MENU
klinika

Paralajmërimi i ekspertes

Konflikt dhe kaos botëror nëse dështon samiti i klimës

24.10.2021 - 13:53

Siguria dhe stabiliteti global mund të prishen, me krizat e migracionit dhe mungesat e ushqimit që sjellin konflikt dhe kaos, nëse vendet nuk arrijnë të trajtojnë emetimet e gazeve serrë, ka paralajmëruar zyrtari më i lartë i klimës i OKB-së përpara samitit të klimës Cop26.

“Ne po flasim me të vërtetë për ruajtjen e stabilitetit të vendeve, ruajtjen e institucioneve që kemi ndërtuar gjatë kaq shumë viteve, ruajtjen e qëllimeve më të mira që vendet tona kanë vendosur. së bashku. Skenari katastrofik do të tregonte se do të kishim rrjedha masive të njerëzve të zhvendosur. “- tha Patricia Espinosa, sekretare ekzekutive e Konventës Kuadër të OKB-së për Ndryshimet Klimatike.

Sipas Guardian, ndikimi do të vinte në ujë, tha ajo, duke shtuar se kjo do të thoshte më pak ushqim, pra ndoshta një krizë në sigurinë ushqimore. Do të linte shumë më tepër njerëz të prekshëm ndaj situatave të tmerrshme, grupeve terroriste dhe grupeve të dhunshme. Do të thoshte shumë burime jostabiliteti.

“Nuk flet vetëm për anën mjedisore. Bëhet fjalë edhe për të gjithë sistemin që kemi ndërtuar. Ne e dimë se çfarë kanë provokuar krizat e migracionit në të kaluarën. Nëse do të shihnim se në shifra edhe më të larta, jo vetëm migrimi ndërkombëtar, por edhe migrimi i brendshëm, do të provokonte probleme shumë serioze.”-shtoi ajo.

Paralajmërimet jashtëzakonisht të forta nga Espinosa vijnë ndërsa liderët botërorë bëjnë përgatitjet e tyre përfundimtare për bisedimet e Cop26 në Glasgow. Udhëheqësit e kombeve të G20 të ekonomive më të mëdha të zhvilluara dhe në zhvillim në botë do të mblidhen në Romë fundjavën e ardhshme për dy ditë bisedime paraprake, pastaj do të fluturojnë për në Glasgow, për t’u bashkuar me rreth 100 krerë të tjerë të qeverive për bisedimet klimatike Cop26 më 1 nëntor.

Disa udhëheqës kryesorë, përfshirë Xi Jinping, president i Kinës, tani emetuesi më i madh i dioksidit të karbonit në botë dhe Vladimir Putin i Rusisë, nuk ka gjasa të marrin pjesë. Espinosa tha se këto mungesa nuk do të pengonin një rezultat të suksesshëm.

Deri më tani, angazhimet që kanë marrë vendet për të reduktuar emetimet janë nën uljen prej 45%, bazuar në nivelet e vitit 2010, që shkencëtarët thonë se është e nevojshme deri në vitin 2030 për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5C mbi nivelet para-industriale, sa më e ashpër dhe më e sigurt të jetë dy gola në marrëveshjen e Parisit.