MENU
klinika

Nga helmimi tek ankthi

Çfarë shkakton dhimbje në stomak dhe të vjella në të njëjtën kohë?

08.09.2021 - 14:04

Dhimbja në stomak dhe të përzierat kanë shumë shkaqe. Por, çfarë ndodh kur i keni të dyja në të njëjtën kohë?

Edhe pse ka ende shumë gjendje që mund të shkaktojnë dhimbje stomaku dhe nauze në të njëjtën kohë, disa janë më të zakonshme se të tjerat.

Shumica e këtyre kushteve nuk janë një emergjencë dhe shpesh do të largohen vetë. Por nëse simptomat vazhdojnë – veçanërisht nëse ato kthehen pasi të keni ngrënë – ose dhimbja në stomak dhe përzierjet janë të forta, shkoni tek një mjek.

Mësoni shkaqet e mundshme të dhimbjes dhe vjelljes së njëkohshme të stomakut dhe si trajtohen shkaqet.

Dhimbje akute në stomak shkakton nauze

Disa gjendje që shkaktojnë dhimbje stomaku dhe nauze vijnë papritur dhe mund të largohen shpejt, ndërsa të tjerat mund të jenë afatgjata. Disa janë gjithashtu më të rënda se të tjerët. Simptomat e tjera mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni shkakun themelor.

Dispepsi

Dispepsi quhet gjithashtu shqetësim i stomakut. Mund të shkaktohet nga ngrënia shumë shpejt ose duke ngrënë ushqime të caktuara, duke pirë shumë alkool ose kafeinë, ose nga stresi. Ndonjëherë, dispepsia është një shenjë e një gjendje themelore gastrointestinale, siç është refluksi (kthimi i lengjeve të stomakut në ezofag).

Përveç përzierjes dhe dhimbjes në stomak, mund të keni:

fryrje

një ndjenjë djegieje në stomak ose fyt

gurgullimë

gaz

Helmim nga ushqimi

Ekzistojnë më shumë se 250 lloje të helmimit nga ushqimi, dhe simptomat mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Simptoma të tjera të helmimit nga ushqimi zakonisht përfshijnë:

dhimbje barku

diarre

ethe

Simptomat mund të zhvillohen brenda disa orësh ose mund të zgjasin disa ditë, në varësi të llojit të helmimit nga ushqimi që keni. Shumica largohen vetë brenda pak ditësh.

Ankthi

Ankthi mund të shkaktojë simptoma të lidhura me stomakun, veçanërisht tek fëmijët. Kjo ndodh sepse ankthi mund ta bëjë trupin të mendojë se po ndjen sinjale dhimbjeje, përfshirë dhimbjen e stomakut.

Simptoma të tjera të mundshme fizike të ankthit përfshijnë kapsllëk dhe diarre.

Gastroenteriti viral

Gastroenteriti viral, i njohur zakonisht si “gripi i stomakut”, është një infeksion në zorrë. Ju mund ta kapni virusin duke ndarë ushqim ,duke duke prekur sipërfaqet dhe objektet e kontaminuara, ose duke ardhur në kontakt me lëngjet trupore të dikujt që e ka atë. Shumica e rasteve do të kalojnë vetë brenda pak ditësh.

Simptoma të tjera përfshijnë:

diarre e holluar

dhimbje barku

të vjella

ethe

Norovirus

Norovirusi është një virus ngjitës që shkakton të vjella dhe diarre përveç përzierjes dhe dhimbjes në stomak. Virusi shkakton inflamacion të stomakut dhe zorrëve, gjë që shkakton simptoma.

Ju zakonisht merrni norovirus ose përmes kontaktit me dikë tjetër që e ka atë, ose duke konsumuar ushqim ose ujë të kontaminuar. Në fakt, është shkaku kryesor i sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Simptomat e norovirusit zakonisht zhvillohen 12 deri në 48 orë pasi jeni ekspozuar. Zakonisht ato largohen vetë në 1 deri në 3 ditë.

Sulmi i fshikëzës së tëmthit

Fshikëza e tëmthit është një organ që prodhon lëngje biliare. Substancat biliare mund të ngjiten së bashku dhe të formojnë gurë në tëmth. Këto shpesh nuk shkaktojnë ndonjë problem, por mund të ngecin në kanalet biliare. Kjo bllokon daljen e lëngut, i cili shkakton spazmën e fshikëzës së tëmthit dhe çon në simptoma.

Dhimbja nga sulmi i fshikëzës së tëmthit është si thikë dhe shpesh ndodh pas ngrënies. Simptoma të tjera përfshijnë:

ethe

të dridhura

jashtëqitje me ngjyrë të hapur

urinë e errët

verdhëz

Gurët në veshka

Gurët në veshka janë bërë nga kimikate në urine dhe formohen kur ka shumë pak lëng në veshka. Ata mund të qëndrojnë në veshka ose të lëvizin në traktin urinar.

Shumë gurë në veshka kalojnë jashtë sistemit pa probleme, ndërsa të tjerët mbërthehen dhe mund të shkaktojnë nauze, dhimbje stomaku dhe simptoma të tjera, të tilla si:

dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

gjak në urinë

të vjella

ethe dhe të dridhura

urinë e turbullt ose me erë të keqe

Apendicit

Apendiciti ndodh kur apendiksi bllokohet. Kjo zakonisht shkaktohet nga një infeksion, por gjithashtu mund të bllokohet nga jashtëqitja ose tumoret.

Trajtimi

Shkaqe të ndryshme të dhimbjes në stomak dhe të përzierave do të kërkojnë trajtime të ndryshme. Sidoqoftë, ka disa trajtime që mund të përdoren për kushte të shumta themelore të këtyre simptomave. Përveç kësaj, disa kushte mund të kenë trajtime të shumta, në varësi të ashpërsisë së tyre.

Megjithëse përzierja dhe dhimbja në stomak janë të zakonshme, pasja e të dyjave në të njëjtën kohë mund t’ju ndihmojë të kufizoni atë që mund të jetë duke shkaktuar simptomat tuaja. Shumë nga këto gjendje do të largohen me kalimin e kohës, por nëse keni dhimbje të forta ose dhimbje dhe nauze që zgjasin për një kohë të gjatë, duhet të shihni një mjek.