MENU
klinika

Lidhja

A ndikon spondiliti tek jetëgjatësia?

22.10.2021 - 07:05

Spondiliti ankilozant është një formë e artritit që synon më së shumti shtyllën kurrizore, por mund të prekë edhe nyjet e tjera.

Ndërsa kjo është kryesisht një sëmundje e dhimbjes dhe shqetësimit, në raste të rralla, spondiliti ankilozues mund të shkaktojë inflamacion në zemër dhe mushkëri. Kjo mund të çojë në komplikime më serioze.

Simptomat e spondilitit ankilozues dhe ashpërsia e tyre mund të ndryshojnë nga personi në person. Njerëzit me një formë të butë të sëmundjes shpesh nuk kanë një rrezik në rritje të vdekjes. Sidoqoftë, ata me forma të rënda mund të përjetojnë komplikime më serioze.

Komplikimet e lidhura me AS që ndikojnë në jetëgjatësinë

Megjithëse spondiliti ankilozant prek më së shumti shtyllën kurrizore, ngurtësia dhe inflamacioni që shkakton në atë vend mund të shtrihet edhe në nyje, nerva dhe zonat ku ligamentet dhe tendinat lidhen me kockën. Këto simptoma mund të shkaktojnë dhimbje dhe të ndikojnë në mënyrën se si jeni në gjendje të lëvizni.

Më poshtë janë disa ndërlikime të spondilitit ankilozues që mund të shtrihen përtej simptomave të zakonshme të kësaj gjendje.

Sindromi Cauda Equina

Kjo gjendje e rrallë neurologjike mund të zhvillohet tek njerëzit me faza të avancuara të spondilitit ankilozues. Është shkaktuar nga dhimbja në nervat e vendosur në bazën e shtyllës kurrizore. Sindroma Cauda equina mund të përfshijë simptoma si:

mosmbajtjeje urinare

mosmbajtjeje fekale

dhimbje dhe dobësi në këmbë

Ndërsa këto probleme nuk janë zakonisht kërcënuese për jetën, ato mund të kenë një ndikim të madh në cilësinë e përgjithshme të jetës.

Bisedoni me mjekun nëse mendoni se jeni duke përjetuar sindromën cauda equina. Është e rëndësishme të kërkoni ndihmë sa më shpejt të jetë e mundur për të shmangur çështjet e përhershme si paraliza ose humbja e kontrollit të zorrëve.

Dhimbje gjoksi

Dhimbja në gjoks mund të sinjalizojë një mori problemesh serioze. Kur dhimbja në gjoks zhvillohet te njerëzit me spondilit ankilozues, shpesh shkaktohet nga inflamacioni afatgjatë në nyjet që formojnë

brinjët dhe gjoksin. Shenjat nga ky inflamacion mund ta bëjnë më të vështirë – dhe të dhimbshme – zgjerimin e plotë të gjoksit.

Dhimbjet në gjoks që ndodhin me spondilitin ankilozues mund të imitojnë ato të një sulmi në zemër dhe madje të shkaktojnë inflamacion në mushkëri. Injorimi i këtyre simptomave mund t’ju bëjë të injoroni dhimbjet e kraharorit të lidhura me zemrën.

Shkoni tek një mjek nëse keni dhimbje gjoksi. Nëse shkaku është zbulimi i spondilitit ankilozues, mjeku mund t’ju ndihmojë të mësoni ushtrime të frymëmarrjes së thellë që mund të ndihmojnë në rritjen e zgjerimit të gjoksit dhe zvogëlimin e dhimbjeve.

Zvogëlimi i kapacitetit të mushkërive

Dhimbja e kraharorit nuk është mënyra e vetme që spondiliti ankilozant mund të prekë gjoksin dhe mushkëritë.

Ulja e lëvizjes nga ngurtësimi dhe inflamacioni shkakton dhëmbëza. Kur këto dhëmbëza zhvillohet në indet e mushkërive, mund t’i bëjë mushkëritë më pak efektive në shkëmbimin e gazrave midis indeve të mushkërive dhe gjakut.

Ndërsa humbni funksionin e mushkërive, bëheni të ndjeshëm ndaj një numri komplikimesh të frymëmarrjes që mund të jenë kërcënuese për jetën. Edhe një infeksion i thjeshtë i ftohti ose i frymëmarrjes mund të marrë shumë kohë për t’u shëruar.

Faktorë të tjerë të lidhur me spondilitin ankilozues që mund të ndikojnë në jetëgjatësi.

Ka disa faktorë që mund të rrisin ashpërsinë e spondilitit ankilozues. Kjo perfshin:

dëmtimin e nyjeve të ijeve

përgjigje e dobët ndaj barnave anti-inflamatore jo-steroide

shfaqja e sëmundjes në një moshë më të hershme

lëvizshmëri e kufizuar në pjesën e poshtme të shpinës

të kesh gjendje të tjera si psoriazë ose sëmundje inflamatore të zorrëve

Meshkujt të cilët kanë spondilit ankilozues gjithashtu përballen me rreziqe më të larta.

Burrat me këtë gjendje kanë 50 përqind më shumë gjasa të vdesin nga komplikimet vaskulare sesa burrat pa këtë gjendje. Gratë me spondilit ankilozant kanë 34 përqind më shumë gjasa të kenë këto probleme sesa gratë pa këtë gjendje.

Për një numër arsyesh, rreziqet rriten kur sëmundja fillon në një moshë më të hershme. Fillimi i hershëm i jep sëmundjes më shumë kohë për të ndikuar në trup, dhe rreziku i vdekjes nga problemet vaskulare tek njerëzit me spondilit ankilozues rritet me 12 përqind çdo vit të jetës.