MENU
klinika

Një nga sëmundjet më serioze të gjakut

Sëmundja Waldenstrom, çfarë duhet të dini?

25.09.2021 - 18:54

Sistemi imunitar prodhon qeliza që mbrojnë trupin kundër infeksionit. Një qelizë e tillë është limfociti B, i cili njihet edhe si një qelizë B.

Qelizat B janë bërë në palcën e eshtrave, pastaj migrojnë në nyjet limfatike dhe shpretkë dhe piqen. Ato mund të bëhen qeliza plazmatike, të cilat janë përgjegjëse për lëshimin e një antitrupi të njohur si imunoglobulina M, ose IgM. Trupi përdor antitrupa për të sulmuar sëmundjet pushtuese.

Në raste të rralla, trupi mund të fillojë të prodhojë shumë IgM. Kur kjo të ndodhë, gjaku do të bëhet më i trashë. Kjo njihet si hiperviskozitet dhe e bën të vështirë funksionimin e duhur të të gjitha organeve dhe indeve. Kjo gjendje njihet si sëmundja Waldenstrom, dhe është një lloj kanceri.

Sëmundja  Waldenstrom është një kancer i rrallë.

Sëmundja është një limfomë jo-Hodgkin që rritet ngadalë.

Sëmundja Waldenstrom njihet gjithashtu si:

Makroglobulinemia e Waldenstrom

limfoma limfoplazmatike

makroglobulinemia parësore

Cilat janë simptomat e Sëmundjes Waldenstrom?

Simptomat e sëmundjes Waldenstrom do të ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së gjendjes suaj. Në disa raste, njerëzit me këtë gjendje nuk kanë simptoma. Disa nga simptomat e zakonshme të kësaj sëmundjeje janë:

dobësi

lodhje

humbja e oreksit

ethe

djersitje

humbje peshe

neuropati

Disa simptoma më pak të zakonshme përfshijnë:

gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve ose hundët

mavijosje

lezione të lëkurës

njollë e lëkurës

gjëndra të fryra

probleme me zemrën

probleme me veshkat

simptomat e tretjes

Nëse sasia e IgM në trup bëhet shumë e lartë, mund të përjetoni simptoma shtesë. Këto simptoma shpesh ndodhin si rezultat i hiperviskozitetit dhe përfshijnë:

ndryshimet e shikimit, si shikimi i paqartë dhe humbja e shikimit

dhimbje koke

marramendje

ndryshimet në gjendjen mendore

Cilat janë shkaqet e sëmundjes Waldenstrom?

Sëmundja Waldenstrom zhvillohet kur trupi prodhon shumë antitrupa IgM. Shkaku i kësaj sëmundjeje nuk dihet.

Gjendja është më e zakonshme tek njerëzit që kanë anëtarë të familjes me këtë sëmundje. Kjo sugjeron që mund të jetë e trashëgueshme.

Si trajtohet sëmundja e Waldenstrom?

Nuk ka shërim për sëmundjen Waldenstrom. Sidoqoftë, trajtimi mund të jetë efektiv në menaxhimin e simptomave tuaja.

Trajtimi për sëmundjen Waldenstrom do të varet nga ashpërsia e simptomave. Nëse keni sëmundjen e Waldenstrom pa ndonjë simptomë të çrregullimit, mjeku nuk mund të rekomandojë ndonjë trajtim. Ju mund të mos kërkoni trajtim derisa të shfaqni simptoma, të cilat mund të zgjasin disa vjet.