MENU
klinika

Financial Times/ Mes frikës dhe ankthit të rritjes së shpejtë të çmimeve

Investitorët tërheqin 9.4 mld dollarë nga fondet e MB

25.10.2021 - 12:44

Investitorët kanë tërhequr 9.4 miliardë dollarë nga fondet e kapitalit të përqendruar në Mbretërinë e Bashkuar këtë vit, pasi shpresat se një përpjekje e vaksinimit Covid-19 do të nxisë një rimëkëmbje të fuqishme ekonomike u errësuan nga pyetjet rreth rritjes së ngadaltë dhe inflacionit të lartë.

Tërheqjet neto nënkuptojnë se fondet e investuara në stoqet e Mbretërisë së Bashkuar tani po shkojnë për të gjashtin vit radhazi të daljeve, sipas të dhënave të EPFR.

Investitorët janë larguar nga Mbretëria e Bashkuar deri më tani në 2021 për shkak të “problemeve të zinxhirit të furnizimit pas pandemisë”, tha strategja sasiore e Bankës së Amerikës, Paulina Strzelinska, e cila gjithashtu vuri në dukje rritjen e inflacionit dhe krizën e fundit energjetike.

Gjysma e fondeve të gjurmuara nga indeksi i EPFR për fondet e orientuara në Mbretërinë e Bashkuar janë krahasuar me aksionet e përgjithshme FTSE të fokusuara në vend, që do të thotë se menaxherët e tyre e përdorin këtë indeks si një pikë referimi për ndërtimin e portofoleve të tyre.

Fondet që janë standarde kundrejt FTSE 100 kanë duruar gjithashtu dalje në tetor. Indeksi blu-chip është i mbushur me energji, burime dhe aksione të konsumatorit që bëjnë pjesën më të madhe të të ardhurave të tyre jashtë vendit.

“Ekziston vetëm kjo ndjenjë e kujdesit për Mbretërinë e Bashkuar” kur flisni me klientët për të investuar në nivel global, tha Ross Mayfield, një strateg në bankën amerikane të investimeve RW Baird, i nxitur nga “pasiguritë monetare, fiskale dhe tregtare”.

Mbretëria e Bashkuar do të shërohet më ngadalë nga goditjet e koronavirusit sesa vendet e tjera të G7, ka parashikuar FMN, me prodhimin ekonomik në 2024 ende 3 përqind nën nivelet e tij para-pandemike.

Udhëheqësit e biznesit britanik u thanë deputetëve në fillim të këtij muaji se një krizë e zinxhirit të furnizimit të shkaktuar nga mungesa e fuqisë punëtore dhe rritja e çmimeve do të derdhej në vitin 2023. Norma vjetore e inflacionit të çmimeve të konsumit në MB ra nga 3.2 për qind në gusht në 3.1 për qind në shtator. Por ekonomistët presin që kjo shifër të mbetet shumë mbi objektivin prej 2 për qind të Bankës së Anglisë për pjesën më të madhe të vitit të ardhshëm për shkak të rritjes së kostove të karburantit dhe parashikimeve për rritje të konsiderueshme të çmimeve të ushqimeve. Huw Pill, kryeekonomisti i BoE, tha javën e kaluar se inflacioni ka të ngjarë të rritet “afër ose madje pak mbi 5 përqind” në fillim të vitit 2022.

Tregjet financiare po parashikojnë se BoE do të ngrejë normat e interesit në muajin e ardhshëm. Dhe ndërsa pengesat e zinxhirit të furnizimit dhe rritja e çmimeve të mallrave janë një prirje globale, qëndrimi i ashpër i bankës qendrore ka rritur mundësinë e një ngadalësimi më të mprehtë në Britani sesa tregjet e tjera të zhvilluara, kanë thënë disa analistë.

“Çështjet e furnizimit, tashmë të mprehta nga Covid, po përkeqësohen më tej nga Brexit,” shkroi një ekip analistësh të Barclays të udhëhequr nga Emmanuel Cau në një shënim për klientët.

“Banka qendrore po tingëllon gjithnjë e më shumë si një skifter inflacioni,” thanë analistët, duke shpjeguar se perspektiva e rritjes së normës, krahas tërheqjes së fundit nga qeveria të skemave të mbështetjes së punës dhe një rritje në rastet e koronavirusit do të thoshte se investitorët ishin “gjithnjë e më shumë të shqetësuar për rritjen. opinion”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Guardian/ Më 'elastikë' për një tjetër krizë!?

A po tronditet ekonomia globale në të menduarit afatgjatë?

Civici: Si po përballohet kjo situatë emergjence?

ANALIZA/ “Filozofia’ e masave ekonomike ‘antikoronavirus”