MENU
klinika

Nëse keni ekzemë

Si ta mbani lëkurën të shëndetshme pas dushit

23.10.2021 - 13:46

Ekzema është një gjendje shumë e zakonshme e lëkurës. Ajo çon në lëkurë që kruhet, skuqet, thahet dhe ënjtet. Ekzema shfaqet më shpesh tek fëmijët, por mund të prekë edhe të rriturit.

Është e rëndësishme të mbani lëkurën të pastër dhe të hidratuar kur keni ekzemë. Edhe pse dushi dhe banja janë jetike për ta mbajtur lëkurën të pastër, ato gjithashtu mund të rezultojnë në lëkurë të thatë.

Lëkura e thatë mund të shkaktojë acarim dhe të çojë në shpërthime ekzeme. Sidoqoftë, ka metoda për dush ose larje kur keni ekzemë që mund të ndihmojnë në mbajtjen e lagështisë në lëkurë duke ju mbajtur të pastër.

Pse dushi ose larja mund ta përkeqësojnë ekzemën?

Dushi ose larja është një pjesë e rëndësishme e kujdesit të përditshëm për veten. Mbajtja e lëkurës të pastër është e rëndësishme për pamjen, higjenën dhe shëndetin e përgjithshëm.

Sidoqoftë, dushi dhe banja mund të përkeqësojnë simptomat e ekzemës.

Njerëzit që kanë ekzemë kanë lëkurë të thatë dhe të prirur për acarim. Sapunët, dushet e gjata dhe temperaturat e ujit të nxehtë , mund të jenë shumë të ashpër dhe të çojnë në:

ënjtje

skuqje

kruajtje e lëkurës

shenja të tjera të një shpërthimi ekzemë

Përveç kësaj, dushet dhe banjat e gjata mund të çojnë në humbjen e ujit transepidermal – ujë që humbet përmes lëkurës. Kjo krijon thatësi dhe acarim në lëkurë. Mund të shkaktojë ciklin kruarje -gërvishtje – kur acarimi ju shkakton kruajtje, gjë që shkakton më shumë acarim, gjë që çon në më shumë gërvishtje.

Ka disa mënyra se si mund ta mbani lëkurën të shëndetshme, të pastër dhe të hidratuar ndërsa bëni dush dhe laheni.

Bakteret që grumbullohen në lëkurë mund të shkaktojnë shpërthime të ekzemës. Kjo është një arsye pse mbajtja e lëkurës së pastër është veçanërisht e rëndësishme nëse keni ekzemë.

Dushi dhe më pas aplikimi menjëherë i kremit hidratues gjithashtu mund të ndihmojë në rimbushjen e vajrave në lëkurë, duke zvogëluar acarimin dhe ndoshta parandalimin e ndezjes.

Këshillat për të bërë sa më mirë dushin ose banjën përfshijnë:

  1. Vendosni hidratuesin

Është e rëndësishme të hidratoni lëkurën sapo të dilni nga banja ose dushi.

  1. Mbyllni derën e banjës

Mbyllja e derës së banjës ndërsa bëni dush mund të mbajë lagështinë në dhomë dhe në lëkurë.

  1. Shmangni temperaturat e nxehta

Uji shumë i nxehtë mund të heqë vajrat nga lëkura, duke e bërë atë më të thatë dhe duke përkeqësuar simptomat. Është mirë të përdorni ujë të vakët ..

  1. Kufizoni dushet dhe banjot në 10 minuta

Është mirë të kufizoni kohën e banjës ose dushit në rreth 10 minuta. Qëndrimi më gjatë në ujë mund ta thajë lëkurën.

  1. Përdorni sapunë dhe shampo të butë

Produktet më të mira të kujdesit të lëkurës për ekzemën janë ato pa ngjyra dhe aroma. Këta përbërës mund të irritojnë lëkurën. Në vend të kësaj, kërkoni sapunë të butë ose për lëkurë të ndjeshme.

  1. Shmangni produktet e eksfolimit

Scrubet dhe larës të tjerë eksfolues mund të jenë shumë të ashpra dhe irrituese për lëkurën. Kjo mund të kontribuojë në shpërthime.

  1. Shmangni retinolin dhe acidet alfa-hidroksi (AHA)

Ashtu si produktet aromatike ose pastrimet, retinoli dhe AHA mund të jenë shumë të ashpra për njerëzit me ekzemë. Është më mirë të shmangni këto produkte.

  1. Përdorni duart

Mbulesa larëse, sfungjerë dhe produkte të tjera për larje në dush ose banjë mund të irritojnë lëkurën. Përdorimi i duarve është një opsion më i butë.

  1. Përdorni një peshqir të pastër

Përdorni një peshqir të freskët të larë me detergjent rrobash pa ngjyra dhe aromë.

  1. Fshini dhe lyeni lëkurën e thatë

Për të shmangur acarimin, lëreni dhe thajeni lëkurën me një peshqir në vend që ta fërkoni.

Kremrat nuk janë lagështi e mjaftueshme për shumë njerëz me ekzemë, por ato mund të funksionojnë për ju.

Pavarësisht se çfarë lloj zbutësi zgjidhni, është e rëndësishme të kërkoni produkte për lëkurë të ndjeshme. Kërkoni produkte pa ngjyra ose aroma.

Ju mund të mjekun për sugjerime të kremit të ekzemës nëse nuk jeni të sigurt se kë duhet të përdorni.