MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Çfarë i mungon rimëkëmbjes amerikane?

20.10.2021 - 20:29

Skadimi i përfitimeve të rritura të papunësisë në Shtetet e Bashkuara ka ardhur dhe ka shkuar pa ndonjë ndikim të dukshëm në numrin e amerikanëve që kërkojnë punë. Kjo nuk duhet të jetë befasi. Argumentet e bëra nga punëdhënës me paga të ulëta të painformuara dhe të interesuara për veten, të cilët fajësuan rrjetën e sigurisë të epokës pandemike për paaftësinë e tyre për të mbushur pozicione të hapura, kurrë nuk mbajtën ujë. Hulumtimet nga Banka e Rezervës Federale të SHBA të San Franciskos kanë treguar se pezullimi i hershëm i përfitimeve në disa shtete nuk kishte ndonjë ndikim të dukshëm në normat e tyre të papunësisë.

Sfida e punësimit të më shumë se tetë milionë amerikanëve të papunë nuk do të zgjidhet duke shkurtuar përfitimet. Përkundrazi, ne kemi nevojë për një ndryshim më thelbësor në kontratën tonë sociale, veçanërisht për të mbështetur punët në ekonominë e kujdesit. Para pandemisë, ekonomia amerikane ishte afër punësimit të plotë (siç përcaktohet tradicionalisht), me një normë papunësie prej 3.5% në shkurt 2020. Ekonomia kishte shtuar më shumë se dy milionë vende pune gjatë vitit të kaluar, në atë që kishte qenë zgjerimi më i gjatë ekonomik në historinë e SHBA. Por Covid-19 dhe bllokimet e përdorura për ta luftuar atë, ndryshuan atë pothuajse brenda natës. Brenda një muaji, 20.5 milionë vende pune në SHBA u humbën, dhe shkalla e papunësisë arriti kulmin në gati 15%.

Veprimi i shpejtë nga Rezerva Federale e SHBA dhe një përgjigje fiskale e paparë përmes Planit Amerikan të Shpëtimit dhe Aktit të Ndihmës, Ndihmës dhe Sigurisë Ekonomike të Koronavirusit (CARES) frenuan valën. Shumë punë kaluan në punë në distancë dhe ekonomia u stabilizua derisa mbërritën vaksinat, duke lejuar një rihapje. Deri në shtator 2021, punësimi ishte rritur me 17.4 milion vende pune nga niveli i tij i mëparshëm dhe shkalla e papunësisë kishte rënë në 4.8%. Në fund të muajit, kishte më shumë vende pune (dhjetë milionë) sesa njerëz që kërkonin punë (8.4 milionë). Fed pritet të fillojë të zvogëlojë mbështetjen e saj për ekonominë në dy tremujorët e ardhshëm.

Por C0vid-19 dhe përgjigja e hershme ndaj tij, zbuloi pabarazitë e thella që vetëm janë përkeqësuar. Rimëkëmbja nuk ka përfituar nga gratë, njerëzit me ngjyrë ose punonjësit me paga të ulëta në industritë e mikpritjes, udhëtimit dhe kujdesit (nga të gjitha grupet, gratë zezake kanë përfituar më së paku nga rimëkëmbja). Deri në maj 2021, punëtorët me diploma kolegji kishin rikuperuar plotësisht humbjet e tyre të punës pandemike, ndërsa grupi pa diploma kolegji, që përbën më shumë se gjysmën e të papunëve, mbetet 4.5 milion vende pune më pak se nivelet para pandemisë.

Megjithëse shtrëngimi i përgjithshëm i tregut të punës ka filluar të ndikojë në pagat, përfitimet dhe kushtet e punës, faktorët e tregut vetëm nuk do të mbyllin boshllëqet e mbetura, veçanërisht në punët me paga të ulëta fillestare ose orë të ndryshueshme pune. Pa ndryshime edhe më të mëdha në paga dhe orare më të parashikueshme, shumë restorante dhe shitës me pakicë do të luftojnë ende për të mbushur pozicionet.

Automatizimi mund dhe do të adresojë disa nga këto mungesa. Përdorimi i vetëblerjes në shitësit me pakicë të madhe po rritet, dhe McDonald’s po teston kioska për klientët për të bërë porosi ushqimore. Këto teknologji jo vetëm që lehtësojnë transaksionet me më pak punonjës, por gjithashtu nxisin klientët të porosisin më shumë përmes rekomandimeve të produktit.

Por shumë punë në shërbim personal është e vështirë të automatizohen. Të dhënat e Zyrës së Statistikave të Punës tregojnë se rritja e vendeve të punës në SHBA mund të pritet të përfshijë më shumë se tre milionë vende pune në kujdesin personal, shërbimin e ushqimit dhe mikpritjen. Në të njëjtën kohë, plakja e popullsisë do të pengojë rritjen e tregut të punës dhe presionet ndaj grave për t’u kujdesur për fëmijët dhe pleqtë do të kufizojnë më tej fuqinë punëtore në dispozicion. Duke i bërë gjërat më keq, në një sondazh të fundit, 42% e grave dhe 35% e burrave thonë se vuajnë nga lodhja dhe mund të japin dorëheqjen në muajt e ardhshëm.

