MENU
klinika

Project Syndicate/ Detyra e udhëheqësve kinezë

Kina duhet të rikthejë ritmet e rritjes

24.10.2021 - 17:59

Kina po kalon një muaj plot ngjarje, i shënuar nga përhapja e madhe e ndërprerjeve të furnizimit me energji dhe kriza e borxhit të zhvilluesit të dytë më të madh të pronës në vend, Evergrande. Çfarë do të thotë kjo për rimëkëmbjen ekonomike të Kinës pas pandemisë dhe perspektivat e rritjes?

Filloni me krizën energjetike, e cila filloi kur një rritje e shpejtë e eksporteve, e nxitur nga rimëkëmbja globale, nxiti një rritje të mprehtë të kërkesës për energji elektrike. Kina mbetet e varur nga qymyri për 56.8% të furnizimit të saj të përgjithshëm me energji elektrike. E megjithatë, në përpjekje për të përmbushur objektivat e detyrueshëm për zvogëlimin e konsumit të energjisë, qeveritë vendore kanë mbyllur shumë miniera qymyri vitet e fundit.

Në të njëjtën kohë, qëllimet klimatike të qeverisë, për të arritur kulmin e emetimeve të dioksidit të karbonit deri në vitin 2030 dhe për të arritur neutralitetin e karbonit përpara vitit 2060, dekurajojnë investimet në industrinë e qymyrit. Sigurisht, këto qëllime gjithashtu inkurajojnë investimet në burimet e rinovueshme, të cilat janë një pjesë në rritje e përzierjes së energjisë së Kinës. Por burimet e rinovueshme nuk janë askund aty ku duhet të jenë për të mbuluar mungesën aktuale.

Si rezultat, kur kërkesa për energji u rrit, u rritën edhe çmimet e qymyrit. Por, për shkak se qeveria kineze rregullon çmimet e energjisë elektrike, ofruesit e energjisë, shumica e të cilave janë ndërmarrje shtetërore, nuk mund t’i kalojnë shpenzimet tek klientët. Për të kufizuar humbjet, ata ndërprenë furnizimin me energji elektrike, duke detyruar kështu disa prodhues të kufizojnë prodhimin.

Nuk është për t’u habitur, qeveria filloi në veprim. Ai urdhëroi një zgjerim të shpejtë të disa minierave të qymyrit dhe rihapjen e të tjerëve. Ai u dha kompanive të shërbimeve më shumë liri veprimi në përcaktimin e çmimeve të energjisë elektrike. Dhe i shtyu prodhuesit të rrisin efikasitetin e energjisë dhe të përshpejtojnë investimet në energji të rinovueshme.

Kina do të kapërcejë shpejt mungesat e energjisë, të cilat tashmë po bëhen më pak akute. Por zhvillimi i një sektori më elastik dhe të qëndrueshëm të energjisë do të marrë kohë. Dhe nëse çdo hap i zhvillimit nuk planifikohet dhe zbatohet me kujdes, ky tranzicion mund të rëndojë në rritjen ekonomike.

Kriza Evergrande, gjithashtu, paraqet rreziqe serioze për rritjen. Me kalimin e viteve, për shkak të qeverisjes së korporatës me defekte, zhvilluesi u zgjerua me një ritëm të furishëm, jo ​​vetëm nëpërmjet investimeve të tij në pasuri të paluajtshme, por edhe duke u diversifikuar në industrinë e automjeteve elektrike. Për të financuar aktivitetet e saj, ajo huazoi shumë nga bankat komerciale dhe tregjet e kapitalit, duke përfshirë emetimin e bonove të dollarëve për investitorët e huaj. Në fund të fundit, ajo grumbulloi rreth 800 miliardë CN ¥ (124 miliardë dollarë) borxh.

