MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

A shfaqen papritur simptomat e kancerit të vezoreve?

01.10.2021 - 20:10

Simptomat  e hershme të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë fryrje, ngërçe dhe ënjtje të barkut.

Meqenëse shumë kushte, si luhatjet e hormoneve ose problemet e tretjes, mund të shkaktojnë këto simptoma, ndonjëherë ato anashkalohen ose gabohen për diçka tjetër.

Për këtë arsye, ndonjëherë mund të duket sikur simptomat e kancerit të vezoreve shfaqen nga askund, sikur të mos kishte shenja paralajmëruese.

Ne do të hedhim një vështrim në simptomat për të qenë në vëzhgim, si dhe do t’ju japim informacion në mënyrë që të vlerësoni rrezikun e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e hershme të kancerit të vezoreve

Kanceri i vezoreve përbën më shumë vdekje se çdo kancer tjetër i sistemit riprodhues të femrës. Rreziku për të pasur kancer të vezoreve është 1 në 78. Kjo është arsyeja pse nëse keni vezore, duhet të jeni të vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e hershme të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë:

fryrje barku

ndryshimet në oreks

ndjeheni e ngopur shpejt

dhimbje pelvike që nuk largohen

simptoma urinare

Të marra së bashku, këto simptoma janë referuar si indeksi i simptomave të kancerit të vezoreve. Sidoqoftë, mund të mos keni fare simptoma specifike.

Kur këto simptoma shfaqen më shumë se 12 herë në muaj në harkun kohor prej më pak se 1 viti, disa organizata shëndetësore e konsiderojnë atë si një shenjë paralajmëruese të kancerit.

Të kesh këto simptoma një ose dy herë nuk tregon se ke kancer të vezoreve. Kur ka një model të rregullt të dy ose më shumë prej këtyre simptomave që është koha për të folur me një mjek.

Ndërsa këto simptoma mund të duken të holla ose të buta në fillim, simptomat që gradualisht përkeqësohen mund të jenë një shenjë e kancerit të vezoreve.

Shenjat dhe simptomat e avancuara të kancerit të vezoreve mund të përfshijnë:

humbje peshe e papritur ose e pashpjegueshme

kapsllëk

urinim i shpeshtë

ascitet (grumbullimi i lëngjeve në bark) me fryrje

Përsëri, është e mundur që të mos ketë simptoma specifike në fazën e hershme ose të vonë të kancerit të vezoreve. Nëse filloni të përjetoni disa simptoma të hershme të kancerit të vezoreve dhe më vonë keni simptoma më të avancuara, caktoni një takim me një mjek.

Faktorët e rrezikut të kancerit të vezoreve

Disa njerëz kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të vezoreve se të tjerët.

Faktorët e rrezikut të kancerit të vezoreve përfshijnë:

Mosha. Mosha është një nga faktorët kryesorë të rrezikut. Të rejat marrin kancer të vezoreve, por është më pak e zakonshme. Diagnostifikimet e kancerit të vezoreve janë më të zakonshme midis moshave 60 dhe 64 vjeç.

Inflamacion kronik. Kushtet kronike të inflamacionit të sistemit riprodhues, të tilla si endometrioza dhe sëmundjet inflamatore të legenit, mund të rrisin rrezikun.

HRT Përdorimi i kaluar i terapisë zëvendësuese hormonale (HRT) mund të rrisë rrezikun, por studimet kanë qenë jokonkluzive.

Obeziteti. Obeziteti mund të jetë një faktor rreziku për shkak të lidhjes midis peshës dhe hormoneve seksuale.

Historia familjare. Të kesh një histori familjare të kancerit të gjirit, kancerit të vezoreve ose kancerit të sistemit riprodhues mund të rrisë rrezikun e kancerit të vezoreve.

Nulipariteti. Asnjëherë lindja (nulipariteti) nuk mund të rrisë rrezikun e kancerit të vezoreve.

Është e rëndësishme të njihni rrezikun dhe të merrni një ekzaminim vjetor nga një gjinekolog. Nëse filloni të keni simptoma që mendoni se mund të jenë kancer të vezoreve, mos i injoroni ato.

Mbani një regjistër se sa shpesh shfaqen simptomat tuaja dhe flisni me një mjek për çdo simptomë që duket se përkeqësohet me kalimin e kohës.