MENU
klinika

Nga Russian Today/ Për çfarë është e interesuar Ankaraja?

Furnizimet me gaz/ Turqia në bisedime me Rusinë

21.09.2021 - 20:44

Ankaraja po diskuton kontrata të reja për furnizimin me gaz me një numër vendesh, përfshirë Rusinë, zbuloi të martën zëvendësministri turk i energjisë.

“Ky vit do të jetë shumë i vështirë për të gjithë ne. Por ne jemi në marrëdhënie të mira me furnizuesit tanë aktualë, si Azerbajxhani dhe Rusia. Ne po diskutojmë vëllime të reja furnizimesh, kontrata të reja, sepse disa kontrata, për shembull, me [gjigantin shtetëror energjetik rus] Gazprom, skadojnë në fund të vitit,” u tha Alparslan Bayraktar gazetarëve në periferi të Gastech International konferencë në Dubai.

Ai vuri në dukje se kontratat e mundshme të furnizimit po diskutohen edhe me vendet e tjera prodhuese të gazit.

Sipas zyrtarit, Turqia pret të përfundojë një marrëveshje afatgjatë mbi tranzitin e gazit me Rusinë në të ardhmen e afërt.

OSipas ministrit, deri në fund të vitit 2021, konsumi vjetor i gazit në Turqi pritet të arrijë në 60 miliardë metra kub dhe parashikohet të rritet në rreth 70 miliardë metra kub në vit në të ardhmen. Ai vuri në dukje se kontratat e mundshme të furnizimit po diskutohen edhe me vendet e tjera prodhuese të gazit.

Bayraktar shtoi se Turqia është e interesuar në dërgesat e gazit të lëngshëm natyror (LNG), por vuri në dukje se me Rusinë, përparësi i jepet gazit të gazsjllësit.

Gazi rus kryesisht dërgohet në Turqi përmes tubacionit TurkStream që shkon nga stacioni i kompresorit Russkaya pranë Anapa në Rajonin Krasnodar të Rusisë, duke kaluar Detin e Zi në terminalin pritës në Kıyıköy. TurkStream zëvendësoi projektin e Rrjedha e Jugut që u anulua në 2014. Sipas të dhënave të fundit nga Gazprom, dërgesat e gazit natyror nga Rusia në Turqi në gjysmën e parë të 2021 u rritën tre herë në 14.623 miliardë metra kub.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT