MENU
klinika

Si zbulohet

Çfarë tregon analiza e gjakut për leuçeminë?

16.09.2021 - 21:21

Leuçemia është një lloj kanceri në gjak që fillon në palcën e eshtrave ku bëhen shumë qeliza të gjakut. Nëse keni leuçemi, mund të mos prodhohen mjaftueshëm disa lloje të qelizave të gjakut.

Ky kancer gjithashtu mund të shkaktojë formimin e qelizave jonormale të gjakut, duke grumbulluar qeliza të tjera të shëndetshme të gjakut në palcën e eshtrave dhe duke u derdhur në qarkullimin e gjakut.

Testimi për të zbuluar numërimin specifik të qelizave të gjakut është i rëndësishëm për diagnostikimin dhe menaxhimin e leukemisë.

Si ndikon leuçemia në numrin e qelizave të gjakut?

Leuçemia prek kryesisht qelizat e bardha të gjakut të quajtura limfocite. Këto qeliza imune ndihmojnë trupin të luftojë infeksionet.

Kur dikush ka leuçemi, trupi bën qeliza më të mëdha, jonormale të quajtura qeliza leuçemike në vend të limfociteve dhe qelizave të tjera të nevojshme si qelizat e kuqe të gjakut (për të bartur oksigjen) dhe trombocitet (për të ndihmuar në mpiksjen e gjakut). Kjo është arsyeja pse leuçemia mund të shkaktojë simptoma si lodhje ose gjakderdhje të tepërt dhe mavijosje.

Një mjek mund të urdhërojë një test të plotë të numërimit të qelizave të gjakut si pjesë e kontrollit mjekësor rutinë. Kjo ndodh sepse numërimi i qelizave të gjakut mund të tregojë shumë për shëndetin. Për shembull, ka shumë qeliza të bardha të gjakut dhe shumë pak qeliza të kuqe të gjakut ose trombocite mund të nënkuptojnë që ju keni leuçemi ose se leuçemia nuk është e kontrolluar mirë.

Çfarë ndodh nëse vlerat e qelizave të gjakut janë jashtë normës?

Nëse keni nivele më të larta se normale të qelizave të bardha të gjakut dhe numër të ulët të qelizave të kuqe të gjakut dhe trombociteve, mjeku do të urdhërojë teste shtesë për të marrë më shumë informacion.

Ata gjithashtu do t’ju pyesin për simptomat që po përjetoni, të tilla si:

infeksione të shpeshta

djersitje nate

ethet

humbje peshe pa dashje

lodhje

Nëse keni ndonjë ose të gjitha këto simptoma, mund të keni nevojë për teste të caktuara të imazhit, duke përfshirë:

rreze X të gjoksit

skaner CT

Skanim MRI

Plani i trajtimit të leukemisë do të marrë parasysh disa faktorë, të tillë si:

lloji i leuçemisë

mosha

shëndetin e përgjithshëm

përhapja e leukemisë në organe

përgjigje ndaj trajtimit fillestar

Si përdoret numërimi i qelizave të gjakut për të monitoruar leuçeminë gjatë trajtimit?

Mjeku do t’ju njoftojë se sa shpesh do t’ju duhet të ktheheni për më shumë analiza gjaku. Nëse jeni diagnostikuar me leuçemi, mund të keni nevojë për ekzaminime të rregullta fizike dhe teste gjaku, që mjeku të mund të shikojë për shenjat e përparimit të sëmundjes ose trajtimit.

Sa mirë funksionon trajtimi?

Testet e rregullta të gjakut, të tilla si numërimi i plotë i qelizave të gjakut, janë shumë të rëndësishme në procesin e trajtimit sepse ato mund të ndihmojnë në shfaqjen e:

sa mirë funksionojnë trajtimet e leuçemisë

efektet anësore të leukemisë

efektet anësore të trajtimeve të leukemisë

nëse keni nevojë për ndryshime në trajtim

Nëse nevojiten trajtime shtesë

Numërimi i qelizave të gjakut të leuçemisë gjithashtu ndihmon për të treguar nëse keni nevojë për trajtime shtesë. Për shembull:

Nëse keni numër të ulët të qelizave të kuqe, mund të keni anemi, e cila shkakton nivele të ulëta të energjisë. Mjeku mund të rekomandojë trajtim për anemi, të tilla si suplemente hekuri ose një transfuzion gjaku.

Nëse keni numër të ulët të qelizave të bardha dhe ethe, mund të keni një infeksion dhe duhet të merrni antibiotikë.

Nëse numri i trombociteve është shumë i ulët, mund të keni një shans të shtuar për gjakderdhje kërcënuese për jetën. Mjeku mund të rekomandojë infuzione të trombociteve ose gjakut për të ulur këtë rrezik.

Leuçemia është një lloj kanceri i gjakut dhe palcës kockore. Ju nuk mund të vini re simptoma për një kohë të gjatë, ose nuk keni simptoma fare. Kjo është arsyeja pse një test i plotë i gjakut mund të ndihmojë në shfaqjen e çekuilibrave në qelizat e gjakut.

Llojet e ndryshme të leuçemisë mund të bëjnë që numërimi i qelizave të gjakut të jetë më i lartë ose më i ulët se sa pritej. Nëse jeni diagnostikuar me leuçemi, testet e numërimit të qelizave të gjakut gjithashtu mund të tregojnë se sa mirë funksionon trajtimi dhe nëse nevojiten rregullime.