MENU
klinika

RT: Sa keq mund të bëhen gjërat këtë dimër?

Kriza evropiane e energjisë është gati të bëhet globale

24.09.2021 - 11:16

Ishte vetëm çështje kohe, vërtet. Në një botë të globalizuar, ngërçet e energjisë vështirë se mund të mbesin të përmbajtura në rajon për një kohë të gjatë, veçanërisht në një kontekst të zinxhirëve të dëmtuar të furnizimit dhe një nxitimi për të shkurtuar investimet në lëndët djegëse fosile.

Kërcimi i energjisë që filloi në Evropë në fillim të këtij muaji tani mund të jetë drejt Amerikës. Tani për tani, gjithçka është mirë me një nga prodhuesit kryesorë të gazit në botë. Eksportuesit amerikanë të gazit kanë gëzuar një rritje solide të kërkesës nga Azia dhe Evropa pasi rimëkëmbja e aktivitetit ekonomik e shtyu kërkesën për energji elektrike më të lartë. Sipas një raporti të fundit të Financial Times, ekziston një luftë e vërtetë ofertash për ngarkesat amerikane të gazit natyror të lëngshëm midis blerësve aziatikë dhe evropianë dhe aziatikët po fitojnë.

Eksportet e qymyrit janë gjithashtu në rritje, dhe kanë qenë për një kohë tani, veçanërisht pasi një përplasje politike bëri që Kina të shmangte qymyrin Australian. Por furnizimi po shtrëngohet, raportoi Argus në fillim të këtij muaji. Në korrik, sipas raportit, eksportet e qymyrit të koksit në SHBA ranë deri në 20.3% nga qershori. Raporti vuri në dukje se furnizimi ishte i kufizuar nga aksesi i kufizuar i prodhuesve në fonde dhe mungesa e fuqisë punëtore që ka pllakosur shumë industri në mes të pandemisë.

E gjithë kjo duhet të jetë një lajm i mirë për prodhuesit amerikanë të lëndëve djegëse fosile. Por mund të bëhet lehtë një lajm i keq ndërsa afrohet dimri. Jinjoo Lee i Wall Street Journal shkroi në fillim të kësaj jave çmimet e larta të energjisë mund të jenë importi i ardhshëm i nxehtë për Shtetet e Bashkuara. Lee citoi të dhënat që tregojnë se rimbushja e inventarit të gazit ishte nën normat mesatare për këtë sezon, dhe gazi në magazinë në fillim të shtatorit ishte 7.4% nën mesataren pesëvjeçare.

Inventarët e thëngjillit po mbarojnë gjithashtu për shkak të eksporteve më të forta, me çmimet e qymyrit termik tre herë më të larta se sa ishin një vit më parë. Sipas llogaritjeve nga Administrata e Informacionit të Energjisë të cituara në raportin e WSJ, inventarët e qymyrit në Shtetet e Bashkuara mund të bien në më pak se gjysmën e niveleve të inventarit të vitit të kaluar deri në fund të vitit. Vitin e kaluar, kërkesa për energji ishte në depresion për shkak të pandemisë. Këtë vit, ekonomia amerikane po qëllon përsëri mbi të gjithë cilindrat.

Nuk është çudi që çmimet e energjisë elektrike tashmë po rriten.

Në një farë mënyre, ngjarjet në Evropë mund të shihen si një rimorkio e asaj që mund të ndodhë në Shtetet e Bashkuara. Është një rimorkio sepse tregon të gjitha pjesët më të këqija. Shtetet e Bashkuara janë shumë më të pavarura nga energjia sesa, të themi, Britania e Madhe, dhe kjo është një plus i madh. Megjithatë, eksportet sjellin të ardhura dhe do të kërkonte ndërhyrjen e qeverisë për të detyruar prodhuesit e gazit të ulnin eksportet.

Në një lëvizje alarmante, një ndërhyrje e tillë u kërkua javën e kaluar nga një grup i industrisë prodhuese. Konsumatorët e Energjisë Industriale të Amerikës, një organizatë që përfaqëson kompanitë që prodhojnë kimikate, ushqim dhe materiale, i kërkuan Departamentit të Energjisë të vendosë kufizime në eksportet e gazit natyror të lëngshëm në mënyrë që të shmangë çmimet e larta dhe mungesat e gazit gjatë dimrit, raportoi Reuters të Premten.

Opinionet duket se ndryshojnë nëse rritja e eksporteve të LNG po i dëmton konsumatorët amerikanë. Por fakti është se çmimet e gazit tashmë janë dyfishi i asaj që ishin një vit më parë. Sipas IECA, ato nuk janë, megjithatë, aq të larta sa të motivojnë rritjen e prodhimit të gazit natyror. Prandaj, në mënyrë që të grumbullojë gaz të mjaftueshëm për dimrin, qeveria amerikane duhet të detyrojë një reduktim të eksporteve.

Industria e LNG është, natyrisht, kundër kësaj. Drejtori ekzekutiv i Qendrës për Gazin Natyror të Lëngëzuar tha për Reuters se shumica e eksporteve të LNG dërgohen nën kontrata afatgjata të çmimeve fikse që nuk kanë lidhje me çmimet standarde të gazit dhe lëvizjet e tyre. Megjithatë, disa ngarkesa shiten në tregun vendor.

“Blerësit e LNG që konkurrojnë për gazin natyror me konsumatorët amerikanë janë ndërmarrjet shtetërore dhe ndërmarrjet e kontrolluara nga qeveria e huaj me kosto automatike”, tha Paul Cicio, president i IECA, siç citohet nga Reuters. “Prodhuesit amerikanë nuk mund të konkurrojnë me ta për çmimet.”

Tregtarët tashmë po shqetësohen dhe kjo ka të ngjarë të kontribuojë në pasigurinë e çmimeve; pavarësisht se si zhvillohet situata themelore. Përsëri, Evropa është në zemër të pasigurisë, ose më mirë siguria që çmimet duhet të rriten. Por tani, Kina ka shtuar shqetësimin për furnizimin me gaz dhe potencialin për mungesa.

Tani për tani, problemi më i madh i Kinës duket të jetë qymyri dhe jo gazi. Një raport i fundit i Bloomberg tha se operatorët e termocentraleve të qymyrit në Kinë po përpiqen të blejnë qymyr të mjaftueshëm për të mbajtur impiantet e tyre në punë, dhe disa po detyrohen të mbyllin kaldaja për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm me qymyr. Sidoqoftë, kjo mund të çojë në kërkesë më të fortë të gazit për të siguruar energji dhe ngrohje të mjaftueshme për dimër. Kjo do të përkeqësojë më tej ndryshimin midis kërkesës dhe ofertës globale.

Kriza evropiane e energjisë po përhapet në rajone të tjera. Loja e fajësimit ka filluar me fajtorët duke filluar nga vitet e nëninvestimit në prodhimin lokal të gazit deri tek një skemë e Gazprom për të marrë Nord Stream 2 të miratuar nga Gjermania. Tani për tani, është ende e paqartë se sa rritje e çmimit është për shkak të një hendeku midis kërkesës dhe ofertës dhe sa prej saj është për shkak të nervozizmit të tregut, të paktën sipas strategut të mallrave të RBC Christopher Louney, siç citohet nga Lee i WSJ. Kjo pyetje është më pak e rëndësishme se një tjetër, megjithatë, dhe është e frikshme: Sa keq mund të bëhen gjërat këtë dimër?

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT