MENU
klinika

Studimi

Obeziteti një kërcënim për të rriturit me autizëm

27.09.2021 - 18:44

Ushqimi i mirë dhe ushtrimi i rregullt mund të jetë një sfidë për këdo. Por për ata me çrregullim të spektrit të autizmit ose aftësi të kufizuara intelektuale, kjo sfidë është në mënyrë eksponenciale më e madhe.

Shumë të rinj dhe të reja me autizëm dhe aftësi të kufizuara intelektuale përballen me një rrezik dukshëm më të lartë për obezitet, dhe të gjitha ndërlikimet shëndetësore që pasojnë.

Megjithatë, një studim i vogël i ri sugjeron që një program diete dhe stërvitje i përshtatur për individë të tillë – dhe i ofruar në një mjedis grupor me mbështetjen e familjes – mund të ndalojë shtimin e peshës apo edhe të shkaktojë humbje të dukshme të peshës.

Programi shoqëroi rekomandimet e Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA) me “përcaktimin e qëllimit për të bërë përparim drejt ngrënies së ushqimeve më të shëndetshme dhe përfshirjes në aktivitet fizik”, shpjegoi autorja kryesore e studimit Laura Nabors.

“Ne gjithashtu inkurajuam ndihmën në përgatitjen e vakteve me familjen dhe ndamë informacione për shëndetin për të promovuar shëndetin e familjes,” shtoi Nabors. Ajo është profesore me Shkollën e Shërbimeve Njerëzore të Universitetit të Cincinnati (UC).

Nabors citoi ilaçet dhe preferencat unike të ushqimit-shpesh për ushqimet me kalori të lartë-si dy fajtorët kryesorë që mund të nxisin shtimin e peshës në këto grupe. “Ata gjithashtu mund të mos preferojnë shumë lloje të aktiviteteve të përditshme, për shkak të interesave të kufizuara vetëm për lloje të caktuara të aktiviteteve,” shtoi ajo.

Dr Dan Coury, drejtor mjekësor i Rrjetit të Kujdesit për Autizmin “Autism Speaks”, u pajtua.

Problemet shqisore – përfshirë mbindjeshmërinë ndaj shijeve ose aromave – “mund të çojnë në një dietë të kufizuar, e cila mund të mos jetë e shëndetshme, pa ushqime të ndryshme”, vuri në dukje Coury, i cili është gjithashtu profesor i pediatrisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos.

Dhe së bashku me sfidat e koordinimit dhe të kuptuarit, “një pjesë e të paturit të autizmit është të kesh interesa ose sjellje të kufizuara,” shtoi ai. “Shumë njerëz me autizëm ose sfida intelektuale preferojnë të qëndrojnë vetëm, dhe si rezultat mund të mos dalin jashtë për ushtrime të thjeshta siç është ecja në lagje, aq më pak ushtrime më të vështira siç është vrapimi.”

Kjo mund t’i vërë kujdestarët në një gjendje të vështirë, tha Jean Gehricke, një drejtor i asociuar kërkimor në Qendrën për Autizmin dhe Çrregullimet Neurodevelopmentale.

Për shkak të çështjeve të tyre ushqimore, ata mund t’i rezistojnë një diete të ekuilibruar, duke i vënë këta të rinj në rrezik për shtim në peshë dhe obezitet, vuri në dukje ai. “Përveç kësaj, prindërit mund ta kenë të vështirë të gjejnë vende që janë të sigurta për të luajtur jashtë dhe për të vrapuar, ” tha Gehricke.

Nabors tha se studimi kishte për qëllim të ndihmonte prindërit dhe fëmijët e tyre duke pranuar se “të rriturit , në këtë rast ata me autizëm dhe aftësi të kufizuara intelektuale, kanë më shumë gjasa të bëhen të shëndetshëm nëse janë në gjendje të hanë ushqime të shëndetshme që u pëlqejnë dhe të ushtrohen në mënyrat që ata kënaqen “.

Me këtë në mendje, studimi u përqëndrua në 17 studentë të cilëve iu ofrua programim i krijuar për të rinjtë me autizëm ose aftësi të kufizuara intelektuale.

Midis janarit 2020 dhe prillit 2021, studentëve iu ofruan klasa javore në grup-ose personalisht ose në internet (për shkak të bllokimeve të COVID)-që siguruan këshilla praktike në lidhje me ushqimin e mirë dhe stërvitjen e rregullt. Klasat u udhëhoqën nga një ekip prej 10 personash, përfshirë studentë universitarë dhe një studiues të aftësisë së kufizuar.

Informacioni dietik u përqëndrua në madhësinë ideale të porcioneve, rekomandimet e ushqimit, rëndësinë e vitaminave dhe mineraleve dhe ushqimet jo të shëndetshme për t’u shmangur. Kishte gjithashtu udhëzime për zvogëlimin e stresit dhe përmirësimin e gjumit.

Për më tepër, qëllimet e të ngrënit dhe stërvitjes u hartuan për secilin student. Për shembull, ata u inkurajuan të rrisin marrjen e frutave; për të ndihmuar në përgatitjen e vakteve; për të pirë ujë në vend të pijeve me sheqer; dhe të kaloni më shumë kohë duke ecur, biçikletë, vallëzuar ose notuar.

Matjet e lartësisë dhe peshës u morën çdo dy deri në tre muaj dhe prindërit u intervistuan në lidhje me zakonet e ushqimit dhe stërvitjes së fëmijës së tyre.

Rezultati? Ndërsa një student fitoi peshë, dy nga studentët mbipeshë humbën një sasi të konsiderueshme të peshës. Midis pjesës tjetër, indeksi i masës trupore (një matje e bazuar në lartësinë dhe peshën) u mbajt e qëndrueshme.

Vlerësimet e prindërve ishin pozitive dhe tre të katërtat e nxënësve thanë se po ushqeheshin më shëndetshëm.

Hetuesit arritën në përfundimin se programi, edhe pse paraprak, dukej “premtues”.

Suksesi i programit vjen si një surprizë e vogël për Kim Musheno, nënkryetare e politikave publike me Shoqërinë e Autizmit në Rockville, Md.

Të gjithë njerëzit regjistrohen për të gjitha llojet e programeve të trajnimit për humbje peshe “sepse ata po kërkojnë ndihmë,” tha ajo. “Ata po kërkojnë të mësohen se si të kuptojnë kur janë duke ngrënë shumë dhe pse. Si të stërviten. Ata duan të mësohen për ushqimet e shëndetshme dhe mënyrat e shëndetshme të jetesës.

“Unë mendoj se kemi pritshmëri më të ulëta për fëmijët me autizëm dhe aftësi të kufizuara intelektuale,” shtoi Musheno. “Ne mendojmë se ata nuk mund të mësojnë. Por shumë me të vërtetë munden. Ata thjesht kanë nevojë për mbështetje, ashtu si çdokush tjetër.”