MENU
klinika

Studimi

A mund të çojë virusi Epstein-Barr në leuçemi?

23.10.2021 - 13:49

Virusi Epstein-Barr (EBV) është një virus shumë i zakonshëm. Është më i njohur për shkaktimin e mononukleozës, i njohur edhe si “mono”.

Studiuesit kanë ditur për dekada se ekziston një lidhje midis EBV dhe një rreziku më të lartë të disa llojeve të kancerit.

Sidoqoftë, leuçemia nuk është një nga llojet e kancerit të lidhur me EBV, por tre lloje të tjera të kancerit tregojnë një lidhje me EBV, duke përfshirë dy lloje të limfomës.

Çfarë është virusi Epstein-Barr?

Virusi Epstein-Barr (EBV), është një formë e virusit herpes. EBV është shumë e zakonshme. Në fakt, rreth 90 përqind e njerëzve preken nga EBV në një moment në jetën e tyre.

EBV përhapet përmes pështymës dhe lëngjeve të tjera të trupit. Shumë njerëz infektohen me EBV që fëmijë dhe nuk përjetojnë asnjë simptomë fare. Kur adoleshentët dhe të rriturit infektohen me EBV, kjo normalisht shkakton një infeksion të njohur si mononukleoza, e njohur shpesh si “mono”.

Simptomat e mononukleozës zgjasin nga 2 deri në 4 javë dhe përfshijnë:

ethe

lodhje

dhimbje të fytit

skuqje

nyjet limfatike të fryra

mëlçia e fryrë

shpretkë e zmadhuar (splenomegalia)

Ngjashëm me shumë viruse të tjerë, EBV qëndron i fjetur brenda trupit pasi ta keni kontraktuar atë. Kjo do të thotë që edhe kur nuk shkakton më simptoma, mund të jetojë brenda trupit .

Shpesh, virusi do të mbetet joaktiv, por ka një shans që ai të bëhet përsëri aktiv në një kohë të mëvonshme dhe të shkaktojë një infeksion tjetër.

Për më tepër, studiuesit mendojnë se mund të ketë një lidhje të besuar midis EBV së fjetur dhe zhvillimit të kushteve autoimune të tilla si lupus ose artriti reumatoid.

A ka një lidhje midis EBV dhe leucemisë?

Nuk ka një lidhje të njohur midis EBV dhe leucemisë. Sidoqoftë, ekziston një lidhje midis EBV dhe disa llojeve të tjera të kancerit. Kjo perfshin:

Sëmundja e Hodgkin. Sëmundja Hodgkin është një kancer i sistemit imunitar që prek qelizat e bardha të gjakut që trupi krijon.

Limfoma e Burkitt. Limfoma e Burkitt është një formë me rritje të shpejtë të limfomës jo-Hodgkin.

Kanceri nazofaringeal. Kanceri nazofaringeal është një kancer që zhvillohet në qafë dhe fyt.

Nuk është saktësisht e qartë pse EBV rrit rrezikun e këtyre kancereve në disa njerëz. Është teorizuar se kur EBV infekton qelizat B të njeriut, mund të ndryshojë kodimin gjenetik mjaftueshëm për të bërë më të mundshëm formimin e tumoreve. Sidoqoftë, një person do të duhet të ketë tashmë një sistem imunitar të dobësuar që kjo të ndodhë, dhe gjithashtu do të duhet të ketë kombinimin e duhur të faktorëve mjedisorë që kjo të çojë në ndonjë  lloj kanceri.

Për më tepër, duket se ekziston një lidhje midis virusit të fjetur EBV në fyt dhe kancerit nazofaringeal. Besohet se pirja e duhanit – tashmë një faktor rreziku për kancerin nazofaringeal – mund të riaktivizojë virusin EBV në fyt dhe përgjatë traktit të frymëmarrjes. Ekspertët vërejnë se kjo mund të shkaktojë një përgjigje që mund të çojë në zhvillimin e kancerit nazofaringeal.

EBV është një formë shumë e zakonshme e virusit herpes. Shumica e njerëzve do të marrin EBV në një moment në jetën e tyre dhe do të përjetojnë vetëm një sëmundje të hehtë. Kur fëmijët kontraktojnë EBV, ata në përgjithësi nuk kanë fare simptoma.

Sidoqoftë, si shumë viruse, EBV qëndron në gjumë në trup sapo ta prekni atë. EBV nuk lidhet me një rrezik më të lartë të leuçemisë, por mund të çojë në një rrezik më të lartë të disa llojeve të tjera të kancerit, duke përfshirë sëmundjen Hodgkin, limfomën e Burkitt dhe kancerin nazofaringeal.

Duhet të bëni menjëherë një takim mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur nëse keni ndonjë simptomë që mund të tregojë kancer.