MENU
klinika

Mister

Deti i Vdekur merr ngjyrë të kuqe të gjakut

14.09.2021 - 10:08

Një pellg uji pranë Detit të Vdekur në rajonin biblik të Moabit, Jordania e sotme, është kthyer në mënyrë misterioze në ngjyrë të kuqe gjaku.

Uji nga laguna brenda kufirit jordanez po merret nga punëtorët e Ministrisë së Ujit dhe Ujitjes të Jordanisë për të përcaktuar shkakun e fenomenit shqetësues i cili është ende i pashpjegueshëm.

Imazhet kanë ndezur një zemërim në mediat sociale, ku ujërat e kuq të gjakut kanë shumë rëndësi në Dhiatën e Vjetër si një nga 10 plagët që Zoti i hodhi Faraonit të Egjiptit për të çliruar hebrenjtë nga skllavëria, përcjell abcnews.al.

Sipas përrallës biblike, Zoti i ktheu ujërat e lumit Nil në gjak, i cili vrau peshkun dhe i pengoi egjiptianët të pinin ujë të ndotur, në të parën nga 10 plagët që erdhën si ndëshkim i Faraonit për refuzimin e lirimit të skllevërve të tij hebrenj.

Brigjet lindore të Detit të Vdekur, ku ndodhet pellgu i kuq i gjakut gjithashtu ndodh të jetë aty ku qëndronin dy qytetet legjendare të Sodomës dhe Gomorrës para se gjoja të shkatërroheshin nga Zoti për ‘ligësinë’ e tyre.

Kreu i Komitetit të Ujit dhe Bujqësisë të Këshillit Al-Karak, Fathi Al-Huëaimel, tha se autoritetet janë kontaktuar për të punuar në identifikimin e burimit të ujit.

Por megjithëse shkaku i ujërave misteriozë të kuqërremtë mbetet i panjohur tani për tani, sipas zëdhënësit të ministrisë së Jordanisë Omar Salameh, disa teori janë parashtruar se pse një lagunë e izoluar mund të ndryshojë papritur ngjyrën.

Drejtori i Bujqësisë në Luginën e Jordanit Jugor, Yassin al-Kasasbeh, tha për Roya Neës se ky fenomen gjendet në pellgje pranë deteve për shkak të pranisë së një lloji bakteresh dhe algash të kuqe që duan kripësinë, e cila ndryshon ngjyrën e saj me prania e dritës së diellit.

Por kjo nuk shpjegon pse uji u skuq papritmas, ndërsa pellgjet e tjera nuk kanë shfaqur të njëjtin fenomen.

Zyrtarë të tjerë i thanë Israel Today se prania e oksidit të hekurit në ujë mund të shpjegojë ndryshimin e çuditshëm të ngjyrës, por përsëri nuk dha shpjegim se si oksidi i hekurit do të ishte futur në pellg dhe pse ndryshimi i ngjyrës ndodhi shpejt.