MENU
klinika

Mësojeni

Rastet kur duhet të shkoni te dermatologu

22.10.2021 - 07:40

Kur bëhet fjalë për problemet e lëkurës, ka shumë raste kur është në rregull t’i merrni gjërat në duart tuaja. Sidoqoftë, ka disa raste në të cilat caktimi i një takimi me dermatologun tuaj është plotësisht i panegociueshëm.

Ju keni një ndryshim

Melanoma zakonisht duket si nishane ose njolla kafe, thotë dermatologia Hadley King. Kini kujdes për çdo ndryshim në madhësi, formë dhe ngjyrë dhe shihni mjekun tuaj edhe nëse shfaqet nga askund. Diagnoza e hershme është parësore.

Keni një plagë që nuk shërohet

Kanceri i lëkurës nuk shfaqet gjithmonë me një  ndryshim. “Lloji më i zakonshëm i kancerit të lëkurës është karcinoma e qelizave bazale,” thotë King. “Zakonisht shfaqet si lëkurë me ngjyrë, e kuqe ose ndonjëherë me ngjyrë të errët”.

Flokët tuaj bien më shumë se zakonisht

Sipas ekspertëve, është normale të humbni rreth 50 deri në 100 qime në ditë. Nëse humbni më shumë se kaq çdo ditë, domethënë nëse vëreni rënie ose rrallim të flokëve, duhet të bëni menjëherë një takim me dermatologun tuaj. Nëse prisni shumë kohë për të marrë trajtim, folikulat e flokëve tuaj mund të bëhen me dhëmbëza dhe qimet në këto zona mund të mos rriten përsëri.

Puçrrat tuaja janë të thella dhe të dhimbshme

Nëse puçrrat tuaja janë cistike, që do të thotë se puçrrat janë të kuqe dhe të dhimbshme nën lëkurën tuaj, bëni një takim sa më shpejt të jetë e mundur, pasi ky është lloji i akneve që mund të çojnë në plagë të shëmtuara. Shenjat e akneve shpesh mund të parandalohen nëse trajtohen herët dhe me trajtimet e duhura.

Ndodh një skuqje aksidentale 

Nëse papritmas përjetoni një skuqje, djegie, kruajtje ose acarim të çuditshëm, shihni menjëherë një dermatolog. Disa shkaqe përfshijnë ekzemën, dermatitin e kontaktit, një infeksion ose kërpudhat. Mund të ketë një problem themelor që nuk do të largohet pa ndihmën e dermatologut tuaj, dhe mund të jetë një reaksion alergjik. Nëse ky acarim shoqërohet me rritje të ngrohtësisë, butësisë, skuqjes, ënjtjes, kërkimi i ndihmës mjekësore është edhe më i rëndësishëm.

Lëkura juaj është e kuqe gjatë gjithë kohës

Nëse skuqja e lëkurës tuaj është pothuajse konstante, duhet të lini një takim. Kjo mund të jetë shumë mirë një shenjë e rosacea, veçanërisht nëse skuqja është e përqendruar në hundë dhe faqe.