MENU
klinika

Shkaqet dhe pasojat

Astma nga aspirina: A duhet të shqetësoheni?

15.10.2021 - 15:58

Astma e shkaktuar nga aspirina (AIA) është një gjendje ku simptomat e astmës mund të zhvillohen pas marrjes së aspirinës ose ilaçeve të tjera anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Njihet gjithashtu si sëmundje e frymëmarrjes e përkeqësuar nga aspirina (AERD) ose Triad e Samter.

Çfarë saktësisht është astma e shkaktuar nga aspirina?

Acidi acetilsalicilik (aspirina) është një lloj NSAID që përdoret për të lehtësuar dhimbjen, inflamacionin dhe ethet. Medikamente të ngjashme përfshijnë ibuprofen (Advil) dhe naproxen (Aleve).

Aspirina dhe NSAID-të e tjerë ndërveprojnë me një enzimë të njohur si ciklooksigjenaza-1 (COX-1). Ndërsa shkaktarët e saktë janë të panjohur, mendohet se njerëzit me AIA kanë një ndjeshmëri ndaj mënyrës se si këto ilaçe pengojnë këtë enzimë.

Ju mund të jeni më të prirur ndaj AIA nëse i keni të tre këto kushte:

astma

sinusit kronik

polipet e hundës

Një mjek ende mund të rekomandojë aspirinën për trajtimin e kushteve të tjera, të tilla si parandalimi i sulmeve në zemër ose goditje në tru, në rastet kur një person mund të ketë përjetuar tashmë një nga këto kushte – dhe kur përfitimet tejkalojnë rreziqet e shkaktimit të simptomave të astmës.

Cilat janë simptomat e astmës së shkaktuar nga aspirina?

Simptomat e AIA kanë tendencë të zhvillohen menjëherë pas marrjes së aspirinës ose NSAID -ve të tjera – shpesh brenda minutave ose orëve pas ekspozimit.

Ndërsa është e rëndësishme të trajtoni çdo simptomë të dyshuar të AIA me një mjek, këtu është një ndarje e simptomave të lehta, si dhe simptoma më të rënda që kërkojnë vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Simptoma të lehta të AIA

Simptomat e lehta të AIA mund të përfshijnë:

kongjestion i sinusit/hundës

dhimbje në sinus

dhimbje koke

teshtimë

kollitje

fishkëllima e lehtë

skuqje e lëkurës

Simptoma të rënda

Simptomat më të rënda të AIA mund ta bëjnë më të vështirë frymëmarrjen edhe nëse merrni një inhalator shpëtimi. Edhe pse të rralla, këto simptoma akute mund të jenë kërcënuese për jetën.

Kërkoni ndihmë urgjente mjekësore nëse përjetoni:

kollë të vazhdueshme

fishkëllima të rënda

frymëmarrje e munduar

dhimbje/shtrëngim në gjoks

dhimbje barku

të vjella

zbehje

humbja e vetëdijes

Çfarë e shkakton astmën nga aspirina?

Njerëzit që zhvillojnë AIA janë zakonisht midis moshës 20 dhe 50 vjeç dhe ka të ngjarë të kenë një kombinim të:

astmës

sinusit kronik

ndjeshmëri ndaj NSAID

Ju gjithashtu mund të jeni më të ndjeshëm nëse përjetoni ndonjë nga këto kushte në mënyrë të përsëritur:

kongjestion i përsëritur i hundës

polipet

infeksionet e sinusit

Mosha është një konsideratë tjetër. Në përgjithësi ju mund të bëheni më të prekshëm ndaj efekteve anësore nga NSAID -të ndërsa kaloni moshën 50 vjeç.

Është gjithashtu e mundur që reagimet ndaj aspirinës të shkaktohen nga alergjitë ndaj ilaçeve. Përveç NSAIDs, alergjitë e tjera të zakonshme të ilaçeve përfshijnë:

penicilinë

antibiotikë që përmbajnë sulfa

antikonvulsantë

beta-bllokuesit

Simptomat e AIA gjithashtu mund të përkeqësohen më tej nëse pini edhe alkool.

75 përqind e njerëzve me këtë gjendje mund të përjetojnë simptoma pas pirjes së alkoolit së bashku me përdorimin e aspirinës.

Aspirina është një lloj NSAID që përdoret kryesisht për të lehtësuar dhimbjen. Por kini kujdes duke përdorur aspirinë nëse keni një histori të astmës, sinusitit dhe polipeve të hundës. Këto kushte themelore mund t’ju vënë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të AIA.

Bisedoni me një mjek nëse jeni të shqetësuar për rreziqet ose efektet anësore të marrjes së NSAID – ose nëse keni një histori të efekteve anësore pas marrjes së këtyre llojeve të ilaçeve. Ato mund të ndihmojnë në diagnostikimin dhe trajtimin e AIA -s së mundshme së bashku me gjendjet mjekësore të lidhura.