MENU
klinika

Financial Times/ Brukseli zotohet të mbrojë interesat e tij

BE rrit presionin për të çmontuar barrierat tregtare

28.10.2021 - 13:45

BE-ja po rrit presionin ndaj vendeve që të respektojnë rregullat e tregtisë globale.

Rreth 66 vende, duke përfshirë marrëveshje tregtare me Brukselin, kanë vendosur barriera të pajustifikuara, sipas një raporti nga shefi i zbatimit të tregtisë së Komisionit Evropian.

Raporti tha se Denis Redonnet, i cili u emërua vitin e kaluar, do të përdorte mjete të reja për të detyruar ndryshime në rregullat që kufizojnë tregtinë. Këto kufizime përfshijnë kontrollet shëndetësore, tarifat e administratës doganore dhe kufizimet mbi pronësinë e huaj të kompanive.

“Pas një periudhe 10-vjeçare negociatash intensive dhe të suksesshme që zgjerojnë rrjetin e marrëveshjeve tregtare preferenciale të BE-së, BE-ja tani duhet të fokusohet gjithnjë e më shumë në zbatimin e tyre të plotë dhe efektiv”, thuhet në dokumentin e komisionit të botuar të mërkurën.

Shumica e vendeve kanë reduktuar në mënyrë progresive tarifat e importit, por shpesh i kanë zëvendësuar ato me barriera jotarifore që mbyllin mallrat dhe shërbimet e huaja.

Nën presionin e shteteve anëtare dhe kompanive, BE është përqendruar gjithnjë e më shumë në heqjen e tyre, pavarësisht nga suficiti tregtar prej 217 miliardë eurosh në vitin 2020.

“Ne mbrojmë interesat tona”, tha një zyrtar i BE-së. “Komisioni ka miratuar një strategji tregtare të hapur, të qëndrueshme dhe të sigurt. Ky raport ka të bëjë me pjesën bindëse.”

Raporti jep shembuj se si BE-ja ka kapërcyer pengesa të tilla, duke përfshirë përfundimin e ndalimit të importit të djathit feta në Egjipt. Kajro kishte deklaruar se djathi grek ishte një kërcënim për shëndetin për shkak të përmbajtjes së majave, por ndryshoi rregullat e tij pas lobimit nga komisioni.

Në mënyrë të ngjashme, kur Jordania njoftoi planet për të vendosur një “tarifë shërbimi doganor” prej 5 për qind për importet e BE-së, komisioni vuri në dukje mbështetjen ekonomike që mund të ofronte në mënyra të tjera.

“Ka të bëjë me shfrytëzimin e të gjithë marrëdhënieve tona me një vend të tretë,” tha zyrtari.

Në total, BE-ja gjeti 462 barriera mes 66 vendeve në fund të vitit 2020. Kina kishte numrin më të madh me 40, e ndjekur nga Rusia, Indonezia dhe SHBA.

Por ka probleme edhe me partnerët e vjetër. Norvegjia, e cila është në tregun e përbashkët të BE-së për mallra, mban tarifa të larta për ushqimet e përpunuara.

BE-ja ka miratuar disa mjete të reja vitin e kaluar për të përmirësuar zbatimin e tregtisë. Ato përfshijnë një proces të ri ankesash për kompanitë dhe shoqatat e industrisë të cilat besojnë se përballen me barriera të paligjshme dhe masa hakmarrëse.

Ajo po planifikon gjithashtu instrumente ligjore për të rregulluar tregtinë. Njëri do të trajtojë shtrembërimet e shkaktuara nga subvencionet shtetërore, që synojnë veçanërisht Kinën, një tjetër synon të detyrojë tregjet e hapura të prokurimeve qeveritare dhe një e treta kërkon të bllokojë produktet e importuara që mbështeten në shpyllëzimin.

Disa avokatë kanë frikë se vendet e prekura nga këto rregulla do të hakmerren, duke e dëmtuar më tej tregtinë globale.

Kjo histori është ndryshuar për të sqaruar se 66 vendet e identifikuara në raportin e BE-së përfshijnë disa me të cilat ajo nuk ka marrëveshje tregtare.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times