MENU
klinika

Studimi

Spërkatja me kripë ngadalëson përhapjen e COVID në mushkëri

27.09.2021 - 18:42

Një tretësirë me ujë të kripur mund të ndihmojë në ndalimin e virusit SARS-CoV-2 për përhapje të gjerë, raportojnë studiuesit brazilianë.

Sidoqoftë, edhe pse kripa mund ta mbajë virusin të mos shumohet, kjo tretësirë nuk ofron mbrojtje të plotë kundër infeksionit ose kurë për COVID-19.

“Nuk është një zgjidhje e vetme, dhe do të duhej të përdorej në ditët e para pas infektimit,” tha studiuesja Cristiane Guzzo, një profesore e mikrobiologjisë në Institutin e Shkencave Biomjekësore të Universitetit të São Paulo.

Në studim, një solucion i kripur i klorurit të natriumit në 1.1% reduktoi replikimin e virusit me 88% në testet e qelizave të mushkërive të infektuara në laborator.

“Reduktimi i përsëritjes virale nënkupton zvogëlimin e ashpërsisë së sëmundjes dhe përgjigjen inflamatore. COVID-19 është një sëmundje komplekse, që përfshin fazën e replikimit viral, të cilin kripa hipertonike mund ta trajtojë, dhe pastaj inflamacionin sistemik, i cili është shumë më i gjerë. Kjo fazë e dytë mund të jetë intensive dhe të çojë në një numër komplikimesh në organe të ndryshme, “shpjegoi Guzzo në një njoftim për shtyp nga Fondacioni Kërkimor i São Paulo.

Nëse strategjia rezulton efektive në provat klinike, studiuesit thanë se mund të çojë në zhvillimin e mënyrave të reja për parandalimin ose trajtimin e COVID-19.

“Duke pasur parasysh gravitetin e pandemisë, ne besojmë se do të ishte e rëndësishme të zgjasim këtë linjë kërkimi duke kryer prova klinike të dizajnuara për të verifikuar efikasitetin e përdorimit të një llaku duke ndihmuar në ndalimin e përhapjes së virusit brenda organizmit të infektuar dhe zvogëlimin e gjasave të inflamacion më të rëndë, “shtoi Guzzo.

“Është shumë e thjeshtë dhe e lirë,” tha Guzzo. “Është përdorur tashmë në mënyrë profilaktike kundër sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes dhe mund të minimizojë ashpërsinë e COVID-19 duke zvogëluar ngarkesën virale.”

Ajo sugjeroi që mund të shtohet në protokollet e sigurisë pa zëvendësuar përdorimin e maskave të fytyrës, distancimin shoqëror dhe vaksinimin.

“Nëse efikasiteti i tij konfirmohet në provat klinike, mund të zvogëlojë replikimin viral në hundë dhe fyt,” tha Guzzo.

Studiuesit sugjerojnë që tretësira e kripur mund të testohet në dy mënyra. Njëra është një llak hundësh si ato që gjenden në farmaci. Mund të përdoret nga punonjësit e kujdesit shëndetësor të vijës së parë ose të tjerë shumë të ekspozuar ndaj virusit.

Mënyra tjetër është thithja e avullit të kripës në mushkëri, gjë që është më e ndërlikuar.

Gjetjet u botuan në internet kohët e fundit në revistën ACS Pharmacology & Translational Science.