MENU
klinika

Ndërhyrje për fshikëzën

Si të bëni gjumë të mirë pas operacionit?

24.09.2021 - 16:30

Fshikëza e tëmthit është një organ i vogël nën mëlçi në anën e djathtë. Fshikëza e tëmthit ruan dhe lëshon një lëng tretës të quajtur biliare.

Ndonjëherë, gurët e tëmthit të dhimbshëm, inflamacioni ose infeksioni mund të nënkuptojnë që ju keni nevojë për heqjen kirurgjikale të fshikëzës së tëmthit. Kjo procedurë mund të kryhet si një operacion laparoskopik minimalisht invaziv ose një operacion i hapur i fshikëzës së tëmthit.

Çdo lloj operacioni në bark, përfshirë kirurgjinë në fshikëzën e tëmthit, mund të shkaktojë vështirësi në gjumë. Për fat të mirë, ka disa strategji që mund të përdorni në ditët dhe javët pas operacionit të fshikëzës së tëmthit në mënyrë që të mund të pushoni dhe të shëroheni.

Të dy llojet e operacionit të fshikëzës së tëmthit përfshijnë pompimin e ajrit në zgavrën e barkut për ta bërë më të lehtë për kirurgun të bëjë procedurën.

Pasi të jënë mbyllur prerjet, mund të ndiheni jashtëzakonisht të fryrë për 1 ose 2 ditë. Pas përfundimit të anestezisë nga operacioni, mund të ndjeni shqetësime ose dhimbje nga presioni i këtij gazi të tepërt duke shtypur prerjet.

Kjo lloj dhimbje është normale, por mund ta bëjë të vështirë të ndiheni rehat, veçanërisht kur jeni shtrirë.

Gjumi është thelbësor kur shëroheni nga operacioni, kështu që është mirë të keni një plan se si do të pushoni pasi të keni hequr fshikëzën e tëmthit.

Flini në shpinë ose në anën e majtë, jo me bark ose në anën e djathtë.

Pas operacionit të fshikëzës së tëmthit, prerjet do të jenë në anën e djathtë të barkut aty ku është fshikëza e tëmthit. Nëse mund të shmangni gjumin direkt në prerje kjo mund të zvogëlojë presionin në zonë dhe t’ju shkaktojë më pak shqetësime.

Merrni qetësues për dhimbjet

Mjeku mund t’ju përshkruajë një ilaç për lehtësimin e dhimbjeve në ditët pas operacionit.

Edhe nëse nuk merrni një recetë për lehtësimin e dhimbjeve, opsionet pa recetë të marra disa orë para gjumit mund t’ju ndihmojnë të flini më lehtë. Një anti-inflamator jo-steroid (NSAID) si ibuprofen (Advil) ose Naproxen (Aleve) i marrë 2 orë para se të flini mund të ndihmojë.

Shkaqet e problemeve me gjumin pas operacionit të fshikëzës së tëmthit

Heqja e fshikëzës së tëmthit mund ta bëjë pushimin të vështirë për disa ditë. Shkaqet mund të ndryshojnë në varësi të arsyeve pse keni pasur nevojë të hiqni fshikëzën e tëmthit në radhë të parë, nëse jeni duke qëndruar disa netë në spital dhe çfarë lloj operacioni kirurgjik keni pasur.

Një studim i vogël i botuar në 1990 tregoi se njerëzit që kishin një operacion të hapur të fshikëzës së tëmthit nën anestezi të përgjithshme kishin më shumë gjasa të humbnin gjumin natën tjetër sesa njerëzit që kishin operacion laparoskopik të fshikëzës së tëmthit nën anestezi të përgjithshme.

Shkaqet mund të përfshijnë:

presioni i barkut ose fryrja e barkut

dhimbje nga prerjet

vështirësi për tu rehatuar jashtë pozicionit tuaj tipik të gjumit

pagjumësia pas anestezisë

Kur nevojitet operacioni i fshikëzës së tëmthit?

Kirurgjia e fshikëzës së tëmthit është mjaft e zakonshme. Mjekët rekomandojnë këtë procedurë kur fshikëza e tëmthit ju shkakton dhimbje të konsiderueshme. Nëse keni pasur gurë në tëmth ose bllokime biliare, mjeku mund të rekomandojë kryerjen e këtij operacioni.

Ka edhe raste kur heqja e fshikëzës së tëmthit kryhet si një operacion urgjent në rastet kur keni inflamacion ose infeksion që po rrezikon organet të tjera në rrezik.