MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A është normale të keni sy të thatë pas operacionit të kataraktit?

23.10.2021 - 13:47

Kirurgjia e kataraktit është një procedurë e zakonshme dhe zakonisht e sigurt. Sidoqoftë, si të gjitha operacionet, mund të shkaktojë disa komplikime. Kjo përfshin tharjen e syve, e cila ndodh kur sytë tuaj nuk prodhojnë lot të mjaftueshëm, ose nëse lotët në sipërfaqen e syrit tuaj avullojnë shumë shpejt.

Është e zakonshme të keni sy të thatë pas operacionit të kataraktit. Për shembull, në një studim të vitit 2019, Burimi i Besuar, 42 përqind e pjesëmarrësve që kishin kryer operacion në katarakt zhvilluan simptoma të syrit të thatë.

Një studim i vitit 2017 me 433 njerëz zbuloi se syri i thatë ishte një efekt anësor pas 55.7 për qind të operacioneve të kataraktit.

Në përgjithësi, operacioni pas kataraktit syri i thatë është i përkohshëm. Sidoqoftë, mund të jetë e pakëndshme, pasi shpesh shkakton simptoma si acarimi i syve dhe shikimi i paqartë.

Lexoni për të mësuar pse syri i thatë zhvillohet pas operacionit të kataraktit, së bashku me mjetet juridike dhe trajtimet për lehtësimin e kësaj gjendje.

Çfarë shkakton tharjen e syve pas operacionit të kataraktit?
Ka disa arsye pse syri i thatë shpesh zhvillohet pas operacionit të kataraktit.

Arsyeja kryesore përfshin filmin lot në sytë tuaj. Filmi i lotit është një shtresë lëngu që mbulon sipërfaqen e syrit tuaj. Është bërë nga tre shtresa, duke përfshirë një shtresë të jashtme lipidike.

Shtresa lipidike punon për të stabilizuar shtresën e lotit. Kjo ndalon avullimin e lotëve, gjë që e mban sipërfaqen e syve të lëmuar dhe të lubrifikuar.

Kirurgjia e kataraktit mund ta bëjë shtresën lipidike më të hollë. Si rezultat, filmi i lotit bëhet i paqëndrueshëm, duke rezultuar në sy të thatë.

Sytë e thatë pas operacionit të kataraktit gjithashtu mund të lidhen me:

Dëmtimi i nervit të kornesë. Nervat e kornesë janë të përfshirë në prodhimin e lotëve. Nëse operacioni dëmton një nerv të kornesë, mund të çojë në zvogëlimin e vezullimit dhe prodhimit të lotëve, duke rezultuar në thatësi.
Ekspozimi ndaj dritës. Gjatë operacionit të kataraktit, kirurgu juaj do të përdorë një mikroskop që ka një dritë të ndritshme. Drita mund të zvogëlojë qelizat e kupës në sytë tuaj, të cilët janë përgjegjës për lubrifikimin e syrit.
Inflamacion. Inflamacioni është një përgjigje normale pasi keni bërë operacion, përfshirë operacionin e kataraktit. Në këtë rast, inflamacioni në syrin tuaj mund të zvogëlojë prodhimin e lotëve.
Pika mjekësore të syve. Pas operacionit, ka të ngjarë të keni nevojë të përdorni pika medicinale të syve për të menaxhuar dhimbjen dhe ënjtjen. Qetësuesit e dhimbjeve, kortikosteroidet dhe ruajtësit në këto pika të syrit mund të ngadalësojnë shërimin, gjë që mund të përkeqësojë tharjen e syve.
Për më tepër, nëse tashmë keni sy të thatë para operacionit, procedura mund të përkeqësojë simptomat tuaja.

Faktorë të tjerë të rrezikut që mund të rrisin rrezikun e tharjes së syve pas operacionit të kataraktit përfshijnë:

duke qenë më i vjetër
që kanë kushte themelore mjekësore
duke përdorur ilaçe të caktuara, të tilla si ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs), pas operacionit
Cilat janë simptomat?
Sytë e thatë mund të ndodhin kur sytë tuaj nuk prodhojnë lot të mjaftueshëm. Kjo mund të shkaktojë simptoma të tilla si:

dhimbje sysh
një ndjesi djegieje në sy
ndjeshmëria e shtuar e syve ndaj erës dhe dritës
ndjenja sikur diçka është në sytë tuaj
shikim i paqartë
Trajtim për sytë e thatë
Nëse keni simptoma të rënda të syrit të thatë pas operacionit të kataraktit, mund të keni nevojë për trajtim mjekësor. Bazuar në simptomat tuaja dhe nivelin e tharjes së syve, një mjek okul mund të përshkruajë trajtimet e mëposhtme:

Pika për sy të ciklosporinës. Ciklosporina mund të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit në sipërfaqen e syrit pas operacionit të kataraktit.
Pika sysh Lifitegrast. Lifitegrast gjithashtu mund të ndihmojë në minimizimin e inflamacionit. Përdoret për raste të rënda të syrit të thatë.
Priza punktale. Prizat punktale futen në kanalet tuaja të lotit për të ndaluar kullimin e lotëve.
Importantshtë e rëndësishme të mbani mend se ilaçet e përshkruara me sy të thatë mund të duhen javë ose muaj për të punuar. Pra, do t’ju duhet akoma të vazhdoni lotët artificialë kur të filloni të merrni ilaçe me recetë.