MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet?

06.09.2021 - 07:22

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Miokarditi tek fëmijët, nga se shkaktohet?

Mjeku:Simptomat më të zakonshme të miokarditit tek fëmijët janë lodhja, vështirësi kur ngjit shkallët, dhimbja e barkut dhe ethet, shkruan Laë dhe kolegët e tij, duke theksuar se ndonjëherë ndodhin simptoma të rënda si aritmitë dhe shoku kardiogjenik.
Sipas lëshimit, simptoma më e zakonshme e miokarditit e shkaktuar nga një vaksinë COVID-19 është dhimbja në gjoks.
nga simptomat më të zakonshme janë specifike për miokarditin dhe mund të jenë rezultat i shkaqeve të tjera, shkruajnë autorët.

Fëmijët me miokardit akut mund të përkeqësohen shpejt, prandaj mund të jetë e arsyeshme të monitorohen në një spital, sipas autorëve. Në fillim, pacientët duhet të monitorohen për aritmi. Përveç kësaj, pacientët me rrezik të lartë mund të përfitojnë nga mbështetja mekanike e qarkullimit të gjakut, duke pasur parasysh që mund të ndodhë dëmtimi i miokardit, shkruajnë Laë dhe kolegët e tij.

Imunoglobina IV dhe kortikosteroidet janë ndër trajtimet e zakonshme për miokarditin pediatrik, por kërkohen më shumë prova për të përcaktuar regjimet optimale të trajtimit, sipas autorëve. Ata gjithashtu shkruan se terapia antivirale mund të konsiderohet, nëse shkaku i miokarditit është viral.

Miokarditi gjithashtu mund të rezultojë nga sëmundja Kaëasaki ose ethet reumatike, në këtë rast duhet të ndiqen udhëzimet për menaxhimin e atyre sëmundjeve, shkruan Laë dhe kolegët e tij.

Inkurajohet vaksinimi COVID-19

Në lëshim, AHA dhe Shoqata Amerikane e Strokut thanë se “rekomandon që të gjithë profesionistët e kujdesit shëndetësor të jenë të vetëdijshëm për ngjarje të rralla anësore që mund të lidhen me një vaksinë COVID-19 përfshirë miokarditin. Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të konsiderojnë fuqimisht të pyesin për kohën e çdo vaksinimi të fundit COVID midis pacientëve që paraqesin simptoma në lidhje me kushtet kardiovaskulare, sipas nevojës, në mënyrë që të konfirmojnë diagnozën dhe të sigurojnë trajtim të duhur të shpejtë. Siç tregohet nga CDC, ne jemi dakord që kardiologët duhet të konsultohen nëse miokarditi ose ndonjë gjendje e lidhur me zemrën dyshohet nga një klinik i kujdesit parësor.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim