MENU
klinika

Analiza

Pas Merkelit, Gjermanisë i duhet modernizim!

25.09.2021 - 08:40

Siç dëshmon popullariteti i saj i qëndrueshëm, gjermanët i janë mirënjohës Angela Merkel, kancelares së tyre në largim, për udhëheqjen e tyre në kohë të trazuara ekonomike dhe gjeopolitike.

Stabiliteti dhe prosperiteti që ajo ruajti me udhëheqjen metodike e bëri Gjermaninë fuqinë mbizotëruese të Evropës.

Shumë nga vendimet e saj më pasuese – një ndërprerje e përshpejtuar e energjisë bërthamore, mbajtja e Greqisë brenda euros, miratimi i masave të jashtëzakonshme nga Banka Qendrore Evropiane për të mbajtur monedhën e vetme së bashku, hapja e dyerve gjermane gjatë krizës së emigrantëve dhe mbështetja për një rimëkëmbje pandemike të BE -së fondi i financuar nga huamarrja e zakonshme – iu detyruan asaj nga nevoja e momentit.

Kryesisht, ajo bëri thirrjet e duhura. Ajo ishte gjithashtu e aftë të gjykonte kur opinioni publik konservator ishte i gatshëm të përqafonte një ndryshim të papritur.

Shumë nga dobësitë e grumbulluara në 16 vitet e saj të pushtetit kanë dalë kohët e fundit në pah: prapambetja dixhitale;  sistemi arsimor; dhe mungesa e ambicies për dekarbonizimin e fuqisë industriale të Evropës. Të gjitha duhet të adresohen urgjentisht.

Votuesit janë më pak të impresionuar me pasardhësit e saj të mundshëm. Ai që i afrohet më shumë imitimit të stilit të saj kandidati socialdemokrat Olaf Scholz, e ka bërë personalitetin e tij një pasuri elektorale.

Vendi ndoshta po shkon drejt koalicionit të parë trepalësh, një risi në vetvete, por efekti do të jetë kufizimi i kthesave të mëdha të politikave.

Gjermanët mund të dëshirojnë një zëvendësues të Merkel, por ata gjithashtu duan që qeveria e tyre e ardhshme të rregullojë problemet që ajo po lë pas. Scholz e ka kuptuar këtë më mirë se rivali i tij Demokristian, Armin Laschet, fushatës së të cilit i ka munguar energjia dhe idetë.

E përbashkët për shumë nga problemet e Gjermanisë është mungesa e investimeve.

Prioriteti kryesor për qeverinë e ardhshme do të jetë një rritje e madhe e investimeve publike dhe më shumë stimuj fiskalë për sektorin privat. Përmbushja e objektivave të BE -së për emetimet e CO2 deri në vitin 2030 mund të kërkojë investime shtesë me vlerë shtesë 2 për qind të PBB -së çdo vit.

Në mënyrë ideale, partitë politike të Gjermanisë do të bien dakord të rishikojnë frenën e borxhit të përcaktuar me kushtetutë për të lejuar këtë përpjekje investimi. Rezistenca në të djathtë e bën atë të pamundur.

Një lëvizje në atë front mund të ndihmojë në riformulimin e debatit në lidhje me rregullat fiskale të BE -së, duke u dhënë partnerëve evropianë të Berlinit hapësirën e investimit që ata gjithashtu kanë nevojë.

Të mbështetesh në Gjermaninë për të ribalancuar ekonominë e saj, të luajë një rol më të madh në sigurinë evropiane ose globale, ose të rrezikojë një marrëdhënie tregtare të privilegjuar duke qenë më këmbëngulës ndaj Kinës, është më shumë shpresë mbi pritshmërinë.

Por qeveria e ardhshme do të duhet të përshtatet me botën ashtu siç është. Nuk do të jetë dramatike, por ndryshimi po vjen.

Përkthyer dhe përshtatur nga Financial Times/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza e DW: Mbështetje për rrugën e BE!

“Trashëgimia e Angela Merkelit në Ballkan”

Nga The Washington Post

16 vitet e Merkelit!