MENU
klinika

Warhol dhe ''arti i zakonshëm''

Ankandi ”1 origjinal plus 999 kopje”!

28.10.2021 - 17:27

        ”Në të ardhmen, të gjithë do të bëhen të famshëm për 15 minuta”

Andy Warhol një prej legjendave pikturës dhe themeluesve të popartit, nuk i harroi kurrë ligjet e të krijuarit bazuar mbi të bukurën dhe idealin artistik.

Artist ishte dikush që prodhon çfarë, në fakt, nuk i hyn në punë njeriu. E megjithatë, gjithmonë është mirë t’u dhurosh diçka njerëzve – thoshte ai.

Së fundmi, një koleksionues i veprave të artit në Nju Jork, njoftoi se do të shesë 1,000 skica nga Andy Warho, nga 250 dollarë – 999 prej të cilave, falsifikime./Konica.al

U bë e ditur se “Muzeu i falsifikimeve” përfshin një skicë të vetme nga Warhol, titulluar ”Fairies”, ndërsa 999 kopje realizuar nga një makinë me letër të vjetëruar artificialisht, për t’u përshtatur me origjinalin.

Vepra e vërtetë e artit u përzie rastësisht me falsifikimet, kështu që njëri blerës të skicës prej 250 dollarësh i bie që do ta marë atë të vërtetën, ndërsa 999 të tjerët kopjen.

Daniel Greenberg, shefi i të ardhurave pranë MSCHF, tha se skica u shit për 8,125 dollarë nga shtëpia e ankandeve ”Christie’s”, më 2016 dhe se, vlera aktuale e veprës së artit, arrin në rreth 20 mijë dollarë.

Warhol i nda nga jeta në moshën 59-vjeçare, pas një ndërhyrjeje kirurgjikale, pak kohë kur sapo kishte përfunduar veprën profetike “Last Supper”, frymëzuar nga “Darka e fundit” e Leonardo da Vincit. Gjeniu i popartit la pas një perandori ekonomike dhe trashëgimi të çmuar. 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Portretet që kapërcejnë kohën

Një filozof për çdo artist

Çfarë është arti?

”A ka gjini Arti?”

''Sëmundje shumë e keqe racizmi''

Gjeniu më kureshtar që ka parë bota