MENU
klinika

Analiza

Marrëveshja e re e Biden është një goditje e fortë kundër Kinës

20.09.2021 - 07:58

Presidenti Biden ka hasur shumë veshtiresi kohët e fundit, veçanërisht kur bëhet fjalë për tërheqjen e rëndë nga Afganistani.

Njoftimi i tij të Mërkurën për një marrëveshje të re të mbrojtjes me Britaninë dhe Australinë, megjithatë, është një sukses i rrallë.

Marrëveshja, e njohur si AUKUS, i siguron Australisë qasje në teknologjinë pronësore të nëndetëseve bërthamore të SHBA. Ky informacion, i ndarë më parë vetëm me Britaninë, do të lejojë Australinë të blejë nëndetëse me energji bërthamore për të zëvendësuar anijet më të vjetra me naftë.

Si rezultat, Australia do të anulojë një kontratë të vitit 2016 me një kontraktues francez të nëndetëseve për të ndërtuar anije me naftë për flotën e saj.

Nënshtetet me energji bërthamore kanë përparësi të konsiderueshme ndaj anijeve me motor nafte. Ata nuk kanë nevojë të dalin në sipërfaqe për të rimbushur bateritë, për shembull, dhe anijet që Australia ka të ngjarë të marrë nga Shtetet e Bashkuara kurrë nuk kanë nevojë të furnizohen me karburant.

AUKUS është kështu një sfidë e drejtpërdrejtë ndaj ambicieve dhe aftësive kineze.

Aleanca e re mund të ketë vetëm një qëllim. Kina është e vetmja kundërshtare potenciale australiane me forca dhe ambicie të rëndësishme detare në rajonin e Paqësorit Jugor. Përforcimi i aftësive detare të Australisë lejon që vendi i vogël të paraqesë një mbrojtje më të fortë nëse Kina kërcënon interesat e saj strategjike.

Ai gjithashtu vendos Britaninë dhe Shtetet e Bashkuara plotësisht prapa Australisë, duke e detyruar Kinën të pranojë se çdo përpjekje për të ngacmuar fqinjin e saj do të takohej me një rezistencë të bashkuar.

Nuk është çudi që Kina e denoncoi me forcë marrëveshjen.

Kjo goditje masterst është pikërisht ajo që Shtetet e Bashkuara duhet të bëjnë për të luftuar Kinën.

Sado e fuqishme të jetë Kina, ajo nuk mund të përputhet me aftësitë e kombinuara të Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj.

Diplomatët amerikanë duhet të drejtohen që të forcojnë ato aleanca dhe të rrisin aftësitë ushtarake të aleatëve.

Sa më shumë që demokracitë aziatike të jenë të bashkuara në përgjigje të agresionit kinez, aq më pak ka të ngjarë që Kina të fillojë aventura ushtarake siç është pushtimi i Tajvanit.

Biden ka bërë përpjekje të tjera të fundit për të luftuar agresionin kinez. 

Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë filluar të forcojnë mbrojtjen e rrethuar të Tajvanit.

Ata duhet të sigurojnë çfarëdo armatimi që Tajvani kërkon si pjesë e kësaj pakete për të demonstruar angazhimin e saj për të parandaluar zgjerimin kinez.

Administrata po kërkon gjithashtu të tërheqë Vietnamin në koalicionin e tij aziatik.

Shtetet e Bashkuara nuk kanë pasur një bazë të rregullt ushtarake pranë Detit të Kinës Jugore që kur u tërhoq nga bazat e saj në Filipine në vitet 1990. Rivendosja e një pranie të tillë të përhershme në rajon-dhe zgjerimi i marinës për të akomoduar vendosjen shtesë-do të ishte një tjetër tullë në një mur të fortë anti-kinez.

Përmbajtja e rritjes së Kinës është objektivi më i rëndësishëm strategjik i Shteteve të Bashkuara.

Marrëveshja e AUKUS është një tjetër shenjë se Biden e kupton këtë dhe po ndërmerr hapa të rëndësishëm pozitiv drejt këtij qëllimi.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al