MENU
klinika

Ndikimi

A mund të shkaktojë një infeksion veshi humbje dëgjimi?

28.10.2021 - 17:34

Humbja e dëgjimit ka shkaqe të shumta të mundshme, dhe një infeksion i veshit është vetëm një prej tyre.

Infeksionet e veshit janë më të zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit, por pa marrë parasysh moshën, është e mundur të përjetoni humbje afatshkurtër të dëgjimit kur lëngu dhe inflamacioni zhvillohen në veshin e mesëm.

Cila është lidhja midis një infeksioni të veshit dhe humbjes së dëgjimit?

Gjithashtu i njohur si otitis media, një infeksion i veshit të mesëm ndodh kur bakteret ose një virus shkakton inflamacion dhe grumbullim të lëngjeve në zonën prapa daulles së veshit. Ky lloj infeksioni i veshit të mesëm mund të çojë në humbje të përkohshme të dëgjimit.

Dy llojet më të zakonshme të otit media përfshijnë:

Otit media akute. Kur tubi eustakian, i cili kalon nga pjesa e pasme e fytit në mes të veshit, bëhet i përflakur, ai mund të bllokojë lëngun brenda tubit. Ky lëng mund të infektohet, duke shkaktuar dhimbje dhe ënjtje. Ndonjëherë, ky lloj infeksioni mund të shkaktojë një dëmtim të dëgjimit.

Otitis media me efuzion. Lëngu ose mukusi mund të grumbullohen brenda tubit eustakian, edhe pasi infeksioni të pastrohet. Ky grumbullim i lëngjeve gjithashtu mund të ndikoj aftësinë për të dëgjuar mirë.

Infeksionet e veshit janë shumë më të zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël sesa tek të rriturit, pasi tubat e tyre eustakian janë shumë më të vegjël dhe është më e vështirë që lëngu të derdhet.

Sa kohë do të zgjasë humbja e dëgjimit nga një infeksion i veshit?

Zakonisht, humbja e dëgjimit që zhvillohet nga infeksioni i veshit të mesëm është i përkohshëm. Pasi lëngu të kullojë nga veshi i mesëm, ai nuk pengon më transmetimin e dridhjeve të zërit.

Por lëngu mund të qëndrojë për ca kohë. Ndërsa simptomat e një rasti tipik të otit media zakonisht do të fillojnë të zgjidhen brenda rreth 48 deri në 72 orë, lëngu i ndërtuar në veshin e mesëm mund të zgjasë deri në 3 muaj. Ju mund të keni probleme me dëgjimin e qartë ndërsa lëngu mbetet i bllokuar.

Cilat janë simptomat e infeksionit të veshit?

Infeksionet e veshit mund të jenë të pakëndshme dhe të dhimbshme. Nëse keni dhimbje dhe presion në vesh, mund të dyshoni se keni një të tillë.

Por foshnjat dhe të vegjlit zakonisht nuk kanë ende fjalë për t’ju thënë se kanë dhimbje veshi. Pra, si e dini nëse fëmija ka një infeksion të veshit?

Shenjat e zakonshme që mund të jenë një tregues i një infeksioni të veshit tek fëmijët e vegjël përfshijnë:

Gjuha e trupit. Kini kujdes nese foshnja tërheq veshin. Ky mund të jetë një tregues i dhimbjes në vesh.

Ethe. Një ethe është një shenjë se trupi po përpiqet të luftojë një infeksion.

Ngacmim ose nervozizëm. A është fëmija i çuditshëm dhe nervoz pa asnjë arsye tjetër? A po qan më shumë se zakonisht? Nëse po atëherë mund të ketë një infeksion të veshit.

Kullimi i veshit. Qelb ose rrjedhje lëngu

Si trajtohet infeksioni i veshit?

Në të kaluarën, antibiotikët shpesh përshkruheshin për infeksionet e veshit. Por sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2010, ne tani e dimë se 80 përqind e infeksioneve të veshit zakonisht pastrohen në rreth 3 ditë pa përdorimin e antibiotikëve.

Në fakt, përdorimi i antibiotikëve mund t’i bëjë bakteret përgjegjëse për infeksionin, rezistente ndaj antibiotikëve. Plus, përdorimi i gabuar i antibiotikëve ose kur nuk keni nevojë për to mund të çojë në rezistencë ndaj antibiotikëve, një sfidë e vazhdueshme në komunitetin mjekësor. Kullimi i veshit është një shenjë e zakonshme e një infeksioni të veshit. Lëngu mund të jetë i verdhë ose i përgjakshëm, që nënkupton një çarje të daulles së veshit.

Problem me dëgjimin. Kur lëngu grumbullohet në veshin e mesëm, mund të krijojë humbje të përkohshme të dëgjimit.

Paqëndrueshmëria. Lëngu në vesh gjithashtu mund të prishë ndjenjën e ekuilibrit të fëmijës, duke çuar në paqëndrueshmëri apo edhe marramendje.

Pamundësia për të shtrirë rehat. Shtrirja mund të shkaktojë një zhvendosje të pakëndshme të presionit brenda veshit të mesëm.

Diarre. Një fëmijë me infeksion të veshit ndonjëherë mund të përjetojë diarre ose të vjella.

Shumë nga këto simptoma janë gjithashtu shenja të një infeksioni të veshit tek fëmijët më të mëdhenj dhe të rriturit.