MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

Janë  zhurmat në veshë simptoma të tumorit?

15.10.2021 - 15:57

Tumoret e trurit mund të kenë shumë forma. Edhe ato që nuk janë kancerogjene mund të bëjnë presion në zona delikate të trurit, duke shkaktuar simptoma. Simptomat që përjetoni do të varen nga lloji i tumorit që keni dhe se ku ndodhet në tru.

Tinitus – ose tingëllimë në vesh – dhe marramendja mund të ndodhin me disa lloje të tumoreve të trurit, por këto janë zakonisht simptoma indirekte.

Pse një tumor i trurit mund të shkaktojë tringëllimë në veshë dhe marramendje?

Ka vetëm disa milimetra hapësirë midis trurit dhe kafkës. Truri i të rriturve – që peshon rreth 3 kilogramë – së bashku me meninget dhe lëngun cerebrospinal, përdor pothuajse çdo centimetër hapësirë në zgavrën e kafkës. Çdo rritje, lëng shtesë ose çdo lloj ënjtje mund të shkaktojë probleme serioze.

Indet e trurit janë delikate dhe shumë të ndjeshme ndaj presionit. Kur tumoret zhvillohen, pjesë të trurit mund të fryhen ose të zhvendosen, duke ushtruar presion në zonat e tjera. Kjo quhet edemë cerebrale dhe mund të çojë në rritje të presionit  intrakranial.

Simptomat e edemës cerebrale mund të përfshijnë:

dhimbje koke

marramendje

problemet e koordinimit

nauze

mpirje

konfuzion

ndryshimet e humorit

Çdo tumor, si dhe një numër dëmtimesh dhe infeksionesh të tjera, mund të shkaktojnë rritje të presionit intrakranial dhe edemë cerebrale. Përveç simptomave të shkaktuara nga ënjtja e përgjithshme, dëmtimi mund të shkaktohet edhe në pjesë të ndryshme të trurit nga presioni i drejtpërdrejtë ose nga tumori.

Një shembull i kësaj është neuroma akustike (schëannoma vestibulare). Ky është një tumor beninj (jo kanceroz) që zhvillohet në nervin e tetë kranial. Edhe pse ky tumor po rritet ngadalë dhe nuk përhapet në pjesë të tjera të trurit ose nuk shkakton kancer, nervi në të cilin zhvillohet ndihmon për të kontrolluar dëgjimin dhe ekuilibrin.

Tinitusi dhe marramendja nuk janë simptomat përcaktuese të këtij lloji të tumorit, por ato raportohen zakonisht. Në një studim, 80 përqind e njerëzve me neuroma akustike raportuan humbje të dëgjimit në njërin vesh. Simptoma e dytë më e zakonshme ishte tringëllimë në vesh (6.3 përqind), e ndjekur nga marramendje dhe dhimbje koke.

Llojet e tjera të rritjeve, si tumoret e bazës së kafkës, gjithashtu mund të ndikojnë në pjesët e trurit që kontrollojnë ekuilibrin dhe dëgjimin.

Cilat simptoma të tjera tregojnë një tumor të trurit?

Kumbimi i veshëve dhe marramendja nuk janë të vetmet gjëra që mund të sinjalizojnë një tumor të trurit. Truri është qendra komanduese për të gjithë trupin, kështu që pasi pjesë të ndryshme të trurit preken, simptomat mund të shfaqen në sistemet e ndryshme të trupit që ato kontrollojnë.

Disa simptoma të zakonshme të tumoreve të trurit përfshijnë:

dhimbje koke

ndryshimet e shikimit

humbja e dëgjimit

ndryshon ndjenjën e nuhatjes

ndryshimet e personalitetit

probleme me gjumin

probleme me kujtesën

lodhje

nauze

të vjella

problemet e ekuilibrit

dobësi, veçanërisht në njërën anë të trupit

Çfarë tjetër mund të jetë?

Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë marramendje, përfshirë migrenën dhe dehidratimin, kështu që është e vështirë të bësh një diagnozë vetëm nga këto simptoma. Një mjek do t’ju bëjë pyetje në lidhje me atë që ndodh para dhe gjatë marramendjes, si dhe pyetje të tjera në lidhje me shëndetin.

Tinitus është një simptomë më specifike që korrespondon me zona të caktuara të trurit ose trupit. Shkaqet e zakonshme të tringëllimë në vesh përfshijnë:

dëmtimi i veshit të mesëm

dëmtimi i veshit të brendshëm

ekspozimi ndaj zhurmave të forta

medikamente të caktuara

presionin e lartë të gjakut

kolesterol i larte

dëmtimet e kokës dhe qafës

bllokimet e veshit, si dylli

meningioma (një lloj tumori i trurit dhe kurrizit)

Çfarë ndodh më pas?

Nëse keni përjetuar zhurmë në vesh ose marramendje, këshillohuni me një mjek. Ju duhet të planifikoni të sillni informacion në lidhje me historinë tuaj shëndetësore dhe një listë të ilaçeve që po merrni.

Mjeku do të rishikojë shqetësimet aktuale shëndetësore dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe do të bëjë një vlerësim neurologjik. Mund të bëni edhe teste dëgjimi për të diagnostikuar tringëllimën në vesh. Për të përjashtuar çdo problem tjetër, si problemet strukturore të veshit ose një tumor në tru, mund t’ju kërkohet të caktoni teste shtesë të imazhit si një skaner CT ose rezonancë MRI.