Megjithëse Evergrande ka më shumë se 1.85 trilion CN në asete, ajo nuk ka qenë në gjendje t’i shesë ato mjaft shpejt. Muajin e kaluar, kur kompania pranoi se nuk ka gjasa të jetë në gjendje të shërbejë borxhet e saj, thashethemet për një kolaps të afërt dhe një krizë të mundshme financiare kineze, filluan të rrotullohen.

Ekspertët kanë parashikuar që nga viti 2012 se një kolaps i tregut të banesave do të shkaktonte një krizë financiare në Kinë. Por në rastin e Evergrande, problemi është likuiditeti, jo aftësia paguese dhe çdo efekt i përhapjes mund të përmbahet, jo më pak sepse, pavarësisht çështjeve të tij, sistemi bankar i Kinës është në thelb i shëndetshëm. Zhvilluesit e pasurive të patundshme dhe blerësit e shtëpive përbëjnë vetëm rreth 30% të totalit të kredive bankare, dhe kjo pjesë po bie. Pjesa e huave të reja që lidhen me pasuritë e paluajtshme është gjithashtu në rënie, duke rënë nga 45% në 2016 në më pak se 24% në Shtator 2020.

Për më tepër, në Kinë, nuk ka hua subprime dhe praktikisht asnjë kredi hipotekore të titulluar. Më e rëndësishmja, ka shumë pak raste të vonesave, e lëre më vonesat e hipotekave nga familjet, raporti i huave me probleme të shumicës së bankave tregtare kineze është më pak se 2%. Edhe nëse do të kishte një ngjarje të madhe financiare, qeveria kineze ka instrumente të mjaftueshme për t’u marrë me të.

Pra, si kriza energjetike e Kinës, debakli Evergrande nuk përbën një rrezik të menjëhershëm sistemik. Por kjo nuk do të thotë që politikëbërësit duhet të jenë të vetëkënaqur. Sektori i pasurive të paluajtshme është një shtyllë e ekonomisë kineze dhe një hallkë e rëndësishme në zinxhirin e prodhimit. Rrëzimi i Evergrande do ta prishë atë rëndë, jo më pak sepse disa zhvillues të tjerë të pasurive të patundshme të mëdha mund të ndjekin gjurmët e Evergrande. Disa institucione financiare jobankare do të ishin gjithashtu në telashe. Dhe, sigurisht, furnizuesit e Evergrande do të vuanin jashtëzakonisht shumë. E gjithë kjo do të përkeqësonte perspektivat ekonomike të Kinës.

Për t’u përgatitur për atë që mund të vijë, dobësitë e sistemit financiar, veçanërisht raporti i lartë i levës së sektorit të korporatave, duhet të adresohen. Por prioriteti i parë duhet të jetë përfundimi i ngadalësimit të vazhdueshëm të rritjes, i cili filloi në vitin 2010. Kjo prirje është të paktën po aq shqetësuese sa problemet strukturore afatshkurtra që janë rrëmbyer kohët e fundit. Përvoja e Kinës gjatë 40 viteve të fundit tregon se pa një rritje të mirë, stabiliteti financiar është i vështirë për tu arritur.

Ky model mbështetet nga statistikat zyrtare të publikuara kohët e fundit që tregojnë se norma vjetore e rritjes së Kinës ishte më e ulët se sa pritej 4.9% në tremujorin e tretë të këtij viti, dhe frikësohet gjerësisht se norma e rritjes në tremujorin e katërt mund të jetë edhe më e ulët . Për të kundërshtuar këtë mundësi, politikëbërësit kinezë duhet të ndjekin zgjerimin më të guximshëm fiskal dhe monetar, krahas reformës dhe rregullimit strukturor.

*Yu Yongding, një ish -president i Shoqërisë Kineze të Ekonomisë Botërore dhe drejtor i Institutit të Ekonomisë dhe Politikës Botërore në Akademinë Kineze të Shkencave Sociale.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Economist/ Të gjitha kanë kanë nga një kosto

Një goditje e trefishtë ngadalëson rritjen e Kinës