MENU
klinika

Tensionet

“BE na ka vendosur armën në kokë”, Polonia kërcënon me luftë!

25.10.2021 - 14:11

Komisioni Evropian që i bën kërkesa Polonisë teksa i ka drejtuar  një “armë në kokë” dhe një vendim për të ndaluar financimin mund të fillojë “një luftë të tretë botërore”, tha kryeministri i Polonisë për gazetën Financial Times të hënën.

Duke folur për mosmarrëveshjen e sundimit të ligjit të Polonisë me BE-në, Mateusz Morawiecki tha se Brukseli duhet të tërheqë kërcënimin e sanksioneve ekonomike, nëse dëshiron të zgjidhë konfliktin.

Kjo, shtoi kryeministri, përfshin një kërkesë në shtator për të vendosur një gjobë ditore ndaj Polonisë derisa ajo të zbatojë disa vendime të Gjykatës Evropiane të Drejtësisë në lidhje me rishikimin e sistemit gjyqësor nga qeveria.

Ndryshimet, një nga shtyllat kryesore të mosmarrëveshjes në konflikt, janë kundërshtuar nga BE, e cila thotë se ato kufizojnë pavarësinë e gjyqtarëve.

Polonia gjithashtu përballet me mundësinë që BE të ndalojë fondet nga një fond i rimëkëmbjes së pandemisë për shkak të shqetësimeve mbi sundimin e ligjit.

Por Morawiecki tha se një veprim i tillë do të fillonte “një luftë të tretë botërore” dhe premtoi se më pas do të mbronte pozicionin e Polonisë “me të gjitha armët që janë në dispozicionin tonë”.

Morawiecki tha se përplasja e sundimit të ligjit ishte “një proces politik” dhe mund të zgjidhej nëpërmjet dialogut politik në vend të diktatit. “Për fat të mirë ky është një proces politik. Dhe proceset politike mund të ndalen nga politikanët. Kjo do të ishte gjëja më e mençur që ata mund të bëjnë. Sepse atëherë ne nuk po flasim me njëri-tjetrin me armë në kokë,” tha ai.

BE pretendon se dhoma është një kërcënim për pavarësinë e gjyqtarëve dhe tensioni mbi ekzistencën e saj u përshkallëzua kur Polonia refuzoi të zbatonte një vendim që urdhëronte shpërbërjen e saj.

Morawiecki tha se dhoma do të mbyllej, por paralajmëroi se çdo veprim për të reduktuar financimin e Polonisë nga BE do të përballej me hakmarrje.

Duke komentuar intervistën, Donald Tusk, një ish-kryeministër polak dhe kreu i Këshillit Evropian dhe tani udhëheqës i partisë kryesore opozitare të Polonisë, Platforma Qytetare, tha se bota ishte e tronditur nga paralajmërimi i Morawieckit për një luftë.

“Bota qëndron e shtangur pas intervistës së kryeministrit polak, në të cilën ai parashikon një luftë të tretë botërore të nisur nga konflikti i Polonisë me BE-në”, tha Tusk, duke shtuar se “marrëzia është shkaku i fatkeqësive më të rënda politike”.

/konica.al