MENU
klinika

Mezi bëjnë dallimin midis klientëve

Paratë e pista edhe sot, mund të fshihen shumë lehtë

15.10.2021 - 10:37

Një libër i botuar në 2014 tronditi botën e financave në det të hapur. “Global Shell Games” ekspozoi lehtësinë me të cilën pusetat e reja nuk mund të pastrojnë para ose të shmangin taksën duke përdorur llogaritë bankare të mbajtura nga kompanitë anonime (një kompani joaktive e përdorur si mjet për manovra të ndryshme financiare ose e mbajtur në gjumë për përdorim në të ardhmen në ndonjë kapacitet tjetër). Libri, aktivizmi joqeveritar dhe rrjedhjet e shumta të fundit, në fillim të këtij muaji dolën Dokumentet Pandora, që atëherë i kanë shtyrë qeveritë të rrisin transparencën e korporatave. Britania dhe vendet e tjera prezantuan regjistrat publikë të pronarëve të kompanive. Amerika miratoi një ligj që i jep fund anonimitetit të kompanive shell.

Por deri në çfarë qëllimi? Autorët e librit po vënë prekjet përfundimtare në një studim që sugjeron se shumë pak ka ndryshuar. Bankat dhe ofruesit e shërbimeve të korporatave (csps),firma që krijojnë kompani për të tjerët, që synojnë të jenë në vijën e parë të luftës kundër krimit financiar bëjnë një punë të tmerrshme për të bërë dallimin midis klientëve të ligjshëm të mundshëm dhe atyre që valëvitin flamuj të kuq.

Tre akademikët që qëndrojnë pas studimit, Jason Sharman nga Universiteti i Kembrixhit dhe Daniel Nielson dhe Michael Findley nga Universiteti i Teksasit në Austin, ndërmorën atë që ata e quajnë një “ekspeditë misterioze të blerjes”. Ata regjistruan kompani shell me profile të ndryshme rreziku dhe më pas dërguan më shumë se 30,000 email në banka dhe csps në çdo vend të botës për të krijuar llogari bankare. Shfaqja më e rrezikshme e këtyre firmave të pllakave prej bronzi u vendos në vende me një rrezik të lartë korrupsioni, të tilla si Papua Guinea e Re ose Pakistani. Pamja më e sigurt ishte nga Australia ose Zelanda e Re. Në mes ishin predha nga parajsat e fshehtësisë në det të hapur si Ishujt e Virgjër Britanikë. Në disa misione autorët dhe ekipi i tyre u paraqitën si biznesmenë të ligjshëm, në të tjerët si lutës më tingëllues ose keqbërës të vërtetë, siç janë njerëzit në listat e sanksioneve.

Sistemi global kundër pastrimit të parave (aml) që ka evoluar që nga vitet 1980 nën Task Forcën e Veprimit Financiar (fatf), një agjenci shumëpalëshe, mbështetet shumë në sektorin privat për të pastruar paratë e pista. Bankat duhet të ndjekin rregullat “njoh klientin tuaj” dhe të identifikojnë pronarin e vërtetë të klientit, ose “përfitues”.

Ky regjim “i bazuar në rrezik” është thyer, sugjeron studimi. Autorët zbuluan se profilet e ndryshme të rrezikut nuk bënë “pothuajse asnjë ndryshim” në gatishmërinë e bankave për të hapur një llogari; csps ishin edhe më pak të ndjeshëm ndaj rrezikut. (Një bankë nga Singapori, megjithatë, meriton merita për nuhatjen e një miu, duke iu përgjigjur “Hej, ju jeni djemtë e Lojërave Shell Global!”)

Studimi tregon se puna gërhitëse e aml po “shtyhet në një sektor privat i cili nuk mund ose nuk do ta bëjë atë”, thotë Sharman. “Bankat nuk janë në gjendje ose nuk duan të bëjnë gjykime të imta të rrezikut që kërkon sistemi, sepse përdorin procedura të standardizuara, të përgjithshme.”

Edhe pse përfundimi përshtatet gjerësisht me hulumtimet e mëparshme nga autorët, Sharman thotë se ishte i befasuar nga niveli i pandjeshmërisë ndaj rrezikut, sepse “disa nga qasjet tona ishin qesharake të dyshimta”. Ekspertë të tjerë gjithashtu do të befasohen: studiuesit e anketuar nga autorët para se të shkonin në pazar parashikuan që studimi do të tregonte se sistemi po funksiononte shumë më mirë sesa ishte para reformave të transparencës në pesë vitet e fundit.

Fatfuri e di se sistemi është larg nga i përsosur. Vitin e kaluar shefi i saj, David Lewis (i cili ka dhënë dorëheqjen), pranoi se ligjet kombëtare të aml rrallë po përdoreshin në mënyrë efektive. Ai gjithashtu u bëri thirrje bankierëve që “të ndalojnë vetëm shënimin e kutive”. Edhe para këtij studimi agjencia po rishikonte qasjen e saj.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist