MENU
klinika

Shuani kuriozitetin...

Pse binjakët identikë nuk kanë gjurmë gishtash identike?

21.09.2021 - 16:44

Është një keqkuptim që binjakët kanë gjurmë gishtash identike. Ndërsa binjakët identikë ndajnë shumë karakteristika fizike, secili person ende ka gjurmën e tij unike të gishtërinjve.

Llojet binjake

Ekzistojnë dy lloje binjakësh: vëllazërore dhe identikë. Dallimet përfundimisht qëndrojnë në përbërjen e tyre gjenetike, ose ADN -në.

Binjakët vëllazërore

Binjakët vëllazërore zhvillohen nga dy vezë të ndara dhe dy spërmatozoid të ndryshëm.

Sipas Qendrës për Kërkimet Binjake dhe Familjare në Minnesota, binjakët vëllazërore ndajnë 50 përqind të ADN -së si rezultat.

Meqenëse ata nuk ndajnë më shumë ADN sesa vëllezërit e motrat që nuk janë binjakë, është e mundur që të ketë një djalë dhe një vajzë në një grup binjakësh. Kjo nuk është e mundur në një grup identik binjakësh.

Binjake identike

Binjakët identikë, nga ana tjetër, formohen brenda së njëjtës vezë që ndahet në dysh, gjë që rezulton që të dy individët të kenë ADN -në e njëjtë.

Ata ndajnë shumë ngjashmëri fizike si rezultat i ADN -së së përbashkët, duke përfshirë ngjyrën e flokëve, ngjyrën e syve dhe tonin e lëkurës. Në fakt, thuhet se një në katër binjakë identikë pasqyrojnë njëri -tjetrin.

Faktorët mjedisorë ende mund të krijojnë dallime të vogla në pamjen fizike të binjakëve identikë, megjithatë, kjo është mënyra se si njerëzit e tjerë në thelb mund t’i dallojnë ato. Disa dallime themelore mund të përfshijnë peshën dhe lartësinë.

Gjurmët e gishtërinjve nuk përfshihen në këto ngjashmëri gjenetike. Kjo për shkak se formimi i gjurmëve të gishtërinjve varet nga faktorët gjenetikë dhe mjedisorë në mitër.

Cilat janë shanset për gjurmë gishtash identike tek binjakët?

Shanset e gjurmëve të gishtërinjve identikë në binjakët identikë janë të pakta deri në asnjë shans. Ndërsa artikujt anekdotikë në internet shpesh diskutojnë mundësinë e një shansi që shkenca të jetë e gabuar, asnjë studim nuk ka gjetur se binjakët identikë mund të kenë të njëjtat gjurmë gishtash.

Binjakët  identikë mund të kenë karakteristika të ngjashme të gjurmëve të gishtërinjve të tyre, përfshirë sythet dhe kreshtat. Por të kesh ngjashmëri të tilla me sy të lirë nuk do të thotë se përbërja e gjurmëve të gishtërinjve është saktësisht e njëjtë.

Asnjë  person nuk është gjetur të ketë të njëjtat gjurmë gishtash – përfshirë binjakët identikë.

Gjithashtu, është e rëndësishme të mbani në mend se gjurmët e gishtërinjve ndryshojnë gjithashtu midis gishtërinjve – kjo do të thotë që ju keni një gjurmë unike në secilin gisht.

Disa studime, kanë prekur idenë e gabuar se binjakët identikë kanë të njëjtat gjurmë gishtash.

Një studim i tillë hetoi gjurmët e gishtërinjve në binjakë identikë duke parë mostrat e printimeve të tyre nga kënde të ndryshme. U zbulua se gjurmët e gishtërinjve mund të duken jashtëzakonisht të ngjashëm në fillim. Por, mund të analizohen  grupe të shumta në kënde të ndryshme për të përcaktuar dallimet.

Si formohen shenjat e gishtërinjve

Shenjat e gishtërinjve të një personi formohen në mitër bazuar në një kombinim të gjeneve dhe faktorëve mjedisorë. Modelet e gjurmëve të gishtërinjve vendosen midis 13 dhe 19 javëve të zhvillimit të fetusit.

Gjurmët e gishtërinjve përcaktohen pjesërisht nga ADN -ja. Kjo shpjegon pse binjakët identikë mund të duket se kanë shenja të ngjashme gishtash në fillim.

Faktorët mjedisorë nga brenda mitrës gjithashtu kontribuojnë në zhvillimin e gjurmëve të gishtërinjve të fetusit, duke siguruar që gjurmët e gishtërinjve identikë të binjakëve të mos jenë të njëjtë. Këta faktorë mund të përfshijnë:

qasja në ushqimin brenda mitrës

gjatësia e kordonit të kërthizës

rrjedhja e përgjithshme e gjakut

presionin e gjakut

pozicioni brenda mitrës

shkalla e përgjithshme e rritjes së gishtërinjve

Si rezultat, binjakët identikë mund të kenë ngjashmëri në kreshtat, vërshimet dhe sythe në shenjat e gishtërinjve të tyre. Por me një ekzaminim më të afërt, do të vini re dallime në disa nga detajet më të vogla, duke përfshirë hapësirat midis kreshtave dhe ndarjet midis shenjave të degëve.