Ushqimi i frutave është një nga mënyrat më të kënaqshme për të trajtuar dëshirat e dhëmbëve të ëmbël ndërsa plotësoni nevojat tuaja ushqyese. Pavarësisht shumë studimeve dhe kërkimeve mbi konsumin e frutave në diabet, ka shumë spekulime mbi llojin e duhur të konsumimit të frutave dhe lidhjen e tij me nivelet e sheqerit në gjak.
Ushqimi i frutave sezonale dhe në dispozicion në vend ka shumë përfitime shëndetësore duke filluar nga reduktimi i niveleve të sheqerit dhe inflamacionit në luftimin e presionit të lartë të gjakut, falë vitaminave të tyre të bollshme dhe pranisë minerale! Ato janë një fuqi e antioksidantëve si vitaminat A, B, C, E dhe minerale si hekuri, kalciumi, magnezi dhe fibra.
Frutat e listuara më poshtë nuk janë vetëm miqësorë për diabetin, por janë të ngarkuar me fibra dhe përmbajtje uji të cilat mund të ngadalësojnë rritjen e sheqerit dhe shkallën e absorbimit të sheqerit.
Mollët nuk janë vetëm ushqyese dhe mbushëse; Sipas një studimi, ato lidhen ndjeshëm me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2 nëse konsumohen në moderim. Rezulton se ka një të vërtetë në thënien e vjetër, “Një mollë në ditë e mban mjekun larg”, në fund të fundit!
Avokadot janë një burim i madh i yndyrave të shëndetshme dhe më shumë se 20 vitamina dhe minerale. Ato janë gjithashtu të larta në fibra, dhe janë “lidhur” me uljen e rrezikut të diabetit.
Manaferrat: Shtimi i manave është një nga mënyrat më të mira për të shtuar një larmi në dietën tuaj miqësore me diabetin. Ju mund të zgjidhni nga manaferrat, boronicat ose luleshtrydhet sepse të gjitha ato janë të mbushura me energji me antioksidantë, vitamina dhe fibra.
Papaja është e pasur me oksidues natyralë, gjë që e bën atë një zgjedhje perfekte për njerëzit me diabet. Zvogëlon shanset e dëmtimit të qelizave në të ardhmen.
Kivi është një burim i shkëlqyer i vitaminës E, K dhe kaliumit, dhe ato janë të ulëta në sheqerna frutash gjithashtu, gjë që e bën atë një frut të përsosur miqësor ndaj diabetit.
Pjeprat (Pjepri i miskut dhe shalqiri): Frutat e fuqishme hidratuese si pjepri dhe pjepri rekomandohen për njerëzit me diabet dhe njerëzit me rrezik të zhvillimit të diabetit. Ushqimi i moderuar për përfitime të shumta ushqyese si fibra, kalium, magnez, vitaminë B dhe C.
Fruti i dragoit është plot me fibra dietike, vitamina vitale, minerale dhe antioksidantë.
Dardha është e pasur me lëndë ushqyese dhe dihet se lufton inflamacionin dhe përmirëson tretjen. Studimet gjithashtu sugjerojnë që konsumimi i dardhave së bashku me një dietë të shëndetshme zvogëlon rrezikun e diabetit të tipit 2.
Portokalli: Ky agrume është plot me fibra që ndihmojnë në ngadalësimin e absorbimit të sheqerit në qarkullimin e gjakut, dhe përbërësi i tij i vitaminës C ndihmon në përmirësimin e niveleve të imunitetit.
Shtoni fruta në sallatat tuaja për të shijuar mirësinë e tyre me një spërkatje me kanellë, ajo ka shije më të mirë dhe zvogëlon goditjet e sheqerit. Shtoni arra dhe bajame për të plotësuar rostiçerin tuaj me fruta. ju gjithashtu mund të shtoni fara liri për të balancuar ngarkesën glicemike në trup