MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini

Cilat janë shkaqet e sëmundjes Crohn?

20.09.2021 - 16:34

Sëmundja Crohn është një sëmundje inflamatore kronike e zorrëve. Prezantohet si acarim në traktin gastrointestinal kudo nga goja në anus.

Shkaku i sëmundjes Crohn nuk është zbuluar. Studimet sugjerojnë se mund të shkaktohet nga një kombinim i faktorëve që përfshijnë sistemin imunitar, gjenetikën dhe mjedisin.

Sistemi imunitar dhe sëmundja Crohn

Sistemi  imunitar ka shumë lloje qelizash. Disa qeliza mund të shkaktojnë inflamacion, dhe disa qeliza mund ta shtypin atë. Normalisht, këto qeliza punojnë së bashku për të mbrojtur trupin nga infeksioni.

Hulumtimet sugjerojnë se ky sistem mund të bjerë jashtë ekuilibrit. Nëse keni shumë qeliza imune që shkaktojnë inflamacion në traktin gastrointestinal, kjo mund të shkaktojë sëmundjen Crohn.

Sëmundja Crohn është e lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të tjera autoimune dhe inflamatore. Disa nga këto përfshijnë:

astma

psoriaza

artrit rheumatoid

diabeti i tipit 1

Këto sëmundje lidhen me sëmundjen Crohn, që do të thotë se ato mund të jenë të lidhura, por jo domosdoshmërisht shkaktarë.

Gjenetika si një shkak i mundshëm i sëmundjes Crohn

Mendohet se gjenet luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes  Crohn. Një studim i botuar në vitin 2017 identifikoi 41 gjene që mund të lidheshin me këtë sëmundje. Sidoqoftë, nevojiten më shumë kërkime për të përsëritur ato rezultate për të konfirmuar një rol të tillë.

Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni sëmundjen Crohn nëse e ka edhe një i afërm i ngushtë si prindi, vëllai ose motra. Kjo sugjeron që mund të ketë një përbërës trashëgues.

Intoleranca ndaj laktozës mund të jetë një tipar gjenetik dhe ekziston një korrelacion midis njerëzve me sëmundje inflamatore të zorrëve dhe njerëzve me intolerancë ndaj laktozës. Përsëri, kjo nuk do të thotë se është një shkak.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen Crohn

Ndërsa shkaqet e sëmundjes Crohn janë ende të panjohura, faktorë të caktuar shoqërohen me një rrezik në rritje.

Mosha

Sëmundja mund të ndodhë në çdo moshë, por zakonisht diagnostikohet midis moshës 15 dhe 35 vjec. Njerëzit që janë mbi 60 vjeç dhe zhvillojnë Crohn në përgjithësi përjetojnë simptoma më pak të rënda. Kjo mund të shpjegohet me ndryshimet në traktin gastrointestinal si pjesë e procesit të plakjes natyrore.

Ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs)

NSAID -të si aspirina, ibuprofeni dhe naprokseni lidhen me rritjen e aktivitetit të sëmundjes tek njerëzit me sëmundjen Crohn. Këto ilaçe funksionojnë duke ndryshuar proceset tretëse dhe inflamatore në trup, të dyja të lidhura me sëmundjen Crohn.

Çfarë nuk shkakton sëmundjen Crohn?

Shkaqet e sëmundjes  Crohn nuk dihen, por ka disa faktorë që janë përjashtuar.

Stresi. Një mënyrë jetese stresuese dikur mendohej se ishte një shkak i sëmundjes së Crohn -it, por studiuesit nuk besojnë më që të jetë kështu. Ulja e stresit mund të jetë e dobishme në menaxhimin e simptomave të sëmundjes së Crohn.

Infeksionet. Nuk ka asnjë dëshmi që sugjeron që sëmundja Crohn është shkaktuar nga viruset, bakteret ose patogjenët e tjerë. Infeksionet në zorrë mund të shkaktojnë sëmundjen Crohn në varësi të gjeneve tuaja.

Transmetim. Ju nuk mund të merrni sëmundjen e Crohn nga njerëzit ose kafshët e tjera

Mjekët dhe shkencëtarët ende nuk e kanë kuptuar saktësisht se çfarë e shkakton sëmundjen e Crohn. Studiuesit besojnë se zhvillohet nga shkaktarët mjedisorë që bashkëveprojnë me sistemin tuaj unik imunitar dhe gjenet.

Mosha dhe përkatësia etnike mund të ndikojnë në shanset për të zhvilluar sëmundjen Crohn, por nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar pse. Dieta, nëse pini duhan dhe nëse merrni NSAIDs ka të ngjarë të përcaktojë rrezikun, sipas hulumtimit.