MENU
klinika

Studimi

Dy ushqimet që zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrëve

18.10.2021 - 07:10

Konsumimi i lakrës dhe brokolit zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, sipas një studimi të ri shkencor. Ashtu si lëkura, sipërfaqja e brendshme e zorrëve rigjenerohet vazhdimisht nga qelizat burimore përmes një procesi që zgjat katër deri në pesë ditë dhe i cili ndonjëherë mund të bëhet i pakontrollueshëm, duke rezultuar në inflamacion ose kancer.

Studimi i ri tregon se kur hani perime dhe brokoli, prodhohen kimikate që, duke arritur në zorrën e trashë, kanë një efekt pozitiv në qelizat burimore dhe mbrojnë sipërfaqen e brendshme, në mënyrë që të mund të rinovohet pa asnjë problem. Dieta e kafshëve eksperimentale (minjve) të pasura me këto substanca i mbronte kafshët nga kanceri i zorrëve.

Dr Gita Stockinger i përshkroi gjetjet si “shkak për optimizëm” dhe shtoi se ka patjetër arsye për të ngrënë më shumë lakër dhe brokoli. /abcnews.al