Disa shtete kanë ndërmarrë hapa për të adresuar sfidën e fuqisë punëtore dhe kujdesit. Kaliforni, për shembull, ka zgjatur pushimin e paguar familjar, ka zgjeruar kredinë e fituar mbi tatimin mbi të ardhurat (EITC) dhe tani po paguan për parashkollorin universal, kolegjin e komunitetit falas dhe programet bujare të Medicaid dhe Affordable Care Act (Medi-Cal dhe California e mbuluar).

Por nevojitet veprim federal për të mbështetur dhe zgjeruar këto risi në politikë. Për këtë qëllim, propozimi i buxhetit të Demokratëve të Kongresit përfshin disa propozime kryesore që do të ndihmonin amerikanët që punojnë. Plani prej 1.8 trilionë dollarësh për Familjet Amerikane, për shembull, do të siguronte një parashkollor universal, do të vendoste kufij në kostot e kujdesit për fëmijët, ndërsa do të rrisë pagën e ofruesit, do të mbështeste kolegjin e komunitetit pa shkollim, dhe do të zgjasë kreditë e taksave të fëmijëve dhe pushimin familjar të paguar.

Planet e demokratëve janë parashikuar të rrisin punësimin me 20 milionë dhe të nxisin rritjen afatgjatë, me përfitimet që i takojnë kryesisht familjeve me të ardhura më të ulëta dhe të mesme. Prandaj është thelbësore që Kongresi të miratojë propozimet e buxhetit me të gjitha këto shtesa për familjet që punojnë të ruajtura të paprekura.

Do të nevojitet punë shtesë për të adresuar sfidat strukturore në ekonominë e kujdesit. Deri në vitin 2050, numri i njerëzve të moshës 65 vjeç e lart me Alzheimer ose demencë mund të rritet në 12.7 milion. Megjithatë, tani për tani, 83% e ndihmës së ofruar për të rriturit në SHBA vjen nga anëtarët e familjes, miqtë ose kujdestarët e tjerë të papaguar. Për shkak se shumica e punëve të kujdesit të paguar financohen të paktën pjesërisht nga qeveria federale përmes Medicaid dhe Medicare, nevojitet një ndërhyrje në nivel kombëtar. Risitë premtuese përfshijnë zgjerimin e EITC për ata që kujdesen për fëmijët ose pleqtë në shtëpi, dhe investimin në bashkëpunimin e rikualifikimit në pronësi të punëtorëve si Futuro Health.

Për më tepër, Shtetet e Bashkuara janë një dallim domethënës midis vendeve të OECD në mungesën e mbështetjes publike për kujdesin ndaj fëmijëve (duke siguruar vetëm 500 dollarë në vit për kujdesin e fëmijëve, krahasuar me një mesatare të OECD prej më shumë se 14,000 dollarë, dhe deri në gati 30,000 dollarë në Norvegji). Zgjerimi i pushimit familjar me pagesë në nivelin e vendeve të tjera të përparuara ka të ngjarë të mundësojë që më shumë nëna të hyjnë në fuqinë punëtore. Kjo, nga ana tjetër, do të ndihmonte në uljen e kostove të punës për shumë biznese të vogla pa shkaktuar një rritje të mbylljes së bizneseve, siç ka ndodhur në Kaliforni.

Ndërsa SHBA tërhiqet nga rënia e shkaktuar nga pandemia, ne nuk mund të injorojmë sfidat e thella në tregjet tona të punës. Automatizimi, burimet federale dhe risitë e politikave janë të nevojshme për të siguruar që rimëkëmbja të arrijë tek të gjithë.

* Laura Tyson, ish -kryetare e Këshillit të Këshilltarëve Ekonomikë të Presidentit Amerikan, është Profesore e Shkollës Pasuniversitare në Shkollën e Biznesit Haas dhe Kryetare e Bordit të Besuar të Qendrës Blum në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

*Lenny Mendonca, Partner i Lartë Emeritus në McKinsey & Company, është një ish-këshilltar kryesor ekonomik dhe biznesi i Guvernatorit Gavin Newsom të Kalifornisë dhe kryetar i Autoritetit të Kalifornisë me Shpejtësi të Lartë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Project Syndicate-Birn

ANALIZA: Kriza e mirë e Europës

Project Syndicate/ Lufta kundër COVID-19

Amerika ka gjithçka që duhet, përveç… liderit!

Nga Yanis Varoufakis

ANALIZA: Lufta e klasës COVID