kanë inflamacion të nofullës për shkak të përfshirjes së nyjës temporomandibulare, e cila mund të pengojë përtypjen.

Inflamacioni kronik mund të shkaktojë bashkimin e eshtrave, duke kufizuar aftësinë për të lëvizur. Nëse eshtrat në gjoks bashkohen, kjo mund të ndikojë në frymëmarrje. Në disa raste, inflamacioni ndodh edhe në nyje të tjera, të tilla si supet, ijet, gjunjët ose kyçet e këmbës. Kjo mund të shkaktojë dhimbje dhe lëvizshmëri të zvogëluar.

Testet e imazhit, si rrezet X dhe skanimet MRI, mund të tregojnë qartë zonat e inflamacionit dhe janë mjete të dobishme diagnostikuese. Trajtimi sillet rreth zvogëlimit të inflamacionit, lehtësimit të dhimbjes dhe ngadalësimit të përparimit të sëmundjes. Trajtimi i hershëm mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të përhershëm të nyjeve.

Ruajtja e një qëndrimi të mirë është çelësi, edhe kur flini. Zgjidhni një dyshek të fortë dhe shmangni jastëkët e trashë. Të flini me këmbët drejt është një mënyrë e mirë. Shmangni përkuljen ose shtrëngimin kur qëndroni në këmbë ose ulur.

Noti dhe ushtrime të tjera të ujit shpesh rekomandohen për njerëzit me AS. Mjeku mund t’ju këshillojë se cilat ushtrime mund të ndihmojnë, ose mund t’ju referojnë te një terapist fizik i kualifikuar. Një dush gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes.

Në raste të rënda, kirurgjia rindërtuese mund të merret parasysh. Por për shkak se ky operacion mund të stimulojë rritjen shtesë të kockave, rreziqet e tij duhet të peshohen me kujdes kundrejt përfitimeve që ka.

Sistemi nervor

Për shumë vite, rastet e rënda të AS mund të rezultojnë në formimin e plagëve në paketën e nervave në bazën e shtyllës kurrizore. Kjo mund të çojë në probleme të tilla si mosmbajtja e urinës, mungesa e kontrollit të zorrëve dhe mosfunksionimi seksual.

AS ka më shumë gjasa të ndikojë në sy se çdo organ tjetër në trup. Inflamacioni i syve, ose uveiti, është një problem për rreth 1 në 3 persona me AS.

Rezultati i këtij inflamacioni është dhimbje dhe skuqje në sy. Ajo intensifikohet në dritë të ndritshme dhe mund të shkaktojë probleme me shikimin nëse nuk trajtohet.

Raportoni menjëherë dhimbjen e syve ose problemet e shikimit tek mjeku. Verbëria është një ndërlikim i rrallë, por trajtimi i hershëm është i nevojshëm për të ndihmuar në parandalimin e dëmtimit të përhershëm të syrit.

Sistemi integral (lëkura, flokët, thonjtë)

Në një numër të rrallë të rasteve, njerëzit me AS mund të zhvillojnë edhe psoriazë. Psoriaza është një gjendje autoimune e lëkurës që shkakton njolla të kuqe dhe me luspa të lëkurës.

Këto arna mund të shfaqen kudo në trup, por janë më të zakonshme në lëkurën e kokës, bërryla dhe gjunjë. Ndonjëherë, lëkura mund të formojë lezione os flluska. Simptomat përfshijnë kruajtje, butësi, djegie dhe pickim. Ilaçet aktuale mund të ndihmojnë në lehtësimin e shqetësimit.

Artriti psoriatik (PsA) shfaqet në pothuajse 30 përqind të njerëzve me psoriazë. Mund të prekë nyjet periferike (duart, gjunjët, bërrylat, shpatullat dhe këmbët) si dhe shtyllën kurrizore.

Përfshirja e shtyllës kurrizore ndodh në 25 deri në 70 përqind të njerëzve me PsA. Në disa raste, është e vështirë të dallosh nga AS.

Sistemi i qarkullimit të gjakut

Disa njerëz me AS mund të zhvillojnë anemi ose lodhje të përgjithshme. Mungesa e qelizave të kuqe të gjakut për shkak të inflamacionit kronik ose humbjes së gjakut nga inflamacioni në zorrë mund ta shkaktojë atë.

Rrallë, inflamacioni i shkaktuar nga AS mund të ndikojë në zonën ku lidhet aorta dhe zemra.

Kjo mund të bëjë që aorta të zmadhohet. Njerëzit me AS janë gjithashtu në rrezik të shtuar nga sëmundjet kardiovaskulare, të cilat mund të çojnë në anginë, goditje në tru ose sulm në zemër.

Mjekët rekomandojnë që njerëzit me AS t’i kushtojnë vëmendje të veçantë qëndrimit. Kryerja e ushtrimeve të përditshme të shtrirjes dhe frymëmarrjes mund të jetë e dobishme.

Trajtimi afatgjatë përfshin menaxhimin e simptomave, ruajtjen e fleksibilitetit të shtyllës kurrizore dhe parandalimin e përparimit të sëmundjes.