MENU
klinika

Nga BBC

Pse kompanitë nuk i listojnë pagat në shpalljet e vendeve të lira të punës?!

25.09.2021 - 16:42

Po lëvizni nëpër LinkedIn kur hasni në një reklamë premtuese për punë. Përshkrimi është frymëzues, anëtarët e ekipit duken të pajtueshëm dhe ju plotësoni shumicën e kualifikimeve për rolin. Pastaj, kur arrini në pjesën për pagën e pritshme, zbuloni se në vend të një figure aktuale ka fraza si “në varësi të përvojës” ose thjesht “konkurruese”.

Çfarë kuptimi kanë ato fjalë? Dhe pse kompanitë thjesht nuk i listojnë pagat paraprakisht?

“Në mjediset tradicionale të korporatave, paga shpesh fshihet sepse është një lojë ‘mace dhe miu’ që përpiqen të kuptojnë se në cilën pagë është aktualisht kandidati, çfarë presin ata dhe çfarë është e gatshme të paguajë kompania,” shpjegon Tom Harmsworth , drejtor menaxhues në Mbretërinë e Bashkuar në kompaninë e teknologjisë së pronës WeMaintain, e cila operon në MB, Francë dhe Singapor.

Por kjo mungesë informacioni i dëmton punëtorët. Njohja e pagës së pritur paraprakisht lejon një kandidat të kuptojë nëse një punë do të jetë financiarisht e qëndrueshme për ta. Ajo gjithashtu drejton bisedat më vonë në procesin e punësimit. Kjo përputhet me të dhënat nga një sondazh i LinkedIn i vitit 2018, në të cilin shumica dërrmuese e të anketuarve (61%) thanë se kompensimi ishte pjesa më e rëndësishme e përshkrimit të punës. Një studim i Glassdoor tregoi rezultate të ngjashme, ku paga (67%) ishte faktori kryesor që punëkërkuesit kërkojnë në reklama.

Sidoqoftë, shumë punëdhënës ende lënë jashtë detajet e kompensimit në reklama, shpesh nga frika se mund t’i vendosë ata në një disavantazh konkurrues, ose të shkaktojë pakënaqësi në mesin e stafit ekzistues.

Megjithatë, ka një lëvizje globale në rritje për ta bërë transparencën e pagave jo vetëm një normë të re, por më tepër një ligj. Kjo për shkak se një grup kërkimesh në rritje tregon se kompanitë që do të dalin publikisht në lidhje me pagat e tyre mund të tërheqin talente më të mira, më të larmishëm, duke e bërë transparencën e pagave një mënyrë vepruese për krijimin e një vendi pune më të barabartë.