MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Ulen shpenzimet dhe shtohen problmet e furnizimit

Forca e Delta ‘po shtrengon’ ekonomitë nga SHBA në Kinë

14.09.2021 - 11:42

Covid-19 ende nuk ka përfunduar duke penguar ekonominë globale.

Nga Shtetet e Bashkuara në Kinë dhe Gjermani, të dhënat e fundit po shënojnë një ngadalësim ekonomik pasi forma e re e koronavirusit godet shpenzimet ashtu si ngrirjet e zinxhirit të furnizimit kërcënojnë të mbajnë inflacionin të ngritur.

Të dy ekonomitë më të mëdha në botë po ndjejnë një shtrëngim. Ekonomia amerikane është në ritëm për një tremujor vjetor prej 5.8% në zgjerim në tremujorin aktual sipas tremujorit aktual të Bloomberg Economics, nga një printim prej 6.6% në tremujorin e dytë.

Në Kinë, Bloomberg Nowcast po ndjek një zgjerim prej 6.1% në vit në të njëjtën periudhë, nga 7.9% në të dytën. Ekonomia e saj nuk po merret vetëm me deltën, por edhe një goditje të qeverisë ndaj industrive me ndotje të lartë, dhe potencialisht një goditje ndaj besimit të biznesit nga agjenda e re e “prosperitetit të përbashkët”.

Ngadalësimet janë më të shpejta nga sa prisnin më parë ekonomistët dhe i lënë bankat qendrore dhe qeveritë të përballen me një kombinim sfidues të zbehjes së rimëkëmbjes dhe presionit kokëfortë të çmimeve.

“Ne nuk jemi në stacionet e panikut, të dhënat tregojnë për një shërim më të butë, jo një përmbysje”, thanë ekonomistët e Bloomberg Bjorn van Roye dhe Tom Orlik. “Sidoqoftë, leximet e fundit të transmetuara tani janë një kujtesë se virusi mbetet një ndryshore domethënëse, negative dhe e vështirë për t’u parashikuar që ndikon në perspektivën.”

Nga shitjet me pakicë në SHBA në prodhimin e fabrikës në Kinë, Blocastberg Economics ’Nowcasts bashkon qindra pika të dhënash për të siguruar një frekuencë të lartë të lexuar mbi ritmin e rritjes dhe nivelin e inflacionit në ekonomitë kryesore përpara të dhënave zyrtare.

Leximi i fundit për shumicën e ekonomive kryesore tregon se prodhimi i gatshëm për të përfunduar vitin ende pak larg trendit para-kovid.

Në kohë normale, kjo ngadalësim në ekonomi do të thoshte se inflacioni mbetet i nënshtruar. Në botën e trazuar të shërimit të kovid, nuk është kështu. Llojet e zinxhirit të furnizimit, kostot e larta të transportit dhe çmimet e larta të mallrave nënkuptojnë që edhe pse prodhimi mbetet nën potencialin, inflacioni në shumë vende është mbi objektivin e bankave qendrore.

Lajmi i mirë për tremujorin e tretë është se Nowcasts tregojnë një kulm dhe fillimet e një rënieje për indeksin e çmimeve të konsumit në SHBA.

Lajmi i keq është se ata sugjerojnë që zona e euros dhe Britania e Madhe do të shohin inflacion mbi objektivin prej 2% të bankave qendrore. Fotografia në Kinë duket pak më ndryshe. Fitimet e çmimit të portës së fabrikës janë shumë të larta. Megjithatë, deri më tani, konsumatorët nuk kanë pësuar një goditje ngjitëse në dyqane.

Për bankat më të mëdha qendrore në botë, një rimëkëmbje që humbet vrullin dhe inflacioni i ngritur do të thotë një situatë e komplikuar. Një shërim më i dobët do të thotë presion për të shtuar stimul. Çmimet kokëfortë të larta nënkuptojnë presion për ta tërhequr atë.

Kombinimi i të dyjave kujton stagflacionin e fundit të parë në vitet 1970 dhe e lë Kryetarin e Rezervës Federale Jerome Powell, Presidenten e Bankës Qendrore Evropiane Christine Lagarde dhe kolegët e tyre me disa opsione të lehta. Vendimi i fundit nga BQE ofron një ilustrim të gjendjes së vështirë. Pavarësisht një Rishikimi Strategjik të përfunduar së fundmi që premtonte veprim “të fuqishëm” për të përmirësuar ekonominë, Lagarde javën e kaluar njoftoi planet për të ngadalësuar ritmin e blerjes së bonove.

Në Kinë, banka qendrore përballet me një kompromis të ndryshëm, midis mbështetjes së rritjes me politikë më të lehtë dhe zbutjes së rreziqeve të një flluskë krediti me më të fortë. Shenjat e fundit sugjerojnë se përparimi do të jetë rritja, me pritjet për një lëvizje për të liruar fonde për bankat që të japin hua në muajt në vazhdim.

Për bankën qendrore më të rëndësishme në botë, ndërkohë, rritja e rrëshqitshme dhe inflacioni ende i lartë nuk ka ndryshuar ende llogaritjen e politikave. Powell është ende në rrugën e duhur për të shpallur këtë vit një ngadalësim të programit masiv të blerjes së aseteve të Fed.

Megjithatë, rruga u bë më e trazuar nga punësimet e dobëta në gusht, dhe me deltën ende të përhapur dhe zinxhirët e furnizimit ende të zhurmshëm, rruga e politikës së Fed -it drejt zvogëlimit dhe më gjerë është e mbrojtur nga pasiguria.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kompensimi i dëmit financiar nga Koronavirusi

14 vende në botë eksperimentojnë pagesat direkte

Ja çfarë na mëson historia!

A do të kemi trazira sociale pas pandemisë?

The Economist/ Operacioni i pastrimit

A ka afat mrekullia ekonomike e Kinës?


Nga Rruga e Arbrit, hekurudha Tiranë-Rinas-Durrës, aeroportet e reja

Synimet e Qeverisë për infrastrukturën dhe legalizimet

The Economist/ Kostoja ekonomike e shpërthimeve të fundit të covid-19

Kina i ka në dorë, kovidin dhe zhvilluesit e pronës

Financial Times/ Mungesat e komponentëve kanë shtrydhur industritë

Nëse do më shumë prodhim BE duhet të ofrojë 20 miliardë euro

Si do mbështetet bujqësia në mandatin e tretë?

Qeveria jep 70 milionë euro për naftën e 0 TVSH