MENU
klinika

Kini kujdes!

Shampo me Minoxidil/ Pse është ide e keqe?

14.09.2021 - 17:23

Shampo Minoxidil është një produkt për humbjen e flokëve e cila përmban minoxidil si përbërës kryesor aktiv. Duket se është një trajtim shumë i përshtatshëm për humbjen e flokëve sepse kufizon çdo punë shtesë për përdoruesit duke e integruar atë me përdorimin e përditshëm të dushit. Sidoqoftë, pyetja më e rëndësiishme është: a funksionon?

Ky artikull do t’i përgjigjet kësaj pyetjeje me dëshmi shkencore

A funksionon?

Minoxidil u zhvillua në vitet 1970 si një ilaç terapeutik i mundshëm për hipertensionin, por u vërejt se shkaktonte rritje anormale të flokëve si një efekt anësor. Më vonë u shfrytëzua për vetitë e tij nxitëse të rritjes së flokëve dhe që atëherë është tregtuar si një zgjidhje/locion lokal për trajtimin e alopecisë.

Minoxidil zakonisht përshkruhet në formën e një locioni ose tretësire dhe ka për qëllim të aplikohet topikisht dy herë në ditë. Çdo aplikim (~ 1mL) ka për qëllim të zgjasë të paktën 2 deri në 4 orë për të qenë efektiv. Shampoja nga ana tjetër, ka një kohë jashtëzakonisht të kufizuar të kontaktit me lëkurën e kokës. Në të vërtetë, udhëzohet që të lahet dhe shpëlahet tërësisht në flokë për 1 minutë. Kjo është një periudhë jashtëzakonisht kufizuese e kohës, kështu që një shampo e pasuruar me minoxidil nuk ka gjasa të jetë efektive në trajtimin e alopecisë. Kjo ndodh sepse Minoxidil punon duke hapur kanale kaliumi në qelizat e muskujve të lëmuar të arterieve të cilat furnizojnë folikulat e flokëve në lëkurën e kokës. Ky mikroqarkullim i përmirësuar që furnizon folikulat e flokëve çon në rritjen më të fuqishme të tyre. Ndërsa locioni i Minoxidil mund të arrijë këtë efekt për shkak të periudhës 4-orëshe të lënies në kokë, varianti i shampos nuk ka shumë mundësi përfitimi nga përdoruesit për shkak të periudhës së shkurtër 1 minutëshe të aplikimit.

Efektet anësore të mundshme

Për shkak të periudhës së shkurtër të kontaktit me lëkurën e kokës, efektet anësore patologjike të një shampoje  me minoxidil pritet të jenë minimale, përveç që mund të keni skuqje ose acarim të lëkurës për shkak të reaksionit alergjik me minoxidil ose përbërës të tjerë si propilen glikol (PG) në produkt.

Ndërkohë, patjetër që do të përjetoni efektet anësore të mëposhtme:

Shpresa për të rigjeneruar flokët tdo të zvogëlohet.

Efektet anësore më serioze ndër të gjitha është se ajo vonon trajtimin e rënies së flokëve me produktet e duhura dhe e bën më të vështirë trajtimin.

Nëse keni vendosur të përdorni shampo për çështjen e humbjes së flokëve, nuk keni nevojë të ndiheni të pashpresë, sepse ekziston një lloj shampo që është vërtetuar se funksionon.

Megjithëse vetë minoxidil është një trajtim i provuar për rritjen e flokëve dhe është trajtimi më i popullarizuar për humbjen e flokëve, një shampo me minoxidil nuk ka gjasa të jetë efektive sepse nuk mund të absorbohet në mënyrë efektive nga lëkura e kokës në një periudhë kaq të shkurtër kohore gjatë dushit.  Shampo Ketokonazol është një opsion shumë më i mirë.

Shampo Ketokonazole – Një Alternativë Më e Mirë

Pacientët me alopeci që kërkojnë të blejnë një shampo terapeutike për humbjen e flokëve të tyre duhet të marrin në konsideratë alternativa më të mira siç është shampo ketokonazole. Shampo Ketokonazole është njohur njëzëri si një trajtim universal për zbokthin, dermatitin seborrheik, si dhe për alopecinë androgjenetike (tullacia e modelit mashkullor). Një studim historik në 1998 tregoi se shampoja 2% e ketokonazolit ishte ekuivalente me trajtimin lokal të minoxidil në promovimin e densitetit, madhësisë dhe proporcionit të folikulave të flokëve në pacientët me tullacinë e modelit mashkullor. Me fjalë të tjera, shampoja ketokonazole e cila u përdor vetëm dy deri në katër herë në javë nga pjesëmarrësit gjatë 21 muajve, performoi po aq mirë sa në pjesëmarrësit që përdornin locion minoxidil një herë në ditë për të njëjtën kohëzgjatje. Edhe pse shampoja ketokonazole është vlerësuar kokë më kokë me locion/tretësirë minoxidil, nuk ka pasur studime në literaturë të cilat kanë parë shampon ketokonazol kundrejt shampos minoxidil. Sidoqoftë, dermatologët besojnë fuqimisht se shampo ketokonazole do të tejkalojë fuqishëm shampon me minoxidil. Kjo ndodh sepse ndryshe nga locioni/tretësira e minoksidilit, e cila rekomandohet për përdorim të përditshëm dy herë në ditë dhe ka një periudhë pushimi për 2 deri në 4 orë dhe shampoja me minoksidil ka një periudhë jashtëzakonisht të kufizuar dhe të parëndësishme të pushimit prej vetëm 1 minute, shampoja ketokonazole mund të jap të njejtat efekt në më pak përdorim dhe në një kohë më të shkurtër.

ReplyForward